Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Spiritualiteit  >  Current Article

Spirituele s/m-relaties

By   /   januari 17, 2013  /   No Comments

Tarot Silver Era De Toren

Spiritualiteit is vaak verbonden met het leren van technieken, het begrijpen van processen en een manier van anders kijken. Als je dat moet leren via een dubieuze leermeester, heb je een leerzame tijd, maar wel een pijnlijke. Achteraf gezien.

Iemand schreef mij dat hij, toen hij discipel was geworden van een Nederlandse goeroe, hij de regie over zijn leven geheel in haar handen had gelegd. Meestal zoekt iemand dan redding uit diepe kinderpijnen. De vertrouwensband met (een van je) ouders is doorgaans beschadigd en de goeroe moet dan een nieuw anker geven. Achter de goeroe zie je dan God Die Alles Weet. Als de goeroe zich gaat ergeren aan de slaafsheid van de discipel kan daar een bizar soort S/M- relatie uit voortkomen. De masochistische discipel meldt dat de goeroe alles met hem mag doen en de sadistische goeroe gaat die mogelijkheid geheel benutten. Mijn lezer schreef mij: “Na verloop van tijd ging zij mij heftiger en heftiger de mantel uitvegen. Ook haar directe vertrouwelingen gingen mij als voetveeg gebruiken. Het kleine beetje autonomie dat ik nog had te bepalen wat er met mij gebeurde, verdween helemaal. Alsof ik verkracht werd. Weggaan bij haar was een van de beste stappen die ik ooit in mijn leven heb gezet.”

Vaak heb je een bestaanscrisis nodig om wezenlijk te voelen wie je werkelijk bent, waar je werkelijk staat op DAT moment. Die ander, goeroe of partner, vriend of vijand, vervult alleen een vooraf bepaalde rol bij zo’n proces. Als de goeroe teleurgesteld of boos is over het vertrek van de discipel, mooi. Dat kan hij of zij ook nog even een klusje in onthechting opknappen. Als de discipel alleen tijdelijk zijn laatste restje ego gered heeft, ook goed. Alles komt immers op zijn tijd. Overgave en vertrouwen kan niet worden afgedwongen.

Ondertussen is het verstandig om een soort checklijstje te hebben bij het toetsen van de integriteit van je toekomstige goeroe, leermeester, therapeut of andersoortige hulpverlener om UIT het machtsspel te kunnen blijven. Een waar gebeurd verhaal.

“Het gaat niet goed met jou, hè?” vroeg de leidster van het spirituele centrum. Ik was even verrast maar ze ging meteen door: “Ik zie het meteen aan je aura. En ook je huid reageert negatief.” De tien andere bezoekers van de inloopmiddag keken allemaal geïnteresseerd mijn kant uit. Ik maakte voorzichtig bezwaar: “Voor mijn gevoel gaat het juist heel goed. Ik ben weer aan het trainen.” De mevrouw schudde medelijdend haar hoofd. “O God, maar daar is je lichaam nog helemaal niet aan toe! Je hebt vast je weer door de een of andere goeroe laten opkicken?” Ik had geen zin in discussie ten overstaan van alle publiek en zei: “Nee hoor.” Ze hief haar beringde vinger op: “Niet tegen me jokken, hoor.” Ik meldde voorzichtig dat ik haar wel zou mailen. “Fijn,” antwoordde ze blij, “ik heb nog wel een consultplekje voor je op maandag of dinsdag.”

Foute leermeesters maken zich schuldig aan minstens 10 van de 15 onderstaande kwalen:

1) Ze prediken De Enige , Echte Waarheid. Zij zijn deenige afgezant, ambassadeur of licentiehouder van een Hogere Club, Planeetraad of Opgestegen Meester. 2) Ze vleien je. Ze zullen jouw spirituele groei als prachtig en veelbelovend beoordelen of je een spoedige Verlichting voorspellen. 3) Ze maken zich tegelijkertijd ongerust, gestrest en bang over je gezondheid, potentiële ziekten of je karma (“Ik zie een verontrustend gat in je aura”). 4) Ze praten je aan dat jij hun hulp nodig hebt omdat niemand jou werkelijk kan begrijpen en helen. 5) Ze beloven je promotie in hun clubhiërarchie als jij maar fijn belangeloos vrijwilliger wilt blijven. 6) Ze speculeren op je ego, je hebzucht of op je verlangen om zelf goeroe of Master te worden. 7) Ze willen je laten denken in spirituele rangen en standen. Daartoeclassificeren ze jouw groeiproces en verlenen daarop soms privileges (“Je zilt nu nog in de rode cirkel maar als je in de blauwe komt en je 9e chakra open gaat, dan kun je voortaan mijn persoonlijke assistent worden”). 8) Jij moet hun producten kopen of doorverkopen (meestal boeken of CD’s, soms amuletten of ‘opgeladen’ of ingestraalde drankjes). Of er wordt je geld voor dure consulten of bijscholing afgetroggeld. 9) Ze jagen je angst aan over het wereldleed en internationale samenzweringen (“Dit is zó groot, zo veel omvattend, zo gevaarlijk”). 10) Ze poneren oncontroleerbaar gerommel met quasi-kosmische data en feiten (“Op 29 februari 2001 is er een zeventiende Hemelpoort geactiveerd in mijn tuin door Aartsengel Hilarion uit de zesde dimensie”). 11) Ze praten je schuldgevoel aan. (“Dat jij je verantwoordelijkheid voor het redden van deze verdoemde aarde niet neemt, terwijl iedereen nodig is bij dit proces en jij al helemaal! Je MAG nu gewoon niet uitstappen!”). 12) Ze presenteren manipulatieve provocaties van je natuurlijke weerstand (“Jij bent een demonische heks/gek /moordenaar geweest in een vorig leven in Irak en ook in België!”). 13) Ze werken met fysieke, gewelddadige of spirituele bedreigingen en of vervloekingen (“Binnen een week na jouw vertrek zal het noodlot je achterhalen!” of nog erger: “Jij gaat jezelf voor de trein gooien!”). 14) Humor, zelfkritiek en zelfreflectie zijn aan zulke lieden volslagen onbekend. Op kritiek van anderen reageren ze excessief agressief en rancuneus. 15) Hoe wolliger men lult (“opschuiven naar een hoger subdimensioneel niveau” of “Hen wordt Goddelijke Dispensatie van Liefde/Licht geschonken” enz.), en hoe meer men namens Engelen of Opgevaren Meesters praat, hoe verder je meestal uit de buurt moet gaan.

Voel je je misbruikt? Doe aangifte van oplichting als je daar reden voor hebt (steun op www.iusmentis.com/zakendoen/oplichting-fraude). Zo. Hèhè. Dat is dat. Je voelt weer welk besluit je kunt nemen over je geestelijke toekomst. En als het nu nog niet wil, mail dan [email protected]! Ik heb vast nog wel een plekje voor je vrij (wrede grijns)!

PdH

    Print       Email

Laat een boodschap achter

You might also like...

EEUWIG VERVOLGDE JODEN

Read More →