Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Spiritualiteit  >  Current Article

Vijf orakels: Maya’s, zigeuners, bomen en totemdieren

By   /   januari 3, 2013  /   No Comments

(Gepubliceerd in Onkruid in 2001)

Een orakel bied je berichten uit je eigen innerlijke bron. Ik heb er vijf voor je beproefd: De Magische Verbinding, Zigeuner Waarzegkaarten, Het orakel van de Maya, het Keltisch Bomenorakel en de Totemdier Tarot.

Een avond op zoek naar berichten uit je innerlijke bron, lekker wierookje er bij (Nag Champa uit de Sai Baba Ashram) en een taartje. De kaarsen stonden er alleen voor de gezelligheid want de grote lamp bleef natuurlijk aan omdat je anders de kleine lettertjes in die orakelboeken niet kon lezen.  Mijn vriendin en ik begonnen met iets eenvoudigs: De Magische Verbinding van de Italiaans-Nederlandse dramadocent Salvatore Cantore.  Op elk kaart (108 stuks) staat een suggestief woord of werkwoord. Je pakt uit de waaier acht kaarten en kijkt of de combinaties of zelfs de zin die dan ontstaat, betekenis voor je heeft. Mijn vriendin mopperde in die tijd soms een beetje over haar relatie maar toen pakte ze 1. Loslaten 2. Dood 3. Koning 4. Knecht. 5. Mooi. 6. Licht 7. Buiten 8. Lucht. Zo, dat luchtte op. Zodra ze de boodschap zag, wist ze meteen wat haar Hogere Zelf  bedoelde. Je ego laten gaan, een kleine dood laten sterven en gelijkheid ervaren voorbij de rollen die je speelt, tegelijk regeren en dienstbaar kunnen zijn. En vooral de zaken lichter maken en even fris samen de buitenlucht in!

Dit spel kun je ook als een soort kwartet spelen. Dan geef je een kaart die jou minder aanspreekt, door (met motivering) aan een medespeler bij wie dat element beter past (volgens jou). Uiteindelijk geef je zo ook spannende feedback aan elkaar.

Beoordeling: simpele illustraties (5), beknopte uitleg (5), aardig inzicht (7+), speels en flink de eigen creativiteit prikkelend (9). Eindoordeel: relatief niet goedkoop maar bepaald origineel (7+).

Over naar de tweede ronde: de Zigeuner Waarzegkaarten met het bijbehorende werkboek van de al weer  lang overleden Aimée Zwitser. Deze kaarten tonen mega-ouderwetse afbeeldingen, vette romantiek en drama uit de beginjaren van de 20ste eeuw. Heren in gala-uniform of jacquet, dames in lange japonnen, een paardenkoets. Verdriet (26) is een vader met een voorschoot die zijn puberzoon afranselt. Zwitser gaf verschillende methodes van kaartlegging. Elke kaart wordt kort (en helaas onvolledig) besproken in combinatie met twee anderen.

Beoordeling: sentimenteel mooie illustraties op kleine kaartjes (8), beetje ouderwetse uitleg (5), oppervlakkig inzicht (6), stimulerend (7). Eindoordeel: leuk, maar er is goed zonder te leven (6+).

Het orakel van de Maya telt 45 kaarten en dat geeft meer mogelijkheden, helemaal omdat er ook omgekeerde betekenissen worden beschreven. De schrijver, Dr. Ronald Bonewitz, is geoloog, psycholoog, predikant en testpiloot.. Op naar de eerste greep in ons derde orakel. We pakten ieder een zogenaamde ankerkaart. De ander leest de bijbehorende tekst voor en jij zegt wat je daarbij voelt. Vriendin pakte pakt voor haar algemene Hier En Nu positie kaart 34 Muluc/Water/Teken 9. Zijn boodschap is dat je een deel van je leven moet zuiveren en dat je je moet haasten. Dat sprak haar in zijn algemeenheid wel aan, maar de tekst blijft verder nogal oppervlakkig. Ik trok 15 Malek/Maan uit de stapel, in de wassende positie (rechtop). Hoera, mijn omgeving gaat mij steunen. En nu? Het is me te weinig tekst, een beetje kunstmatig zonder dat je er gevoel bij krijgt. Het  orakel van Bonewitz doet ook bij latere pogingen te geconstrueerd aan. Omdat het niet uit een werkelijke orakeltraditie voortkomt?

Beoordeling: kunstzinnige kaartillustraties in soort zandreliëf uitgevoerd (9), geschiedkundig en spiritueel zeer informatief handboek  (8), geeft wat stroef zijn inzichten prijs (6), uitnodigend (7). Een strafpunt (-1) voor het grote kaartformaat, 10,4 x 14,5 cm., dat schudden nogal bemoeilijkt. Eindoordeel: aardig, maar… (7-).

