Loading...
You are here:  Home  >  HSP  >  Current Article

HSP hoogsensitiviteit, overprikkelde gevoeligheid met een gebruiksaanwijzing

By   /   januari 20, 2013  /   No Comments

Hooggevoelig, hoogsensitief? En toch de spirituele mogelijkheden van HSP kennen en praktische remedies en oplossingen voor een problematische gevoeligheid?

Als je ‘HSP’ intikt bij Google, kom je zo’n 45 verwijzingen naar allerhande websites tegen. Dan kom je er achter dat je naast hoogsensitiviteit, Highly Sensitive People, HSP ook aantreft als een spierziekte (Hederitaire Spastische Paraparese). En er zijn ook autoradio’s en voetbalclubs met die naam. Iedereen heeft al met al eigen definities en ervaringen met dit ‘etiketje’.

Veel zogenaamde ADHD-ers zijn volgens mij juist weer HSP-ers, die last hebben van hun overprikkelde zenuwsysteem. En maar Ritalin slikken! Volwassenen gaan weer anders om met HSP dan kinderen. Aan de gebruiksaanwijzing voor hoogsensitieve kinderen besteed ik hier veel aandacht.
Op internet vind je stapels verwijzingen, LINKS, naar andere sites over HSP en Hooggevoeligheid waar je allerlei theorie over je uitgestort krijgt. Ik ga daar niet nog eens zelf theorie bij doen. Ik wil me bij voorkeur richten op de spirituele mogelijkheden van HSP en praktische remedies en oplossingen voor als jouw gevoeligheid je in de problemen brengt.  Het is duidelijk dat de een HSP als een zegen ervaart, terwijl de ander er onder lijdt alsof het een vloek betreft. Een aantal hooggevoeligen moet veel slapen, anderen kunnen juist niet (in)slapen vanwege de overmaat aan indrukken. Er zijn er die van alles en nog wat schrikken, anderen reageren van de weeromstuit bruusk en driftig op hun omgeving. De handicaps van HSP zijn wel duidelijk, als talent zien we gelukkig een grote creativiteit, verbeeldingskracht, humor, intensheid, ernst, invoelend vermogen en de kwaliteit om opgefokte medemensen te kalmeren.

Maar HSP-ers scoren ook meer dan gemiddeld op de test: HOE SENSATIEGERICHT BEN JIJ? HSP leidt vaak tot een wat onrustig leven, maar daar speelt altijd nieuwsgierigheid een grote rol in. Je voelt meer en ook dingen verder weg (tot in het Universum, zullen we maar zeggen). Een zekere mate van sensatiezucht kan daarbij om de hoek komen kijken. Het kan zin hebben om je (karmische) horoscoop eens te laten maken (door mij bijvoorbeeld) om te zien of je je talenten en je handicaps wil in de meest rendabele verhouding benut. Als je je schaduwkanten beter kent, kun je immers meer risico’s nemen. “Als het leven maar nooit saai wordt,” dat was altijd mijn motto, maar ik heb wel veel met schade en schande moeten leren over grenzen. En jij?
Dus, als je last hebt van dit fenomeen, is het van vitaal balang dat je beter aardt, beter grondt en dat je aura schoonmaakt. Op www.hsp.jouwpagina.nl leg ik al deze begrippen nader uit. Soms heb je als hooggevoelig mens baat bij een beetje aangepaste therapie. Geef ik ook wat ideeen over. Veel plezier met mijn website.

    Print       Email
  • Published: 11 jaar ago on januari 20, 2013
  • By:
  • Last Modified: december 18, 2014 @ 9:51 am
  • Filed Under: HSP
  • Tagged With:

Laat een boodschap achter

You might also like...

Eenzaamheid

Read More →