Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Alternatieve gezondheid  >  Current Article

Effectief afvallen? Een samenvatting van diëten en methoden.

By   /   januari 2, 2013  /   No Comments

Dikke kat copy

Een samenvatting van allerlei diëten en methoden adviseert voor effectief afvallen vooral genoeg bewegen, veel drinken en natuurlijk selectief eten. Maar wat wel en wat niet? En welke combinaties zijn fout als je overtollig gewicht kwijt wilt? En wat doe je aan teveel stresshormoon cortisol?

De ene mens heeft genetisch gezien een snelle stofwisseling, de ander is weer trager. Daardoor lijdt niet iedereen hetzelfde onder de toename van ongezond voedsel in een cultuur van veel zitten, consumeren en vermaakt worden. Er wordt en werd veel onderzoek gedaan naar zwaarlijvigheid. Er is een verband tussen chronische stress en overgewicht. Dat komt doordat je bijnieren van die spanning extra cortisonhormoon aanmaken en dat vertaalt zich dan weer in extra vet, waarin dat spul moet worden opgeslagen. Stress verminderen is dus een vereiste. Minder koffie, minder suiker, minder alcohol, hasj of tabak om je stress af te dempen en vaker naar de therapeut. En vooral veel goeie gesprekken voeren met je vrienden.  Dat scheelt een kilo per week. Verder onderzoek naar eventuele medische behandelingen brengt je niet zelden in contact met prijzige kuren, medicijnen of operaties. Om af te vallen heb je meestal ook beweging nodig. Dat is niet voor iedereen in gelijke mate mogelijk. Sommige mensen knappen al op van een hond kopen om die vier keer per dag te moeten uitlaten! Het meeste rendement ga je echter hebben van anders naar je voedingsgewoonten kijken. Obesitas is geen welvaartsziekte maar een gevolg van foute suikers, veel te veel koolhydraten en een koolzuurverslaving (soda’s).

Bij doelmatig afvallen gaat het er in principe om dat je minder zetmeel en koolhydraten binnen krijgt en niet te weinig eet. Dat geldt ook voor mensen met een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte en hoge bloeddruk. Je moet minstens 3 keer per dag een hoofdmaaltijd eten en minstens 2 tussendoortjes. Niets overslaan, anders gaat de stofwisseling stagneren en val je niet af. Je maag mag eigenlijk niet langer dan 3 uur leeg zijn. Dus alles opsparen voor de avond om dan je maag vol te proppen is heel fout! Sommige mensen kunnen niet zonder flink ontbijt, anderen willen eerst gaan wandelen of zelfs hardlopen (niet voor mensen met hypoglycemie).

EXTRA MINERALEN EN VITAMINEN

Ondertussen is het dagelijks innemen van chlorella, Omega-3 vetzuren, vitamine C, D en een multivitamine heel belangrijk. ‘s Morgens (groene) appels eten ontgift lekker, je darmen worden schoon en je verliest veel overtollig vocht. Ander groen fruit werkt eveneens perfect. ’s Morgens en ’s middags kun je 4 vezelrijke crackers eten, die er ook voor zorgen dat je goed blijft ontlasten. Denk als beleg aan plakjes tomaten, komkommer, radijs, sla of (eventueel) magere vleessoorten (nooit meer dan 1 ons). Suiker is uit den boze, evenals vruchtensuiker of honing. Eet geen brood, maar als je daar erge trek in hebt, mag je 1 keer in de week 1 of 2 sneetjes (geroosterd!) volkorenbrood eten. Door het roosteren gaan de vetten eruit.

Gebruik zo min mogelijk vet om te bakken. Gebruik daarvoor liever olijfolie of beter nog kokosvet, hartstikke verzadigd en toch gezond!

