Loading...
You are here:  Home  >  HSP  >  Current Article

TEST: HSP of niet?

By   /   januari 10, 2013  /   No Comments

Ben jij een zgn. HSP-er, iemand die Highly Senstive is? Verhoogde gevoeligheid is volgens de schrijfster van het boek “Hoog Sensitieve Personen”, Elaine N. Aron, te toetsen. Bekijk deze simpele enquete, deze duidelijke Ja of Nee test.

Als je 20 keer of meer ‘ja’ antwoordt op onderstaande serie vragen, gebaseerd op een vrije vertaling, zeg maar bewerking, van een stukje uit haar boek, dan mag je jezelf rustig als hoog-sensitief beschouwen. Er is een (eigenlijk betere) meer uitgebreide test beschikbaar op de link 100 VRAGEN TEST, afkomstig van de site www.hooggevoelig.nl

1. Ik ben me altijd bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
2. Ik word vaak en soms ingrijpend beïnvloed door de stemmingen van anderen.
3. Ik ben nogal gevoelig voor fysieke pijn.
4. Tijdens drukke dagen of hectische activiteiten merk ik dat ik (grote) behoefte heb om me terug te trekken in mijn bed of een donkere kamer (of een andere plek waar ik alleen kan zijn).
5. Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne (met name in koffie).
6. Ik raak gemakkelijk overstresst of overvoerd door dingen als fel licht, house- of trancemuziek, sterke geuren, grove weefsels of harde geluiden (sirenes en zo).
7. Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld. Mijn fantasie is groter dan gemiddeld.
8. Ik voel me niet op mijn gemak bij gesprekken met sterke emotionele lading, geschreeuw of onderhuids agressieve mensen. En al helemaal niet bij echte agressie.
9. Ik kan diep geroerd of ontroerd raken door mooie dingen, rijke decors, fijngevoelige kunst of bijzondere muziek.
10. Ik ben (soms overdreven) consciëntieus. Of zelfs een mierenneukende perfectionist, die de lat vrij hoog kan leggen.
11. Ik schrik gemakkelijk ook al weet ik logischerwijze dat er niets aan de hand is/kan zijn.
12. Ik voel me snel opgejaagd als ik veel moeite (of dingen) moet doen in korte tijd.
13. Als mensen zich in hun fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal intuitief wat er moet gebeuren om dat te veranderen (bijv. door het licht te dimmen, een raam te openen, wierook aan te steken of het meubilair te verplaatsen).
14. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me allerlei snelle, zogenaamd logische conclusies door mijn strot te duwen. Ik heb meer tijd nodig om me te kunnen oriënteren.
15. Ik doe erg mijn best om te voorkomen dat ik dingen vergeet. Ik kan namelijk tot enige chaos neigen.
16. Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige, platte films of tv-shows.
17. Ik voel me in toenemende mate ongemakkelijk als er twee of meer mensen tegelijk mijn aandacht vragen. Of als ik meerdere dingen tegelijk moet doen of onthouden.
18. Honger kan een sterke, negatieve invloed hebben op mijn concentratievermogen en/of op mijn humeur.
19.Veranderingen, vooral onverwachte, brengen me van mijn stuk. Ik heb veel behoefte aan controle en zekerheid. Soms wordt me verweten dat ik daarmee mijn omgeving probeer te regeren (of zelfs te domineren.)
20. Ik sta sterk open voor verfijnde zintuigelijke ervaringen, zoals van delicate geuren, smaken, geluiden en aanrakingen en geniet intens daarvan.
21. Ik vermijd soms zonder duidelijke reden mensen, situaties (openbaar vervoer o.i.d.) of plaatsen (gebouwen of specifieke straten). Ik vermoed dat ik daar ongeziene dingen oppik. Ik hoor zelfs misschien wel stemmen (van overledenen of zo?)
22. Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus of gespannen dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.
23. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
24. Ik pik over het algemeen emoties, spanning, verlangens en projecties van mijn omgeving op en kan mij daar niet zo maar voor afsluiten.
25. Mijn gevoeligheid komt bij meer mensen in mijn familie voor.
26. Ik drink, blow of rook soms veel om mijn hooggevoeligheid maar zo veel mogelijk te verdoven.

    Print       Email

Laat een boodschap achter

You might also like...

Eenzaamheid

Read More →