Stemmen horen, denken dat je gek bent. De dokter noemt je ADHD of autist. Rolf Selin’s Leefboek Hooggevoeligheid geeft zinnige handvatten voor mensen met een overprikkelde waarneming.

“Ik hoor stemmen,” schreef mij een jonge vrouw. “Het gaat vaak gepaard met het voelen van invloeden. Ik ga teveel mee in de negativiteit van anderen. Ook in mijn therapiegroep ben ik mezelf nauwelijks meer. Ik beleef de groepsdiscussies als vreselijk, verlies vaak helemaal de controle en dan krijg ik iedereen over me heen. Ik ‘zie’ veel meer en begrijp ook van alles, maar ik kan dit niet in/met mijn houding kan overbrengen. Ik kan niets met wat ik voel en zie daar, en word zelf op een verkeerde manier gezien. Daarom rook ik ook weer als een stoomboot. Verder ben ik enorm bang voor seks en voor het toelaten van seksuele gevoelens.”

Deze vrouw heeft alle bekende problemen van een HSP, een hooggevoelig persoon. Ze is heel negatief over zichzelf gaan denken, ze vindt haar leven eigenlijk uitzichtloos. Helaas weet ze niet  dat ze talloze lotgenoten heeft en dat je daar veel behulpzame ervaringen kunt opvragen. Als je tenminste even het juiste trefwoord intikt: HSP.

Mijn cliënte staat dus teveel open voor alle mogelijke fysieke en astrale invloeden en ze probeert zich daartegen te bufferen. Dat kan bijvoorbeeld met eten, met roken en slapen. Soms met dikke, zwarte kleding en amuletten, geluksstenen e.d. Ze is meer dan gemiddeld wantrouwig naar haar omgeving, zo’n groep bijvoorbeeld, omdat zij wel kritisch MOET zijn met alles wat er binnen kan komen. Om diezelfde reden heeft ze natuurlijk moeite met zichzelf seksueel openstellen, want wat er eenmaal bij je binnen komt, gaat er niet één twee drie weer uit.

Echter, als iemand zichzelf energetisch tegenhoudt, maar er wel meer dan gemiddeld veel energie in je systeem/lijf zit, kan dat een aantrekkelijk aftapbaar reservoir zijn voor geesten, overledenen of andere entiteiten. De overleden theosofische goeroe, mevrouw Blavatsky, noemde dat ooit ‘etherroof’. Deze wezens bezoeken jou om te proberen je op astraal niveau tot een vorm van (seksuele of quasi spirituele) communicatie te prikkelen. Dat kan verklaren waarom je stemmen en boodschappen hoort, doodvermoeiend en meestal hinderlijk. De succesvolle film The sixth sense laat dat proces heel realistisch zien.

In het recent verschenen boek van Rolf Selin (Leefboek Hooggevoeligheid – Hoe kan ik leven met een te dunne huid in een wereld die me overdondert?) legt hij overzichtelijk uit hoe het zit met de onvoldoende begrensde, niet gedisciplineerde overprikkelde waarneming van onbewuste HSP-ers. En ook hoe je omgeving of de psychiater je kan stigmatiseren met allerlei etiketten:  het is een foute diagnose maar men noemt je ineens een borderliner, een schizofreen, neuroticus of autist. Ineens ben je ADD/ADHD en moet je de bijpassende medicijnen gaan slikken. Selin wijst ook op het grote gevaar van een HSP-er die ernstig co-afhankelijk wordt omdat hij/zij zich extreem afstemt op anderen, vaak een ouder of partner. Dat kun resulteren in een obsessieve drang om anderen te helpen, feitelijk als een signaal aan de wereld dat de betrokkene ZELF hulp nodig heeft. Hooggevoeligheid is een aanleg en beslist geen psychische stoornis, zegt Selin. Maar je moet je eigen gebruiksaanwijzing beslist leren kennen!

Ik beweer niet dat ik de oplossing weet. Ik ervaar wel dat als zo’n HSP beter grondt (alles wat je met je voeten en handen doet: hardlopen, dansen, sporten, tuinieren, boetseren, tekenen, schilderen, eten klaarmaken), de verschijnselen dragelijker worden. Goede seks kan ook door wederzijdse astrale ‘verbranding’ van dit soort aankleefsels voor een gevoel van opruiming en opluchting zorgen. En dan is er natuurlijk het onderwerp DISCIPLINE. Kweek betere en gezondere gewoonten aan, stop met de negatieve. Dat geldt ook voor negatief denken. Als je jezelf verwijten blijft maken over fouten uit het verleden en angsten cultiveert voor dingen die nog moeten komen, dan spiraal je snel depressief weg.

Als je daarnaast regelmatig de oefeningen van mijn CD Auraschoonmaak doet, dan wordt er ook veel rustiger. Het gaat om het bewaken van je eigen territorium, van je eigen auragrenzen. Houd vol.

PdH