Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Politiek  >  Current Article

Spiritueel socialisme, Occupy, 50+ en de SP

By   /   februari 2, 2013  /   No Comments

Bang Nederland zit op de knip te bezuinigen. Gepensioneerden protesteren via 50+ en jongeren via de Occupy-beweging. Spirituele socialisten wachten ontspannen Nog Grotere Schandalen af. Komt de SP dan met echte oplossingen?

Er wordt driftig bezuinigd in Nederland. De burger zit angstig op zijn centjes en de pensioentrekkers schreeuwen moord en brand als er € 50 van hun uitkering af gaat. Er protesteren soms ook jongeren, laten we denken aan de OCCUPY-beweging. Dat begon in 2011 op Wall Street in New York en daarna werd er een tijdje wereldwijd geprotesteerd tegen de uitwassen van het kapitalisme. ’t Is waarschijnlijk waar wat er daar op een spandoek stond: WITHOUT MONEY WE WOULD ALL BE RICH. Het bleef een ongrijpbare, een beetje ludieke beweging zonder leiders, zonder nieuwe programma’s, meer een soort voorzichtige slavenopstand. De voorlopers van een teleurgestelde, ontgoochelde en bedrogen groep, woordvoerders van het collectieve gefrustreerde onderbewuste. Natuurlijk sprongen de reguliere, gecontroleerde media er lacherig boven op, vooral met de insteek dat de protesteerders als een zooitje getikt ongeregeld konden worden neergezet. Ach, Occupy was gezellig alternatief stadskamperen van ongewassen werkelozen.

Vaag deed het Occupy-gebeuren mij een beetje denken aan mijn jeugd (ik ben van 1946): de Flower Power en de Provotijd van 1965 en later. De meeste protesten ademden immers opnieuw de bekende ongenuanceerde antisfeer (“Weg met de Nazi’s van Hare Maaienschijt!”), maar ze zijn allemaal een voorteken van een steeds pissiger wordend populisme. Klagen over wat er allemaal verkeerd is, is het makkelijkste: “De grootmachten moeten worden afgezet en afgebroken. Weg met de banken!” Dat er ergens een instantie moet blijven organiseren dat het vuilnis wordt opgehaald en de pensioenen betaald, tja, daar denkt die gemiddelde, idealistische antibetoger niet verder over na. Maar toch! De overheden lijken toch de groeiende invloed van deze protestbewegingen (inclusief de opkomst van de 50+ partij) en zijn sneeuwbaleffecten te onderschatten. Ondertussen zijn er immers allerlei creatieve dwarsverbindingen ontstaan in dit protesterende mondiale netwerk. Er wordt veel nagedacht over lokale munten en ander (rentevrij) geld bijvoorbeeld. Of dat op korte termijn iets revolutionairs oplevert? Ik weet het niet. Voor de noodzakelijke ommezwaai in het politieke en economische denken van het klootjesvolk zullen er eerst veel grotere shockeffecten moeten komen. Een tsunami op de Noordzee, Willem Alexander die kanker krijgt, de landing van een vliegende schotel op het Haagse Malieveld of de totale ABN-AMRO directie die met een miljard de man onderduiken in Costa Rica. Zoiets. De massa wordt het meest geschokt als de bezuinigingen drastisch de eigen beurs treffen. U herinnert zich nog de IceSave-catastrofe… Voor die tijd blijft het klapvee klappen bij de pulptv, zijn onbehaaglijke angsten weg vretend met genetisch gemanipuleerde snacks. Jammer. 

Als Spirituele Socialist zie ik absoluut geen economische crisis, alleen een politiek gehypte mediahetze tegen de gewone belastingbetaler die een collectieve taakstraf krijgt opgelegd door het aasgierenprincipe van de ‘marktwerking.’ Geld is er zat. De verdeling van onze welvaart wordt echter structureel verneukt door de piraten van het neoliberale winstprincipe. Er komen nu veel armen bij maar ook een aantal zeer rijken. Bizarre voorbeelden zien we in het feit dat bestuurders die het goed doen een steeds hogere bonus krijgen en degenen die het fout doen een gouden handdruk bij hun gedwongen vertrek. De overheid blijft uiterst conservatief denken, ondanks de PvdA in de regering. Als de hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de € 300.000 wordt afgeschaft, levert dat de Staat jaarlijks zo’n 10 miljard op. Als al die buitenlandse firma’s met Nederlandse postbusadressen worden aangepakt, kan die 8 miljard belasting die de bijbehorende rijken nu ontduiken, geïnd worden. Als die 80 wrakke JSF-straaljagers in Amerika blijven staan, scheelt ons dat 6 miljard. Het is vanuit dit perspectief totale onzin dat ons land moet bezuinigen op allerlei sociale en culturele voorzieningen.

Ik hoop dat deze regering spoedig klapt over het een of andere schandaal. Daarna verwacht ik een grote overwinning van de SP. Of die de Geldstofzuigers van de oligarchieën en de industrie kan beteugelen is nog de vraag, maar met de SP krijgen we weer wat integere idealen in het zicht. Wat is wijs ondertussen? Ik hoor allerlei ideeën rondzingen in de wereld van de nieuwe spiritualiteit: geen nieuwe auto’s meer kopen, eerst de oude opmaken. Ruimte geven aan de toepassingen van uitvindingen op het terrein van nieuwe energie, anders (meer communaal gericht) bouwen. Een jaartje principieel geen vlees meer eten, meer volkstuinen creëren. We zouden 1% van ons inkomen kunnen storten in een hulpfonds voor de ondersteuning van mysteriescholen en meditatiecursussen. We kunnen kinderen trainen in Mindfullness. De rendementen van groepstherapie en andere vormen van bewustzijnsontwikkeling moeten breder op een nieuwe educatieve tv-zender gepromoot worden. Zo veel mogelijk van je geld thuis bewaren en niet meer aan dubieuze banken uitlenen. Enzovoorts…

Wat vind ik zelf? Ach, ik moet tegenwoordig ook eerst overleggen met mijn gedoogpartner thuis. Wat denk jij?

PdH

    Print       Email
  • Published: 10 jaar ago on februari 2, 2013
  • By:
  • Last Modified: februari 2, 2013 @ 11:54 am
  • Filed Under: Politiek

Laat een boodschap achter

You might also like...

Het WEF als sekte?

Read More →