Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Drugs  >  Current Article

War on Drugs: wit wassen van drugswinsten

By   /   januari 17, 2013  /   No Comments

100 dollar stapel

The War on Drugs is een uitzichtloze politiek, die slechts geleid heeft tot invloed van drugscriminelen tot op regeringsniveau en tot massa’s zwart geld bij de geheime diensten en andere machthebbers. De witwassers hebben er de handen vol aan.

In de VS wordt elk jaar 40-50 miljard dollar verdiend alleen al aan de cocaïnehandel. Hele families leven van die business en sterven er in. Ruim 90% van die coke wordt geproduceerd in Columbia, zo’n 105 ton cocablaadjes per jaar. Daarvoor wordt fiks ontbost in Columbia. De domme Amerikaanse kiezer wil dan weten wat zijn regering daaraan doet. Op veel van die oogsten sproeien overheidsvliegtuigjes met hulp van de VS de giftige pesticide Round Up. Dat houdt de productie niet tegen omdat de boeren natuurlijk allang een resistente cocaplant ontwikkeld hebben. Wel wordt al die cocaïne enigszins vergiftigd. Zo kunnen de nette Amerikanen toch een beetje wraak nemen op de gebruikers. Het is echter dankzij die War on Drugs, dat de straatprijzen hoog blijven en de maffiose bovenwereld zich klem blijft verdienen.

De tweede vraag is: waar blijft al dat zwart verdiende drugsgeld? Vroeger, voordat de Belastingdienst scherper ging opletten, bleken veel doodstille restaurants toch (fictief) een grote omzet te maken, maar dat witwassen is vrij complex. De huizenmarkt is beter! In deze tijd van zakkende huizenprijzen kopen Amerikaanse maffioso huizen voor spotprijzen met veel zwart geld. Als zo’n huis straks weer doorverkocht kan worden, wordt veel dopegeld weer wit.

Maar wat is nu de beste constructie voor witwassen? De crimineel stort zwart geld contant op een bankdepot in Zwitserland. Daarna begint hij in eigen land een onderneming, waarvoor hij een krediet aanvraagt bij die bank. Normaal zou hij dat niet krijgen maar met dat verborgen onderpand is het niet moeilijk meer. De aflossing op zijn neplening wordt openbaar geboekt door de bank maar in het geheim wordt een zelfde bedrag van zijn zwarte onderpand weggesluisd naar een nieuwe, witte rekening in een buitenland naar keuze. Zo doen ook dictators het. Zo heeft Khaddafi’s familie 60 miljard geroofd tijdens zijn bewind in Libië, Mubarak een beetje minder in Egypte. Veel van deze constructies zijn ontstaan door de uitwassen van The War On Drugs. Hoe gehecht kan een dubieuze, bange en manipuleerbare maatschappij toch zijn aan een achterlijke maar sentimentbevredigende politiek? Of is het enige achterliggende motief dat de Amerikaanse geheime diensten al dat foute geld nodig hebben om hun foute, geheime operaties te financieren?

PdH

    Print       Email

Laat een boodschap achter

You might also like...

Het WEF als sekte?

Read More →