Roze roos copy

Slapen als een roos is niet voor iedereen weggelegd. Niet of slecht slapen kan je lijf en je geest ontregelen. Lotgenoten en medici hebben al veel oplossingen bedacht.

Als je veel aan je hoofd hebt, valt het niet mee om in slaap te komen. Even akelig is om halverwege de nacht wakker te worden en niet meer te kunnen inslapen. Zes tot acht uur slaap is optimaal, meer of minder kan schadelijke effecten op je gezondheid hebben. Chronisch niet slapen, hoe mysterieus ook, kan vooral je immuunsysteem en je geheugenfuncties schade berokkenen. Slaap is nodig voor het reguleren van allerlei hormonale functies en voor een gezonde spijsvertering. Nuttige tips dus op een rij.

1. Hoe donkerder je slaapkamer hoe beter je hormonale systeem zichzelf reguleert. Een lapje dus over de wekkerradio en donkere gordijnen aanschaffen. Ideaal is een zwart slaapmasker. 2. Slaap in een koude kamer (houd wel je voeten warm met bedsokken of een kruik eventueel omdat je anders slecht in slaap komt). Omdat je minder ademhaalt, gaat je lijf ook naar zijn natuurlijke laagste temperatuur. Een heet bad, douche of sauna voor het slapen gaan helpt uitstekend. 3. Beperk de elektromagnetische velden in je slaapkamer. Geen snoeren of contacten in de buurt van je bed dus. Overgevoelige mensen zouden eigenlijk zelfs hun hoofdmeter moeten uitschakelen. Zet je elektrische wekker minstens twee meter van je bed weg en laat je wekken door een lief muziekje in plaats van vreselijk gesnerp. 4. Gebruik je bed om te slapen, niet voor werk of tv kijken. Die energie blijft hangen en verhindert vaak ontspannen inslapen. Vette tv emoties zijn fataal voor een slechte slaper. Veel mensen gaan ‘s nachts bovendien die akelige filmdingen naspelen in hun dromen. Ga dus ook geen thriller lezen. Een mooi verheffend boek lezen helpt beter of het afspelen van een relaxte CD. 5. Overweeg NIET samen met je partner te slapen als je slaapproblemen hebt. Het energieveld van een ander kan je onprettig beïnvloeden ‘s nachts. 6. Ga vroeg slapen. De maximale regeneratie van je lijf treedt op tussen 23.00 en 01.00 uur ’s nachts. Je lichaam creëert een uiterst gezonde klok als je je slaapgewoonten eenmaal hebt ingesteld. Probeer dus ook in je weekend dezelfde bedtijd aan te houden. 7. Houd je fitness op peil. Doe wat oefeningen voor het slapen gaan. Ren een blokje om. Maak jezelf even lekker moe, dan slaap je als een roos. 8. Drink niets meer vanaf twee uur voor het slapen gaan en ga naar de wc voor je in bed kruipt. Je wordt dan later niet meer gehinderd door een volle blaas. 9. Een proteïnerijke snack halverwege de avond (blikje sardines of een stuk kaas) stimuleert je melatonine en serotonine aanmaak tegen de tijd dat je gaat slapen. 10. Eet juist geen granen of suikerhoudende producten voor het slapen. Daar wordt je een tijdje later plotseling weer actief van, terwijl je juist dan wil slapen. 11. Last van zich herhalende gedachten en rondspokende ideeën? Opschrijven in een boekje naast je bed. Daar kun je eventueel ook stimulerende droomaantekeningen in kwijt. Je geest weet dat je al die aardige, intelligente en creatieve gedachten goed hebt opgeslagen en daarmee vindt hij ook rust. 12. En verder: géén alcohol, géén koffie, géén drugs, niet overeten, niet laat eten, voorzichtig met prikkelend eten (koolhydraten, zuivel, teveel bonen). Alles wat je spijsvertering hindert, houd je immers via pijnen, boeren en scheten wakker. 13. Op mijn zelfhulp CD Trancereizen staat een prima hypnotische inslaapoefening. Dat is een goedkoop laatste redmiddel (€ 15,90).

Welterusten.

PdH