Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Emancipatie en seksualiteit  >  Current Article

Wat is echte mannelijkheid? Kracht, gezag of innerlijke autoriteit?

By   /   januari 19, 2013  /   No Comments

seksbeeld

Het fysieke onderscheid is simpel, maar over het verschil tussen mannen en vrouwen zijn ontelbare discussie gevoerd en talloze boeken verschenen. Helderheid begint vaak met goede definities: wanneer ben je nou een echte man? Ben je krachtig, straal je gezag uit of is je innerlijke autoriteit voelbaar? Of moet je alleen zorgen dat je geen watje, geen softie en geen loser wordt genoemd?

Veel mannen  hangen hun mannelijkheid op aan een meer of minder geslaagde imitatie van hun al dan niet redelijk succesvolle vader. Als je al vroeg problemen met het gezag van je vader (maar dat kan ook het verwisseld worden met dat van een dominante moeder),  dan leidt dat vaak naderhand tot het zoeken naar een externe autoriteit.  De meester op school, die aardige baas of die trainer of coach. Dat kan heel goed werken. Lastiger is het als de zoon het zijn vader diens verkeerde voorbeeld blijft kwalijk nemen. Als je zou kunnen accepteren dat alle ouders het sowieso wel ergens fout doen (onbewust, karmische afspraken, dan je juist moet leren van een negatief voorbeeld enz.), dan kun je rustig ophouden met hen de schuld te geven van je jeugdellende. Zeker na je 29e, 30e (transiterende Saturnus conjunct geboorte Saturnus) moet je zelf verantwoordelijkheid gaan nemen voor hoe jij je leven wilt inrichten. Volwassen worden dus.

SUPERMACHO OF TOPDOG

Jij hoort op een zeker moment in je leven je eigen autoriteit te worden, niet meer onder een ander gaan hangen en liefst er ook niet boven. Dat is dus allemaal niet het baasje spelen, the topdog en supermacho. Een afgetraind lichaam creëren in de sportschool is ook niet nodig. Altijd gedacht dat je slim was en dat dat genoeg was om een Echte Man te wordent? Helaas, nee, want het slimste jongetje in de klas is tegenwoordig een meisje. Die gaan tegenwoordig vaker naar de universiteit dan jongens. Ben je man als je dates op Relatieplanet hebt? Nee, want daar komen in meerderheid de losers die slechts onenightstands willen scoren. Dat zijn merendeels de boys die ridderlijk en romantisch doen buiten de deur maar thuis de etiquette meteen overboord: Ruften, Porno Kijken en Anale Seks willen. Ben je pas een vent als je een half kratje bier aan kunt? O ja, als je ook goed kunt leven met een overvette pens en voortaan soloseks via internet. Ben je man, als jij je geslachtsdelen, anus en borst scheert? Juist niet! Gekkenhuis, dadelijk ga je nog deodorant op die geschoren derde oksel spuiten! Net als die zielige vrouwen die zo pathetisch bang voor geurtjes zijn!

Kom je op de Echte Mannen-lijst als je ontspannen en niet te agressief- competatief sportief doet c.q. bent? Zou kunnen. Als je creatief danst? O jawel. Die leuk opvallende mannen krijgen namelijk op een natuurlijke, biologische wijze aanbod. De Mannen met een hoofdletter M worden mee naar huis gevraagd omdat ze lekker van onder hun oksels ruiken (die brengen namelijk veel geslachtshormonen/feromonen in de lucht!) en een krachtige uitstraling hebben. Ze zijn gezond, sterk, en regelmatig gebouwd en dat scoort simpelweg. Dat betekent wel dat zulke heren uit de TopHonderd minstens 30, 40 ‘leuke’ contacten/relaties hebben gehad in de jaren dat ze op zoek waren en de mindere goden genoegen moesten nemen met 3 of 4 experimenten. Niet leuk wel waar.

