Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Alternatieve gezondheid  >  Current Article

Discodoofheid: overmatig lawaai als uitgaansleed

By   /   januari 17, 2013  /   No Comments

Luisteroor copyLuisteroor copy

Discodoofheid, is dat een aparte ziekte? Zeker wel. De Arbeidsinspectie controleerde in de zomer van 2007 extra of discotheken hun personeel voldoende beschermden tegen overmatig lawaai en daarmee verbonden gehoorschader. DJ’s, barmedewerkers, glazenophalers en beveiligingspersoneel die vaak in harde muziek werken, lopen immers een groot risico op onherstelbare hoorproblemen. Maar waarom maakt niemand zich druk over de gehoorschade van de jongeren die deze disco’s bezoeken?! 80 Decibel is maximaal verdraagbaar en daar houdt zich geen enkele tent aan. Evenmin wordt die grens bewaakt bij buitenoptredens. Ik keek op een Haags plein op Hemelvaartsdag met mijn toen 5 jarige dochter op mijn nek naar Claw Boys Claw, absolute pleurisherrie van afgeleefde, vieze, ouwe mannen. “Gaan we gauw weg, pappa?” vroeg kindlief me na vier minuten. Zo, dat kind wist het toen al voor later. Luister naar je intuïtie, zolang je oren het nog doen!

Geluidsmanagers van de meeste bands gebruiken de stompzinnige truc om het publiek een indruk te geven van een goeie band door na de pauze het volume nog maar eens op te schroeven. De mensen hebben meer gezopen, ze raken wat afgestompt en dus moeten wij ze nog een beetje meer overprikkelen met wat extra decibellen. In de meeste dancings kun je al oordopjes kopen bij de kassa, te gek voor woorden. Uitgaan om ook nog een leik gesprek te voeren, nee, dat is er nagenoeg niet meer bij. Doorsnee DJ’s zijn er nauwelijks op aan te spreken. “Als het je niet bevalt, ga je toch naar huis,” schreeuwde mij een beledigde draaitafelkoning toe, toen ik vroeg of in ieder geval zijn bassen er een beetje uit konden. Ik had gewezen op de lege plekken in het publiek, pal voor zijn boxen, waar het volume absoluut elke pijngrens overschreed. Die DJ’s praten ook allemaal een beetje harder dan normaal omdat ze zelf last hebben van die discodoofheid. En dan praten we nog maar niet over die talloze muzikanten die permanent met fluittonen in hun oren lopen. Weg met je hobby, jongens…

Mensen storten zich soms als redeloze lemmingen achter de hype, achter de trendsetters aan. Hard is goed, oorpijn moet.  Ik houd het maar bij de autoradio.

 

PdH

 

 

    Print       Email

Laat een boodschap achter

You might also like...

DE HOOGGEVOELIGHEIDSTEST

Read More →