Pannekoek hypnose copy

Vrouwen zijn ook een beetje verneukt in de emancipatiegolf. Hun grotere gevoeligheid botst op de gelijktijdige golf van materieel denken van de laatste decennia. Je te veel akeligheid kunnen voorstellen werkt vooral bij vrouwen als een vloek.

Vrouwen zijn zich sinds 1972 steeds ongelukkiger gaan voelen, zo blijkt uit verschillende studies. De hoofdoorzaak van die negatieve spiraal is toenemende stress, vooral rond geld- en materiële zaken. Vrouwen zijn namelijk in de afgelopen 38 jaar toch harder en perfectionistischer ingesteld geraakt dan mannen. Lastig is dat zij daarbij hoge eisen stellen aan hun eigen uiterlijk, omdat ze denken dat mannen daar net zo op gefixeerd zijn als zijzelf. In divers onderzoek melden de mannen dat zij juist steeds gelukkiger zijn geworden. Mannen vinden het huwelijk ook leuker tegenwoordig, terwijl tegelijk juist meer en meer vrouwen het initiatief nemen om te gaan scheiden.

Ik zie zo’n trend als een typisch voorbeeld van een psychologische revolutie die haar eigen kinderen opvreet. Westerse vrouwen schieten waarschijnlijk een beetje door. Een schrale troost is dan dat er nog steeds VEEL meer vrouwen bezig zijn met spiritueel bewustzijnsonderzoek dan mannen. Daar zien we een enorme inhaalslag ten opzichte van vorige eeuwen.

UIT JE DIP MET SPORTEN

Het geldt allemaal ook voor mannen maar vooral vrouwen zijn gevoelig voor dippen. Slecht slapen, nergens meer interesse voor opbrengen, geen trek hebben, geen energie en gebrek aan concentratievermogen. Je schuldig voelen en er een eind aan willen maken, noem maar op. Depressies, burn outs en vergelijkbare kwalen nemen nu al een vierde plaats in op de internationale ranglijsten van ziekzijn. De farmaceutische industrie bereidt zich zelfs voor op een drastische stijging in de behoefte aan meer en nog doelmatige pijn-, gevoel- en zelfonderzoekbestrijdende medicijnen. Niet alleen een hogere gevoeligheid is een probleem bij vrouwen, ook een groter inlevingsvermogen en overvoerde verbeeldingskracht kan negatief uitwerken.

Misschien hoor je ze wel eens op straat, bij school, in de hal, die geknepen angstschreeuwen of die overslaande en toch dwingende paniekstemmen: “Niet rennen, hier, Tonny. Pàs op, Casey. MARY! VOORZICHTIG! Houd je daar NU mee op, Jeffrey?! Stop, stop, Adelbertje! Kijk in godsnaam uit, Miltonnetje! O nee, o nee,  Wimpie!” Dat zijn The Smothering Mothers, de verstikkende moeders, zo totaal in de greep van hun verliesangst of hun faalangst dat er geen levensruimte meer over blijft voor hun kroost. In deze meer en meer mechanische, asociale wereld kunnen die moeders zich overmatig voorstellen hoe die vrachtwagenchauffeur niet uitkijkt, hoe die grote hond hun peutertje verscheurt en hoe die man in die lange, zwarte jas dadelijk…. O, God!

Vraag 1 zou moeten zijn: WAT IS DE OORZAAK VAN DEZE WIJD VERSPREIDE GEVOELENS VAN ONMACHT? Ik gok: de gevoeligen (en daarmee een verhoudingsgewijze grotere groep vrouwen)  onder ons redden het niet tegen de graaiende materialisten, de suffe dombo’s of de platte denkhoofden, die de meerderheid lijken te zijn in onze geldverdienende maatschappij. Ik gok nog eens: de wereld is een meer en meer kunstmatige omgeving geworden, waarbij het individu denkt het nooit meer te redden tegen de machtige, corrupte collectieven van grootindustrielen, bankiers, voedsel- en medicijnenmaffia. Dat is trouwens slechts een kwestie van ons magische denken bijstellen, maar het wereldwijd indalen van dat besef heeft nog wat tijd nodig en voldoende tovenaars (net iets meer dan 1% van de bevolking).

Vraag 2 moet daarom zijn: WAT WERKT ALTIJD BIJ EEN DEPRESSIE? Het antwoord weten de gelukkige en gezonde mensen meteen. Het gaat om seks, humor en beweging. Als je te chaggrijnig bent om een (potentiële) partner tot erotische vrolijkheid te beroeren, dan blijft er toch altijd andere actie over. Je wilt niet gaan dansen, je kan niet alleen dansen en je weet ook niet waar dat zou moeten? Okay, ga dan NU hardlopen! Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat de aanmaak van endorfinen (natuurlijke gelukmakers) bij sporters uiterst efficient werkt. Een wekelijks uur sportschool, beetje joggen erbij, extra Vitamine C en D slikken en wat Omega 3-vetzuren. Dat drie maanden volhouden en dan drie weken vakantie naar een zonnig land. Klaar voor leukere relatie, leuker werk en leukere hond of kind.

En bovendien, fysieke actie levert aanmaak van nieuwe hersencellen aan. Dus pas NA je hardloopkuur ga je es beter nadenken over hoe je de wereld kan verbeteren. Dàt is de goede volgorde, dames!

PdH