Er zijn ‘fats that kill and fats that heal,’ meervoudig onverzadigde vetzuren zijn wel gezond en je wordt er niet dik van. Alleen je moet er niet in bakken en braden. De vetten in avocado’s zijn bijvoorbeeld prima. Neem als tussendoortje (wel op een lege maag) wat fruit, maar geen fruit waar veel suiker in zit. Dus geen mango, meloen, druiven, peren, banaan, papaja, perziken en dergelijke. Een dik stuk watermeloen mag wel. Kiwi is uitstekend, pruimen, passievrucht, bessen, ananas en kersen in het seizoen. Te weinig fruit eten is namelijk ook weer niet slim omdat je dan je dagelijkse hoeveelheid anti-oxidanten mist.

Eet voor het avondeten een grapefruit, wacht 20 minuten, drink dan een groot glas water. Ga dan vooral groene groenten eten (zo veel als je maar wilt), geblancheerd of in heel weinig vet kort gebakken. Een pak groentesap leegdrinken is een aardig alternatief voor koken. Maak vaak groentesoep, pureren in de blender en, hup, de gezond èn lichter makende maaltijd is klaar. Vermijd alle zoete groenten tijdens het afvallen, zoals pompoen, wortelen, bieten, maïs maar ook bruine bonen, witte bonen en erwten(soep). Bij de groenten kan je maximaal 200 gram (liever minder) gekookte zilvervliesrijst, volkoren macaroni, volkoren crackers, 4-granen rijstwafels en dat soort dingen eten.

Als je denkt dat jij zo nu en dan wat proteïne nodig hebt, gebruik dan eventueel nog ongeveer 200 gram mager vlees, vis of 2 eieren, alles met zo min mogelijk vet klaargemaakt. Paardenbiefstuk is schoon vlees, eend ook meestal. Tempé en tofu mogen ook wel i.p.v. vlees, vis en eieren. Koop oliesardientjes, olie laten uitlekken en klaarmaken met uien, knoflook en peper en op de crackers doen. De vegetariërs onder ons zijn terecht iets benauwd geworden vanwege de grote hoeveelheid genetisch gemanipuleerde soja die er legaal of illegaal verwerkt wordt in onze moderne vleesvervangers. Let op het etiket en leg GM terzijde! Alle bonen, dus ook sojabonen, maken je flatuleus dus winderig. Teveel soja ga je vaak ruiken…

Gen Mais 

RAUWKOST

Vergeet de rauwkost niet! Een salade van komkommer, selderij, sla, uien en een beetje zuurkool vult heerlijk en er zitten nauwelijks calorieën in. Dressings, augurken, zilveruitjes en dergelijke van bepaalde merk (zoals Kasbeke) bevatten geen suiker en die mag je dus hebben. Zeewier en alle mogelijke bladgroenten werken prima en dat gaat optimaal in combinatie met zeezout, cayennepeper, het Indiase kruid kurkuma en een theelepeltje kaneel. Knoflook en uien zijn al welbekend. Peulvruchten voor de broodnodige vezels kunnen wonderen doen en ook havermout wordt genoemd (maar dan wel met sojamelk. Drastischer afvallen kan met een paar lepels lijnzaadolie of gemalen lijnzaad.

Verder moet je echt veel drinken op een dag, Water is het best, heet water is extra goed. Koffie en thee mag ook volop maar zonder suiker en melk. Als je water saai vindt, mogen qua afvallen de lightdrinks wel, hoewel ze eigenlijk erg ongezond zijn (er zitten veel smerige kunstmatige zoetstoffen in). Magere bouillon kan ook. En verder: gewoon om de dag  vasten gaat toppie. Dan kun je trouwens weer ontgiftigingsverschijnselen door krijgen als je er geen fruit bij eet. Overigens geeft heftig liefdesverdriet de maximale afvalbonus! Ter compensatie mag je elke dag een klein stukje chocola (zwart en puur). Dat scheelt weer.

PdH

    Print       Email

You might also like...

DE HOOGGEVOELIGHEIDSTEST

Read More →