paardensex

Verveling, naar anderen kijken of naar paardenseks op internet. Nog een beetje masturberen of zelfs dat niet meer… Ik heb geen zin meer in seks. In mijn partner. Geen zin meer in jou. Een dodelijke zin die gedacht of uitgesproken wordt. Is libidoverlies een eindpunt, kunnen we maar beter uitstappen? Of gaan we wat Tantra-oefeningen proberen en een goed boek lezen over spiritualiteit en seks?

Volgens een enquête in een damesblad verbinden vrouwen vijf akelige schoonheidsangsten aan het ouder worden: haaruitval (35%), overhangende oogleden (28%), uitzakken van het figuur (26%), haargroei op bovenlip en kin (23%) en het verkleuren van de tanden (20%). “Ach Peter, mijn leven is echt een sprookje” schrijft me Andries. “Elke keer als ik thuis kom, zit die enge heks weer op de bank!” Maar het akeligste is vroeg en ontijdig oud worden omdat je geen zin in van dattem meer hebt. Je vindt Het doen saai, voorspelbaar en een niet meer inspirerende gewoonte…

Onderdrukte trauma’s, nare ervaringen, beperkende overtuigingen, een bevallingstrauma maar ook verveling kunnen makkelijk leiden tot verminderd seksueel verlangen. Dit fenomeen belemmert de helft van alle vrouwen na vier jaar relatie en 80% van de gelukkigen na 20 jaar huwelijk. Libidoverlies is een taboe, er over communiceren scheelt flink, ook al lijkt je partner op dit gebied aanvankelijk het inlevingsvermogen van een stopnaald te presenteren… Levenslust en levenskracht en daaraan gekoppeld wellust varieert in intensiteit in een mensenleven, piekend bij mannen rond de 20 jaar, bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. Er zijn er ook mannen en vrouwen met een verhoogd libido, meestal veroorzaakt door de hormonen testosteron en oestrogeen. Goede ervaringen hebben een positief effect op het libido en slechte ervaringen een negatief effect. Pijn of de angst voor pijn is een sterke afremmer op alle plezier. Vermindering van het libido is gelukkig niet onomkeerbaar. Begrijpen wanneer en waarom het begonnen is, is daarbij essentieel. Mildred van Norde schreef er een helder Ankertje over: Vandaag niet, schat…!

Kijk ook eens op www.dokterdokter.nl/man/seks-relatie/article/5639/zo-wordt-seks-weer-leuk waar een goed stuk staat over sexdating met je saai geworden partner naar aanleiding van een boek van Hannie van Rijsingen (Onzichtbare ontrouw). 

GEEN GOEDE RELATIEHOROSCOOP

Het stroomt niet meer. Er is wel veel liefde, maar jullie winden elkaar nauwelijks meer op. Kijkend naar de betrokken horoscopen en de relatiehoroscoop zie ik bij actief ‘stromende’ stellen meestal diverse Venus-Mars, Mars-Mars, Mars-Pluto of Venus-Pluto verbindingen. Dan is er meestal bij een eerste ontmoeting al vurigheid en dat blijft wel, ook als je even bonje hebt met elkaar. Heel anders wordt het bij goede Venus-Jupiter-Maan verbindingen. Dan is er doorgaans veel liefde, wederzijdse koestering en zorg, maar de hitsigheid komt niet zo in beeld. Bij krachtige Mercurius- en Neptunuscontacten ontstaat vaak een alternatief: de mindfuck. Daarbij windt de ander jou wèl aardig mentaal op. Beiden werken met verbeeldingskracht en fantasie en dat kan aanleiding geven tot talloze vrolijke, speelse uurtjes. Helaas hebben twee laatst genoemde typen paren het na een aantal jaren wel een beetje gehad met al dat gedenk over seks. Vooral als er ook andere spanningen zijn (geld, huisinrichting, zware banen, jaloezie). Dan verdwijnt de seksuele animo als sneeuw voor de zon.

Er speelt nog een afremmend fenomeen voor zin, lust en libido. Talloze relaties komen namelijk tot stand op basis van het onbewuste verlangen om de erg of een beetje verstoorde verhouding met één van je ouders uit te werken. Dan lijkt je (nieuwe) partner voldoende, uiterlijk of qua gedrag, op je vader of moeder om zulke verlangens over te dragen. Die ander gaat ook vaak echt zelf pappie of mammie naar de partner spelen omdat die persoon nadrukkelijk (soms onderdanig of juist eisend) een kindrol op zich heeft genomen. Droevig maar logisch is dat in de gezonde ouder-kind relatie geen sprake is van seks en dus verpesten zulke patronen meestal de normale seksuele aantrekkingskracht. Daar helpt helaas alleen psychotherapie bij. Uit de Tantratraditie komt er gelukkig voor de andere genoemde gevallen een boeiende oefening, die vaak werkt (al is het op je lachspieren en dat is ook al mooi!).

Is daar nou nog wat aan te doen? Jawel, Tantra-oefeningen zat eigenlijk.

ENERGIE OMPOLEN

Even wat Tantrische theorie: de kern van de mannelijke energie wordt geacht te zijn gelokaliseerd in zijn eikel, de vrouwelijke kern zou in haar hart zitten. Mannen stoten hun lustenergie naar boven, vrouwen sturen hun liefde omlaag. Zegt de handleiding. Helaas lijken er nogal wat uitzonderingen op die regel te zijn. Als je een beetje speels bent en genoeg om elkaar geeft, kun je proberen of het zogenaamde ‘ompolen’ van je energiehuishouding ten opzichte van elkaar wat soelaas biedt voor een ingedutte seksuele beleving. Hoe gaat dat?

Oefening 1. Jullie kunnen je hart- en sekschakra rechtstreeks met elkaar verbinden door zodanig op of tegen elkaar te gaan liggen dat jullie geslachtsdelen de hartstreek van de ander raken. Haal veel en diep adem en visualiseer dat jullie liefde en seks met elkaar laten vermengen.

Oefening 2. Als dat niet helemaal het harde c.q. sappige effect heeft wat we willen, dan kun je elkaars voeten op de wederzijdse voorhoofden leggen, terwijl je de enkels van de ander vasthoudt. Adem tegelijkertijd in en uit en experimenteer dan de volgende dag met ongelijk ademen (jij IN als de ander UITademt). Kijk maar of er enig effect te bespeuren is. Al kruipen jullie allebei maar iets omhoog, dan is een keertje blijmoedig SoixanteNeuf (69) mogelijk al veel winst.

Over dit onderwerp staan veel leerzaam artikelen op internet. Een aanrader voor meer wederzijds begrip vind ik David Deida’s boek Seks als weg naar God. En lees dan in één moeite door Tantra, het Allerhoogste Inzicht van Osho Rajneesh en van Margo Anand Naslednikov Tantra, de weg naar extase.  En daarna, ga weer eens samen dansen, naar het zwembad en naar een romantische film. Gun jezelf tijd en twijfel!

PdH