CIMG1980

Suicidaal, een serieuze doodswens? Zo dippen dat je geen zin meer hebt in het leven. Maar hoe je denkt, beinvloedt de hele kwaliteit van dat leven. ’t Werd net mooi lente en toch vertelde mij een cliënte dat ze zelfmoord wilde plegen: “Ik heb het helemaal gehad met mijn medemens.”

Bijna een half miljoen mensen met psychische problemen voelen zich zo terneergeslagen dat ze aan suïcide denken of echt een poging doen. Dat zijn er jaarlijks 94.000, waarvan er 1600 slagen. Uit ziekenhuisregistraties was al bekend, dat ieder jaar ongeveer 9.200 mensen worden opgenomen vanwege zelf toegebracht letsel, maar dit zijn alleen de meest ernstige gevallen. Zelfmoord is de belangrijkste doodsoorzaak onder tieners. Ik beveel partners en ouders van zulke ongelukkigen altijd als laatste strohalm mijn Auraschoonmaak CD aan. Een deel van die kwetsbare categorie hoort namelijk (negatieve) stemmen, die mogelijk afkomstig zijn van overledenen. Dat lijkt schizofreen, maar dat is het niet. En er is wat aan te doen. Verder draait natuurlijk alles om Anders en Positiever Denken.

Op zo’n sombere uitspraak vraag ik dus altijd : “Was je liever alleen op de wereld?”

Dat was toch niet de bedoeling.

“Nee,” antwoordde mijn cliënte, “Maar ik wil nu eens een man, die mij op handen draagt en die alles voor me over heeft!”

“Heb jij zelf wel eens alles over gehad voor een man?”

“Nee, zeg. Daar moet ik ook even niet aan denken!“

“Hoe zo?”

“Nou, F. wou dat ik ook urinetherapie ging doen.”

“O ja, ’s morgens een klein glaasje van je eigen urine drinken?”

“Nee, ik de zijne en hij de mijne. Dan zouden we beter met elkaar kunnen versmelten.”

Wat een fantastisch, creatief idee, dacht ik, meteen vrolijk. Misschien moest ik dat eens aan mijn vriendinnen voorstellen!! Maar voor mijn cliënte was dat nou net de druppel die haar emmer deed overlopen. Meneer F. heeft zijn biezen moeten pakken…

 

Enfin, hoe je denkt, beïnvloedt dus je hele wereld. Anders gezegd: iemands manier van waarnemen creëert een bepaald soort realiteit. Als je juist de verschillen in denken amusant kan vinden, wordt je omgeving minder saai, minder voorspelbaar en minder deprimerend. Bel mij rustig voor zo’n glaasje natuursap als je dat versmeltingsidee eens wilt uitproberen!

Zo, genoeg gelachen. Nu weer over naar de ellende. Er is genoeg op YouTube.

PdH