Bejaarde

De protestbeweging Occupy beweegt niet alleen een jonge generatie. Ook veel oudere mensen kijken met ingehouden woede naar het gesol met geld en informatie.Geld is een fragiele illusie geworden en we staan op onze tenen aan de rand van de afgrond,” zegt de 60-jarige Gerard.

In het café  ontmoet ik een oude vriend uit mijn communeverleden. Gerard is 60. “Ik ben ouder geworden maar op een nare manier eigenlijk wijzer,” vertelt  hij. “Er is nog alles over van mijn vroegere idealisme maar de realiteit van onze materialistische, steeds verder afstompende cultuur heeft me somber gemaakt. Toch wil ik niet zo maar opgeven. Ik blijf mensen confronteren. Ik blijf tegendraads op straat, ik post commentaren op websites en ik probeer onafhankelijk te blijven. “

Hij laat me foto’s zien van vroeger, reizen in Azië, zoekend naar goeroes en inzichten. Hij leeft al tien jaar van een minimuminkomen, maar een uitkering aanvragen zal hij nooit. De Occupy-beweging gaf hem ineens weer een adrenalineshot: “Zie je, het kan wel! Er staat een nieuwe generatie op die de collectieve uitbuiting niet pikt!” We praten over hoe het zou moeten. Stevenen we op een revolutie af, wordt er straks bij grote rellen weer geplunderd, gaan bange mensen collectief hun geld van de bank halen?

Gerard: “Ik wil niet suf oud worden. Ik ga liever strijdend ten onder, dan dat ik gebrekkig en ontmenselijkt in een tehuis eindig. Ik ben een luis in de pels. En daar zijn er meer van. Als er geen mensen als Bradley Manning (de klokkenluider in de Wikileaks-affaire, PdH) meer zijn, dan verliest de mensheid definitief de strijd tegen al die cynische moordenaars in de industrietop. We zijn gebrainwashed in het westen. De grote media zijn gekocht. Het gaat over de juiste informatie, maar dan nog, mensen durven niet echt te kijken, te geloven wat hun ogen zien. Je ziet op het nieuws in New York op 11 september 2001 een derde toren instorten terwijl twee vliegtuigen op twee andere toren gecrasht zijn. Wat?! Kan jij serieus geloven dat een kantoorbrandje zo’n enorm gebouw kan ontmantelen? Hoe dom moet je zijn om zulke nieuwsjournalisten te vertrouwen? Om de waarheid te achterhalen moet je geschiedenis studeren. Wij accepteren immers allerlei losse dingen zonder goed geïnformeerd te zijn over de context.”

RENTEVRIJE MUNTEENHEID

Ik wil dan altijd graag een voorbeeld. Gerard heeft er veel.  Een prikkelende: “Hitler was al heel vroeg bezig met een rentevrije munteenheid. Pas daarop kwam er een internationale boycot door Joodse banken op gang. En daaruit kwamen weer andere acties voort. Dit soort kritische benaderingen lezen de gewone mensen echter niet meer, er is een ongelofelijke gelatenheid ontstaan. En daar waar je spirituele ontwikkeling zou verwachten, zie je de een over de ander heen vallen in benepen ruzies over gelijk hebben op marginale verschillen. De zogenaamd spirituele partijen zijn in Nederland allemaal als egoprojecten door de mand gevallen. Terwijl de overheden oorlogswetten achter de hand houden om eventuele opstandige massa’s straks de kop in te kunnen drukken! Overheden proberen ons dom, bang en onderdanig te houden. Maar het onbehagen bij Jan met de Pet wordt groter en groter. ”

Gerard verhuurt zichzelf als chauffeur en soms vrachtrijder. Hij woont heel klein in een huurhuis aan de rand van een dorp. In andere tijden was hij in veel betere doen. “Ik verdiende in de hoogcultuur met alle mogelijke creatieve jobs behoorlijk, maar ik heb me uit die markt geprijsd door mijn scherpe tong en mijn compromisloosheid als iets onrecht betrof. En dan wordt niet de klokkenluider geëerd  integendeel. Je mag blij zijn als je niet in de gevangenis beland, als er genadeloze advocaten op je af worden gestuurd. De waarheidszoekers worden belachelijk gemaakt, gekleineerd en afgedaan als paranoia afwijkelingen. Je voelt je een roepende in de woestijn.”

“Dat is er met jou gebeurd?” wil ik weten. Gerard wuift de details weg: “Mijn privé noodlot maakt achteraf niks meer uit. Het gaat om de toekomst. Ik heb al 25 jaar geleden voorspeld dat de manier waarop deze wereld met geld omgaat, haar tegelijk de das om zal doen. Geld is geen normaal ruilmiddel meer, het is een internationaal fraudevoertuig geworden. Geld is een fragiele illusie geworden en we staan op onze tenen aan de rand van de afgrond. In die zogenaamde vrije kapitaalmarkt is een virtuele geldbubbel ontstaan, een kapitaalcreatie die winst moet opleveren in de vorm van rente. Al jouw en mijn zekerheid hangt af van de mate waarin onze regeringen hun economieën kunnen laten draaien op brood en spelen plus de gedachte dat alles goed gaat omdat over het volk gewaakt wordt.”

