antieke conversatie

Saturnus vierkant Saturnus is een lastig aspect voor iedereen die het overkomt, zeker als dat een basisschoolkind betreft. We beginnen allemaal onschuldig maar in cycli van steeds iets meer dan zeven jaar pakken we karmische klusjes op. Deze lastige planeet loopt in ongeveer 28 jaar en 9 maanden rond in je geboortehoroscoop en daardoor heb je zo’n beetje elke veertien jaar stress van zijn zoektocht naar de waarheid, naar autoriteit en wezenlijk verantwoording nemen voor je schaduwkanten.

Saturnus is de meester van discipline, beperking, afgrenzing en verantwoordelijkheid  Hij regeert ook de tijd,tijdsbeleving en ouder worden. Verder staat hij voor het vaderprincipe en gezag. Dit 90 graden aspect heb je rond je 7e, 22e, 36e, 51e, 66e en 81e levensjaar. Soms duurt zo’n zogeheten ‘transit’ kort, andere ongelukkigen hebben te maken met het zogeheten retrograde (teruglopen) effect, waardoor dat proces wel eens een jaar kan duren. Het gaat altijd over opgroeien en disciplineren van oude, vervelende gewoonten en het integreren van je karmische opdrachten. Mocht je zijn ingeslapen, dan komt dit vierkantsaspect je via crises en kwelling tot de orde roepen.

Voor de eerste keer krijgt het kind deze invloed te verwerken tussen het 7e en 8e jaar. Ouders met zulke kids op de basisschool weten er alles van. Er is meer conflict in de klas, men profileert zich en zet zich af tegen anderen. Wie hoort waarbij en wil je eigenlijk wel echt bij dat clubje horen? Nieuwe leerlingen moeten zich op de nieuwe school ‘invechten’ en dat is dan een behoorlijke klus. Saturnusaspecten brengen ook vaak vragen over leven en dood met zich mee. Sommige kinderen gaan dan vragen stellen over de voortplanting, andere willen weten wat sterfelijkheid is, hoe dat werkt met vorige en toekomstige levens. “Hoe oud wordt opa? En jij? Jij hebt ook zo veel grijs haar. Jij gaat toch niet gauw dood hè?”

Als ouder wil je misschien niet direct de hele horoscoop van je kind weten. Dat is soms ook griezelig. Als je niettemin (gratis) even zijn of haar Ascendant wilt opzoeken, is op www.ariesastro.nl/varia/index04.htm onder ‘Ascendantzoeker’ een handig hulpmiddel daarvoor uit te printen. Dit werkt echter alleen als hij of zij in Nederland is geboren. Als jij wilt weten hoe het zit met jouw eigen transits, beveel ik de Transit-Analyse op die fraaie website aan. Voor € 45 kun je dan met behulp van teksten van mijn favoriete Amerikaanse astroloog Robert Hand met een beter begrip door je crisisjaar heen komen. Je kunt ook mij bellen via Skype (peterdenharing) of gewoon via 070-3646639. Een telefonische consult kost je € 1 per minuut met een starttarief van € 10.

PdH