Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Gastcolumns  >  Current Article

Peter van Kan ’s Satsang (gastcolumn)

By   /   mei 9, 2013  /   No Comments

Aapgod HanumanSADAHMI
Pff, warm hier. Had beter die meditatieshawl niet om kunnen doen. Maar kan hem nu niet meer af doen. Zou storend zijn.
Hoe laat is het nu? Kan ik uit mijn ooghoek die klok zien? Als ik heel langzaam mijn hoofd draai? Nee, maar niet doen. Stel je voor dat iemand het merkt. Afgang!
Zouden anderen hun ogen af en toe open doen? Kan ik niet zien zo. Zie alleen maar achterhoofden. Die vrouw naast me is zo stil, die zit vast heel diep.
Drie uur zou hij toch komen? Het moet toch wel al kwart over zijn, op zijn minst. Is dit een test of zaten ze vast in het verkeer?

Toch maar proberen, die klok. Jaja, ik weet het wel, het doet er niet toe. Maar ik wil het gewoon weten, kan er niets aan doen. Rustig ademen, langzaam draaien, door m’n wimpers kijken. Zie je nou wel? Tien over drie. OK, geen kwart over, maar toch.
Zucht. Ga maar weer proberen. Loslaten. So Ham. So Ham. Ja, nu gaat het goed. So Ham. Wat doet de tijd er ook toe? Alles is nu. Pff, wat warm hier; kan er geen raam open? So Ham.

Ik hoor wat! Volgens mij komt hij er aan. Niet kijken, doormediteren. Wat blijft iedereen rustig, ze horen die stemmen toch ook wel? Als hij binnenkomt gaan we toch zeker wel staan of zo? We mogen toch wel kijken? O ja, So Ham, sorry.
‘Willen jullie gaan staan en Swamiji in stilte welkom heten?’

OK, staan, gelukkig. In stilte welkom heten, hoe doe je dat? Met een pronam, bedoelen ze? Mooi dat ik dat woord nu ken. Ja, ik ben geen beginner meer. Maar moet ik nou pronammen of niet? Ik kijk wel wat de anderen doen. Hij is al binnen, ik hoor het aan het gefluister. Niet omkijken, hij komt vanzelf naar voren. O, wat spannend. Hoe lang zal hij praten? Zal ik mijn vraag mogen stellen? Als ik het durf? Ah, daar istie. Sri Swami Bananananda, hij is het echt. Zo rustig en waardig. Nu pronammen maar, want ze doen het allemaal. Wat een ontspannen glimlach, wat een zachte ogen. Wist niet dat hij een bril had trouwens. Op de foto’s niet. Hij knikt. Knikte hij nou naar mij? Was dat naar mij? Leek wel. Nog maar een keer pronammen.

O, we mogen weer gaan zitten, gebaart hij. Ben benieuwd wat hij gaat zeggen.
O, hij gaat nog niets zeggen. Eerst even samen in stilte zitten blijkbaar. Ogen dicht maar weer. Is ook wel goed, even wennen aan dat hij er echt is. Moeilijk om niet te kijken zeg. Zou er nu niemand kijken? Ik kijk wel even hoor. Wat een lange baard, en zo woest. Wel puur zo. Z’n bril staat een beetje scheef. Kan hem natuurlijk ook niets schelen. Waarom stoort mij dat nou toch ook? Loslaten. Ogen maar weer dicht. Hoop niet dat het lang gaat duren. Opnieuw SoHammen? Zou hij dat ook doen? Nog even kijken. Hij ziet er totaal ontspannen uit, hij heeft geen So Ham meer nodig denk ik. Vooruit dan maar, gaan we weer. So Ham …So Ham …

Zou hij geen last van de warmte hebben? Hij heeft makkelijk praten natuurlijk, hij is de Indiase zon gewend. Shit, ik had die doek af moeten doen toen we gingen staan. Nu kan het helemaal niet meer natuurlijk. Stel je voor dat het hem stoort en hij kijkt op wie dat geluid maakt. Afgang! Loslaten maar. Ik zweet wel als een otter. Loslaten, kom op. So Ham. So Ham.