BIJGEDRUKT GELD

Wij nemen nog maar een cappuccino. Met een koekje. En daarna een appeltaartje. Luxe. Ik betaal want Gerard is zichtbaar arm. Ook zeer hoorbaar: “De internationale onderlinge verhoudingen staan erger dan ooit onder druk omdat alle mogendheden geld bij drukken. De boel lijkt stabiel maar de hoeveelheid gebakken luchtgeld wordt groter. Dus? Nog geen tiende van wat spaarders hebben uitstaan kunnen ze van de bank halen.” Hij leunt over de leestafel en laat me een brief van de ABN-AMRO lezen, de bank geeft per 1 april aan beleggers die hun daar gestalde edelmetalen fysiek uitgeleverd willen zien, niets meer terug. Gerard: “Wat er aan de hand is? Er ligt daar helemaal geen goud meer. De banken verliezen letterlijk hun op vertrouwen gebaseerde krediet. Je geld is niet meer veilig op de bank, terwijl die banken zelf genadeloos hun schuldenaren uitkleden als mensen hun verplichtingen niet kunnen nakomen. Veel ongeruste mensen zijn in de afgelopen jaren, in de aanloop naar 2012, goud gaan kopen. Tenminste, ze kochten goud via hun bank en stalden het zogenaamd veilig ook daar. Die banken verkopen dat gestalde goud echter weer door en jij hebt slechts een schuldbekentenis, een papiertje dat straks niets waard blijkt te zijn. De bankiers manipuleren op die manier de goud- en zilverprijzen. Die stijgen zogenaamd maar weinig, terwijl toch iedereen koopt. De manipulatie is nodig omdat anders de burgers nog ongeruster worden en nog meer goud gaan kopen, waardoor die hele opzet van plastic geld in het gevaar komt. Iedereen een controleerbare chip en een pinpas, verder niets. Dat was de bedoeling van de financiële elite.

Maar ik zie daar niets van terecht komen. De devaluatie van de grote internationale muntsoorten lijkt op een oorlog, die niet door de traditionele Engels-Amerikaanse bankiersmachten gewonnen kan worden. Ik geef een voorbeeld. De Chinezen die ooit enorme dollartegoeden hadden, zijn die dollars gaan uitgeven in Amerika, voordat die dollar in waarde helemaal zou crashen. Ze hebben bedrijven en grond gekocht en zo hun verliezen beperkt.  Ook de Russische maffia, die sterk met de regering verbonden is, heeft overal touwtjes in de kapitaalstructuren. Hier gaat overal de sluwheid winnen van de vroegere integriteit.”

UITEENVALLEND AMERIKA

Gerard gelooft dat Amerika niet heel lang de Verenigde Staten van Amerika blijven. Hij voorziet het afkalven van de federale macht. “In Amerika is er inmiddels een rage ontstaan op het gebied van burgerlijke ongehoorzaamheid. Veel voormalige militairen ervaren een toenemende woede en teleurstelling over de politieke Federale illusies waar zij voor gevochten hebben. Politieambtenaren worden in verlegenheid gebracht met opdrachten die hun diepgewortelde morele kaders ondermijnen. Er zitten veel spijtoptanten in de lokale en federale regeringen die eigen netwerken opzetten. Daar komen de lekken vandaan. Zo liggen ineens stukken op straat over het MKUltra-project, een systeem van brainwashing, dat de Amerikaanse Geheime dienst gebruikt.  De hele filmindustrie in Hollywood is een goed geoliede PR machine om het grote publiek een bepaalde chauvinistische, nationalistische richting op te krijgen. Maar als de overheid haar morele gezag verliest, komt er tegenwicht. Meer en meer mensen gaan zich bijscholen in manieren om hun eigen have en goed veilig te stellen, de zogenaamde preppers bijvoorbeeld. Mensen die hun landerijen omheinen met dikker rollen prikkeldraad, huizen als verdedigbare forten inrichten met voorraden en wapens. Die laten zich niet meer als slachtvee naar een abattoir leiden. De weerzin tegen als die politieke lobbyisten in New York is extreem groot daar, evenals de ongerustheid over de multinationals die onze gezondheid vergiftigen uit pure, moraalloze hebzucht. Ik zie die federale overheid maar met de grootste moeite die 52 staten bij elkaar houden.”

En wat moet je dan als individu? Gerard: “Ik zou het liefst naar een dorpje in de bergen verhuizen, een houtzagerij bij een beekje, grote moestuinen maken. Je eigen eten verbouwen is namelijk nagenoeg hetzelfde als je eigen geld drukken. En ondertussen? Ik blijf praten, uitleggen en soms draai ik een beetje door. Maar soms staan mensen stil om te luisteren op straat als ik met een beetje stemverheffing dit soort dingen sta uit te leggen aan een kennis. Eergisteren kwam er een bejaarde man naar me toe, een nette, goedgeklede heer, die me een klop op mijn schouder gaf. Vond dat ik helemaal gelijk had en dat ik het helder had uitgelegd. Gehoord! Dat dacht ik: gehoord! En daar vertrouw ik maar op. Steeds meer mensen zullen deze boodschappen van steeds meer mensen horen.”

 

Peter den Haring