De vierde ronde moest meer de diepte in. Ik ging voor het Keltisch Bomenorakel van Liz en Colin Murray, gebaseerd op het oeroude druïden alfabet, de Ogham. Dat werkt met de magie van bomen, planten en natuurkrachten zoals bliksem of zee. Het is gekoppeld aan de 13 maanden tellende Maankalender en geeft daarmee soms verwijzingen naar bepaalde maanden. Het boek is heel inspirerend, vol sappige details. Hoe de Ogham eeuwenlang als een geheime gebarentaal kon functioneren, hoe extreme waarzeggers soms een kat spietsten om de geesten te dwingen hen behulpzaam te zijn, heerlijk vreselijk. De 25 kaarten kun je voor een ritueel buiten neerleggen en dan laat je de wind bepalen welke kaart(en) word(t)en omgedraaid. Hopen dat er zich geen plaaggeest met je lot bemoeit! Eenvoudig is het drie-kaarten-orakel: verleden, heden en toekomst. Wie gecompliceerder wil, kan  15 kaarten in drie cirkels leggen. Ik kies bij voorkeur voor de tussenvorm, de Pentagramlegging van vijf kaarten. Vriendin wilde vragen stellen over haar relatie, dus durfde ik ook maar. De eerste kaart, de grondslag van de kwestie, was Kamperfoelie. Die plant leert je echt van onecht te onderscheiden, afleidingen te negeren en trouw te blijven aan je principes. Daar kan je je veel bij voorstellen. Kaart 2 toonde wat in het middelpunt, voor het voetlicht, stond in mijn relatie. Het werd Heide, genezing brengen en contact maken met de onzichtbare wereld. Kaart 3 (laat zien wat veel onderwerp van gesprek is) meldde Riet: het overwinnen van tijdelijke problemen; je moet met directe doelgerichte actie orde aanbrengen in de chaos. Urenlang liggen praten in bed is leuk maar om acht uur gaat toch de wekker weer! Geen wonder dat kaart 4 omgekeerd verscheen om een schaduw te werpen over mijn broodnodige dromen. De Wingerd riep mij op om meer te ontspannen, om eindelijk weer eens goed ononderbroken ALLEEN bij te slapen. Als vijfde kaart, die de etherische samenhang toont, kreeg ik de omgekeerde Hazelaar, die me waarschuwt voor een creatieve of intuïtieve blokkade. Ik kreeg de raad om bemiddeling te zoeken, hulp van een derde. Misschien eens een therapieconsult bij een collega? Dit soort orakel vraagt toch wel erg veel van de eigen verbeeldingskracht. Het beperkte aantal kaarten beperkt ook de gebruiksmogelijkheden.

Beoordeling: handzaam formaat kaartjes, schitterende illustraties (8), boeiend boek erbij met kopieerbaar inlegvel voor duidingen plus een aantekenboekje (9), helder inzicht gevend (8), uitnodigend (7). Strafpuntje (-1) voor het feit dat op de achterkant onder- en bovenkant van de kaarten te herkennen valt. Als je werkt met eventueel omgekeerde kaarten, moet je dus met je ogen dicht kiezen. Eindoordeel: uitstekend, hoewel wat beperkt (8).

Voor een vijfde poging om zicht te krijgen op mijn zieleroerselen pakte ik de Totemdier Tarot, een fijn groot (78 kaarten) en daardoor gevarieerd spel.  In Ted Andrews Grote Arcana wordt De Wereld een Schildpad, die de wereld op zijn rug draagt. Heel bijzonder is hoe hij gedaanteverwisselaars beschrijft zoals de vlinder, aardworm, hooiwagen, mier of Lieveheersbeestje. De cicade (een krekelsoort) brengt bijvoorbeeld geluk uit het verleden. Andrews biologische en spirituele verwijzingen zijn een lust om te lezen. Deze Amerikaanse sjamaan/roofvogeldeskundige/musicus/schrijver laat je diverse Tarotleggingen zien en benadrukt dat je je intieme Tarotuitkomsten niet aan anderen moet vertellen, juist om hun mystieke geheim beter te laten werken in je innerlijk. Vanmorgen liep er een veldmuisje door mijn woonkamer en dat prikkelt tot het onderzoeken van je basale levenslessen en van de hygiëne in je huis. Ai!  Daar moet u het dus mee doen voor dit moment.

Beoordeling: goed formaat kaartjes, simpel maar fraai geïllustreerd met dierenfoto’s (8), heerlijk boek erbij (9), goed voor veel zinnige sessies (8+), beeldenrijk, liefdevol orakel (8). Strafpuntje (-1) voor het feit dat ook geen neutrale achterkant is gebruikt, zodat onmiddellijk de bovenkant van de kaarten te herkennen valt, maar een extra pluspunt is dat er een paar blanco kaarten zijn meegeleverd waar je je eigen favoriete dier op kunt afbeelden. Ik neem daar natuurlijk een haring voor! Eindoordeel: waardevolle aanvulling (9-).

Peter den Haring

 

    Print       Email

You might also like...

EEUWIG VERVOLGDE JODEN

Read More →