Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Alternatieve gezondheid  >  Current Article

Oud worden: chronische ziekten, medicalisering en stress. Of niet?

By   /   januari 16, 2013  /   No Comments

Bejaarden copy

Oud worden gaat makkelijk dan vroeger. De prijs is chronische aandoeningen, medicalisering, stress in het bejaardentehuis. Eigenlijk zou je als oudje moeten ontspannen, je AOW opmaken, veel vrijen en lachen. 

Veel meer dan vroeger kampen we met chronische aandoeningen. Chronische gewrichtsontsteking, beroerte, hartkwalen en vernauwing van de bloedvaten treffen vooral ouderen. Jongeren en mensen van middelbare leeftijd hebben vaker last van eczeem, astma of migraine. Dit soort langdurige, hardnekkige ziektes gaan vaak gepaard met andere ziektes. Van de mensen ouder dan 65 jaar heeft de helft twee of meer permanent geworden kwalen. Bij 75-plussers heeft nog maar een vijfde geen chronische ziekte. Mannen hebben het vaakst last van hoge bloeddruk of een rugaandoening, migraine komt op de derde plaats. Van deze hoofdpijnaanvallen hebben één op de acht Nederlanders last, vooral jongens en mannen tussen de 15 en 44 jaar. Migraine staat bij vrouwen van middelbare leeftijd op nummer één Jongens en meisjes in de leeftijd tot en met veertien jaar hebben het vaakst last van astma, chronische bronchitis of cara. En waar zou dat nou toch allemaal door komen? Wat was er vroeger zo veel beter dan nu? We aten gezonder, we bewogen meer, want we liepen naar school, en we piekerden misschien minder en anders.

Tegenwoordig kun je je over van alles en nog wat flink druk maken. De voedingsmiddelenmaffia en de farmaceutische industrie hebben ons natuurlijk sinds een jaar of 25  bij de taas (Bargoens woord voor penis). Er is een vorm van mondiaal vergiftigen aan de gang, die echter vooral de lager opgeleiden treft. De zwaarlijvige sukkels blijven fout vlees vreten, koolzuurhoudende suikerdrankjes drinken en hun kindertjes vaccineren in de derde maand van hun bestaan.  Ik zie het aardse leven liever als een lakmoesproef voor ons bewustzijn. Het is een kwestie van intuïtie, van voelen en van begrijpen. Er wordt ons een ultieme samenwerking van de linker- en de rechterhersenhelft afgedwongen. Wie suf blijft consumeren en verdoven, die gaat het niet redden. Wie ‘Holy, Holy’ alsmaar dissocieert uit het lichaam om het spirituele heil aan Gene Zijde te zoeken, die mist overigens ook de boot.

In deze tijd gaat gezondheid over bewustzijn, over kennis van vibratie, over afstemmen. Ons energieveld, ons vermogen tot creëren, ons verlangen naar ervaringen, al deze zaken sturen ons biochemische proces aan. Bewustzijn en inzicht, voelen, doorvoelen, invoelen, dat zijn de moderne wegen naar heling en zelfgenezing. De ziel stuurt de karmische boodschap aan, de geest structureert de boodschap binnen de bestaande mogelijkheden en het lichaam is voertuig voor dit proces. Als het lichaam protesteert, is er een miscommunicatie tussen de ziel en de biocomputer (de geest). Gezondheid is dus een graadmeter. Wie kan leren luisteren naar het hart (daar waar je ziel woont), die houdt het lichaam gezond. En zo kun je ook nog eens Heel Oud worden. Nou, is dit waarheid of niet?!

HOEZO OUD?!

Zolang de ober je nog niet vraagt om vooruit te betalen in een restaurant, ben je trouwens nog niet echt oud. Zolang je nog fouten herkent, als je ze voor de derde of vierde keer maakt, ben je nooit te oud om te leren. Jong blijf je zolang je eerlijk tegen jezelf blijft, langzaam eet, onthecht van heftige emoties en natuurlijk ook liegt over je leeftijd. Echt oud word je, als jij je partner wakker maakt om te klagen. Jong blijf je als je je partner liever wakker maakt met je tong. Je bent verder zo oud als je je voelt. De aardigste jongeren zijn zij die het jong voelen aan ouderen overlaten. Met doodgaan hebben de meeste mensen geen problemen zolang ze leven. Wel is het zo dat naarmate je langer leeft, je leven korter wordt.

Oud zijn heeft voornamelijk met denken te maken. “Je gaat vroeg dood van dat roken,” zei ik eens tegen een bloedverwante puber. “Nou en?” kaatste hij terug. “Ik moet er niet aan denken dat ik 40 word!” In de leeftijdsgroep 30-45 vindt men zichzelf oud vanaf een jaar of 60, terwijl van de leeftijdsgroep 55-70 slechts 4% zich zelf als oud ziet (of zag) rond dat levensjaar. Van deze ‘oudere’ groep vindt meer dan de helft zichzelf pas oud als men de 80 heeft bereikt. Echt oud wordt gekenmerkt door geestelijke achteruitgang en afhankelijkheid van verzorgenden. Maar verder, luister naar Jojo Olivier toen ze 65 werd: “Er waren geen problemen toen ik er niet was, dus zullen die er ook wel niet zijn, als ik er niet meer ben.”

Maar oudjes die niet meer lachen, dat is het ergste. Van die wrange, verzuurde, mopperende PVV-stemmers. Ik roep juist hen in herinnering om op YouTube naar de onsterfelijke filmhelden van onze jeugd te zoeken, naar Charly Chaplin, naar Abbott & Costello naar de De Dikke en De Dunne. Lachen is tijdloos.Dus: wie lacht, die blijft!

Smiley groot copy

PdH

    Print       Email

Laat een boodschap achter

You might also like...

ONGEPASTE GRAPPEN? Negen voorbeelden!

Read More →