Beeld van een dame in de media: “Een echte man leest minstens zoveel over Tantra, dat hij zijn orgasme kan uitstellen, hij kan goed en fijngevoelig masseren en doet milieubewust en vegetarisch boodschappen.” En dat is het? O. Het is best mooi als de man zijn platte behoefte aan vlezigheden wat intoomt, want daar krijgt hij vast wel enig vrouwelijk respect voor terug. Maar als andere mannen hem een watje en een softie gaan vinden? Weer gauw terug naar de sportschool of op karate? En stoere praat vertellen in het café? Vragen en nog meer vragen. Is de echte man de vrije man, de ongebonden man, de man die onafhankelijk doet wat hij leuk vindt? Of is dat een andere formulering voor bindingsangst en egocentrisme? Wordt een man pas ECHT als actieve mee-opvoedende vader? Is risico nemende doelgerichtheid en agressieve, competitieve zakelijkheid dàn het kenmerk van de echte man?

Sommige spirituele zieners beweren dat de kracht van de mannelijke suprematie afneemt, omdat hij in de valkuil van de eigen dominante, oorlogszuchtige en hebzuchtige starheid lijkt te vallen. De vrouwelijke energie zou ons dan meer sensualiteit, zorgzaamheid, aardebewustzijn en voedende kracht moeten gaan bieden. Vrouwelijkheid zou een vanzelfsprekende scheppingskracht en een helende kwaliteit bezitten.

NEW AGE SOFTIE

In de moderne tijd zijn er nogal wat mannen de andere, softere, vrouwelijker kant uitgegaan. Ook dat kan integere mannelijkheid opleveren.  Dat kan net zo goed een overdreven beweging worden. In dit licht citeer ik graag een heerlijke brief van Emile H., die me over lastige New Age mannen in haar omgeving schreef: “Wanneer je weer eens te dramatisch aandacht te kort komt en te spiri gaat doen, zijn er tegenwoordig gelukkig voldoende leeftijdsgenoten die ook door spirituele ouders zijn opgevoed. Die herkennen je probleem en maken dan liefdevol de grap dat je mama/papa waarschijnlijk teveel werd opgeslokt door Sai Baba, Osho, handleeskunde, biologisch-dynamische landbouw of iets dergelijks. You name it, they did it. Daar horen dan anekdotes bij als hoe mama zich een zielig verhaal herinnerde over de vage kleuren die je zag en hoe jij dan zei dat je het gevoel had dat je overleden oma heel dichtbij was…Nou dàn had mama (pappa) ineens wel oor voor je! Ja, je werd zelfs op een voetstuk geplaatst. Je bijzonderheid werd ook nog eens besproken met vrienden. Plotseling had jij vast een gevoelig astraal lichaam of was je een speciale incarnatie van de zus van Kafka. Mijn zusje had bijvoorbeeld twee fantasievriendinnen Sanne en Fenne, voor wie ook voor gedekt werd op tafel. De andere kant is dat ouders elke waarneming onderdrukken en hun kind vooral “normaal” moet doen. Het gaat er, denk ik, om je kind vooral zichzelf te laten zijn. Hoe minder jehet  aanlult hoe beter.”

Moeten we het nu eigenlijk hebben can al dat onderscheid tussen Echte Mannen en Foute Mannen? Dan kom je bijna altijd ook uit bij een indeling in Echte Vrouwen en Foute Vrouwen… Ook daar zijn pagina’s over vol te schrijven. Laten we gewoon blijven geloven in Echte Mensen. Mensen die moedig durven pionieren. Die gevoelig en intuïtief contacten leggen, die durven vertrouwen op Hogere Machten en durven geloven in de noodzaak van je spiegelen aan tegendelen. Daar zijn we voor op aarde. De ene incarnatie zijn we man en de volgende weer vrouw. En de hele kunst is dus uitsluitend AUTHENTIEK JE ZELF ZIJN! Ik herinner iedereen graag aan het heldere citaat van Albert Einstein: “De grootste vijand van de waarheid is het onbedachtzame respect voor autoriteiten.”

PdH

    Print       Email

Laat een boodschap achter

You might also like...

EEUWIG VERVOLGDE JODEN

Read More →