Hoe lang gaat dit duren? Ik wil wel om vijf uur thuis zijn. Theedrinken met Barbara. Benieuwd hoe die het vandaag gehad heeft op Ameland. Had ik ook wel leuk gevonden eigenlijk. Maar dit is spiritueel natuurlijk veel beter voor me. So Ham. Gatsie, jeuk aan mijn kont. Van de warmte en die kriebelstoel natuurlijk. Alsof ik het nog niet moeilijk genoeg heb. Kom op Swami, zeg eens wat. Mediteren kan ik thuis ook. Gratis. Vind 10 euro eigenlijk best veel voor vijf kwartier. Hoe laat is het nu inmiddels? Even kijken. Vijf over half vier. Nou zeg, ik zit hier al bijna een uur. Kom bijtijds, zeiden ze. Ja, waarom dan? Zodat ik op de derde rij naar een Swami met een scheve bril kan kijken? Niet eens kan kijken, want we moeten onze ogen dicht houden.

Ho wacht even. Wat zijn dit voor gedachten? Allemaal ego. Loslaten. Loslaten zeg ik. So Ham. So Ham. Rustig ademen. Kijk eens hoe rustig Swamiji is. Die reist toch maar over de hele wereld en voelt zich overal op zijn gemak. Hij zit niet echt rechtop meer trouwens. Hoeft hij ook niet meer natuurlijk; hij is dat allemaal voorbij, houdingen en technieken en zo. En ik maar ploeteren. Zou hij nou in sodahmi zijn? Sodahmi, toch? Of Sowahmi? Sadahmi? Never mind. Ik wil het ook, in ieder geval. Verlichting, daar gaat het om. Volhouden maar. Patient endurance brings you to victory. Mooi lied. Van wie ook al weer?
Hou nou toch eens op. Be still and know that I am God. Precies. So Ham. Stil zijn. So Ham. So Ham.

Dit duurt nu wel erg lang. Hij gaat toch nog wel praten? Is echt zo’n gurustreek hoor, de mensen testen. Toch wel knap dat hij dat zo doet. Je moet maar lef hebben. Maar zijn lef komt voort uit liefde voor ons, gevangen in ons egootje. Ik weet het. Ik laat me niet op de kast jagen, ik ga mooi mee in het spel. Leela, dat woord ben ik zeker van. Kom maar op met je leela, Swamiji, mij pak je niet. So Ham. So Ham.
Wat is dat nou? Gaat er nou iemand …. Nee toch? Gaat er iemand zitten snurken? Kun je toch niet maken zeg? Wat ongepast. Het is wel warm, maar jeeminee, als je voor een satsang met Swamiji komt, dan ga je toch niet zitten pitten? Dan mediteer je toch? Dan spoor je echt niet hoor, als je tien euro betaalt voor een satsang en dan hier een dutje gaat zitten doen.

Zal ik kijken wie het is? Vast die dikke vrouw die er al zat toen ik binnenkwam. Waarom stoten ze haar niet aan? Het wordt steeds luider. Dit is geen zaag meer, dit is de afvoer als het bad bijna leeg is. En iedereen blijft zo stil, waarom grijpt er niemand in? Dit moet toch ook storend zijn voor Swamiji?
Swamiji????

Peter van Kan is musicus en schrijver. Zijn boeken en muziek vind je op www.petervankan.com

Verklarende woordenlijst Sanskriet

Swami monnik
ji achtervoegsel dat respect uitdrukt
pronam groet met handen tegen elkaar voor de borst. Letterlijk ‘Ik groet het licht in u.’
so ham (ook wel sa ham of hong sau) mantra van de adem
guru geestelijk leraar
gatsie weerstand van het ego
leela goddelijk spel
samadhi verlichting; hoogste staat van bewustzijn; diepste meditatiestaat
dutje bijna gelukte meditatie
satsang bijeenkomst waarop een leraar onderricht geeft

    Print       Email

Laat een boodschap achter

You might also like...

Verhuizen naar Hongarije?

Read More →