Loading...
You are here:  Home  >  HSP  >  Current Article

Nieuwetijdskinderen en hun horoscoop

By   /   februari 6, 2013  /   No Comments

Ballet3

Bestaan ze, die Nieuwetijdskinderen? Of waren er altijd al intuïtieve en fijnvoelende kinderen, maar werden hun talenten al vroeg ondergesneeuwd? Of wijst astrologisch onderzoek op een duidelijk fenomeen?

In een artikel in het blad De Psycholoog schreef ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma in 2009 kritisch over de hype om allerlei meer dan gemiddeld gevoelige kinderen maar meteen een etiket op te plakken. Hup: Nieuwetijdskind, Indigokind, Kristalkind of HSP! Het onderwerp prikkelde me, omdat ik vaak in mijn vroegere therapiepraktijk vragen van ongeruste ouders kreeg.

Een kind dat snel last heeft van de overdaad aan indrukken die onze moderne wereld ongeremd aandraagt, heeft vanzelf steun van zijn ouders nodig. Als het zich somber en introvert of zelfs autistisch afkeert van de ‘gewone’ realiteit, of vlucht in dagdromen en fantasieën, als het extreem en angstig piekert over het lot van de wereld of zich recalcitrant of depressief verzet tegen elke onveilige verandering, tja, dan zou er natuurlijk ook wel een ‘gewoon’ psychisch probleem kunnen bestaan, waar professionele hulp bij nodig is.

Breeuwsma zette zich o.m. af tegen Carla Muijsert, schrijfster van het boek Nieuwetijdskinderen (zie http://www.nieuwetijdskind.com), die stelde dat “wij deze kinderen eigenlijk niet zo veel te vertellen hebben, zij hebben ons wat te zeggen.” Een geïrriteerde Breeuwsma: “Volwassenen die hun kinderen niets meer te vertellen hebben en er nog trots op zijn ook. De zwakte van het kind wordt getransformeerd in een kracht, die de volwassene ontslaat van de plicht het kind te helpen zijn zwakte te overwinnen, en die daarmee begerenswaardig wordt .“ Zijn waarschuwing is wel zinnig. Ik heb inderdaad eens een ouder horen opscheppen over de helderziende vermogens van haar Nieuwetijdskind zodat ze maar hoefde toe te geven dat haar manipulatieve Frankie van 8 niet kon of wilde leren lezen, omdat hij zogenaamd “niets van de kennis van deze maatschappij interessant genoeg vond.”

ADHD OF PDD-NOS

En wat dan te doen met zo’n overprikkeld of ingekeerd ventje? De reguliere medici komen snel met diagnoses en vaak bijbehorende pilletjes. Zijn afwijking heet dan ADHD, PDD-NOS, autisme, dyslexie of dyscalculie. En daar schrikken pa en ma zich ook weer even gek van. Toch maar liever met Frankie naar een paragnost of Nieuwetijdstherapeut? Het is weer het aloude verhaal: wat is waar en wat is wijs? Wat zou een astroloog er van kunnen zeggen?

Tussen 1964-1967 werden er mensen geboren die allemaal Uranus en Pluto conjunct hebben, een stand die maar eens in de 114-116 jaar voorkomt. Dat heeft toen een hele generatie soms geniale ICT-ers en ongewoon bijdehante organisatoren en onorthodoxe spiritualisten en kunstenaars opgeleverd. Ook veel revolutionaire activiteiten. Deze ouders van nu zullen op wetenschappelijk, psychologisch of metafysisch niveau doorbraken en vooruitgang (kunnen) forceren. Of ERG eigenwijs zijn… Tja, je zult als hooggevoelig kind maar zo’n ouderpaar hebben. Laten we naar de andere kant kijken.

Astrologisch gezien is er tussen juli 1989 en april 1996 een generatie kinderen geboren met Neptunus en Uranus in een conjunctie (nauwe samenstand) in Steenbok in hun horoscoop. Die positie treedt zo om de 170-172 jaar op. Het exacte punt lag in de herfst van 1993. Het handboek zegt daar van: ‘hoogontwikkelde zielen, tegelijk ambitieuze en inventieve politieke hervormers, die in een tijd van chaos en lijden door middels van geestelijke discipline en intuïtieve waarneming kunnen komen tot het praktisch en inspirerend uitwerken van collectief en individueel karma. Er is een neiging om dat in geheime clubjes gestalte te geven.’ Dit is de huidige generatie jongvolwassenen, waar we dus nog veel moois van kunnen verwachten.

AFFLICTIES

Als echter op zulke specifieke planeetstanden ongunstige aspecten aangrijpen en die zogeheten afflicties niet worden opgevangen met wat positieve talenten, dan zal de astroloog waarschijnlijk gaan waarschuwen voor dreigend drugs- en alcoholgebruik en voor de neiging van deze jonge mens om zich aan te sluiting bij enge, wereldvreemde of juist asociale en zelfzuchtige groepjes of groeperingen. Een slecht geaard kind (niks in Stier, Maagd of Steenbok) kan de ouders ondertussen tot wanhoop gebracht hebben, omdat er dan tevens grote moeite is met allerlei praktische, fysieke en ‘aardse’ dingen. Daar beval ik graag extra aardende activiteiten voor aan: sporten, dansen, eten klaarmaken, (val)kuilen graven, tuinieren en grondende artikelen dragen. Magnetische kettinkjes, Nikken-kinderinlegzolen, hematiet-sieraden enzovoorts…

Van half juli 2000 tot december 2000 en van april 2001 tot juni 2001 stonden Jupiter en Pluto in een oppositie in resp. Tweelingen en Boogschutter. Dat kùnnen (spiritueel) stronteigenwijze en tegelijk ambitieuze kids zijn, die weinig last van nederigheid zullen hebben. Leuker kan nog wel. Van juli 2002 tot augustus 2003 stonden Uranus en Saturnus bijvoorbeeld in een krachtige driehoek van resp. Waterman naar Tweelingen. Dat maakt zulke kinderen doorgaans briljant, tactisch en intuïtief fijngevoelig, bovendien zeer vaardig in het hanteren van groepsprocessen. Deze twee groepjes komen dus nu bijna van de basisschool af. Dat  gaan onze middelbare scholen over een paar jaar beslist in positieve zin merken.

Samenvattend: er zijn veel vroegwijze, gevoelige kinderen in omloop, die het geluk hebben dat hun moderne ouders moeite willen doen om zich in hun andere denkwereld en waarnemingsgolflengte te verdiepen. Die kids waren er vroeger ook maar ze werden meestal al snel door hun opvoeders onder een kaasstolpje van ontkenning gezet.

Astrologisch zie ik geen reden om een hele generatie met zo’n berucht etiket op te zadelen. Voor mij dus geen ‘Kristalkind’ of ‘Indigo’ maar gewoon Francien en Pim.

PdH

    Print       Email

Laat een boodschap achter

You might also like...

Peuteronmacht

Read More →