Loading...
You are here:  Home  >  Archief Tijdgeest  >  Current Article

Tijdgeest maart 2013 Over maanfasen (afhoudende maan), thangka’s, pauselijke spiritualiteit, X-factors, orbs, huilende mannen, heilzame citroen en foute honing.

By   /   april 9, 2013  /   No Comments

DE TIJDGEEST maart 2013 

Over maanfasen (afhoudende maan), thangka’s, pauselijke spiritualiteit, X-factors, orbs,  huilende mannen, heilzame citroen en foute honing.

INVLOED VAN DE MAAN

Veel gevoelige mensen beweren dat ze zichzelf energetisch kunnen opladen bij volle maan. Die is verder goed voor heksen, weerwolven, meer seksueel verlangen en extra intense emotionele toestanden. Volle Maan is ook een goede dag voor het raadplegen van een orakel, voor het initiëren van een genezingsproces of voor het beginnen met de verwezenlijking van een ideaal. De vier schijngestalten van de maan, kwartieren genoemd, duiden allemaal psychologische processen aan. De Volle Maan tekent dus initiatief, daarna komt de Afnemende (Krimpende) Maan je helpen om zaken af te sluiten, psychische ballast te lozen of iets (met iemand) te beëindigen. De Donkere Maan, slechts zichtbaar als een dunne sikkel, is de tijd voor overdenking, reflectie en meditatie en beslist niet gunstig voor allerlei actie. Daarna wordt er weer meer licht zichtbaar, de Wassende Maan krijgt een bolle buik, ze laat de letter b zien (daarvoor de d). Tijd voor actie, dingen in gang zetten, zaaien en iets of iemand aantrekken.

Een maancyclus duurt 29,5 dag, dus er zijn altijd 12 en soms 13 volle manen in een jaar. Eerdere beschavingen eerden die cyclus door maanden van 28 dagen te berekenen, 12/13 maanden per jaar in een jaar van 364 dagen.

AFHOUDENDE MAAN

De maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde met een grote invloed op ons aardlingen. Zo gek is dat niet, als je in ogenschouw neemt dat de mens voor meer dan 60% uit water bestaat en dat de maan een, grote invloed uitoefent op alle water op aarde, zeer zichtbaar in de wisselende getijden.

De Maan loopt in ongeveer 2,5 dag door elk teken van de dierenriem. Als zij bijna uit een bepaald teken gaat en geen aspect meer met enige ander planeet maakt, komt er even een moment van afhouden, een soort psychische pauze, in het Engels Void genoemd. Voor de mens zou het een pas op de plaats moeten zijn, goed voor bezinnen maar niet voor nieuwe dingen. Deze ‘pauze’ kan duren van een paar minuten tot bijna 48 uur, afhankelijk van de plaatsing van de planeten in de tekens. Op internet circuleren MOON VOID tabellen als je nieuwsgierig bent.

Astrologisch gezien vinden Oosterse culturen de stand van de maan in je horoscoop van meer belang dan die van de Zon. Zij hechten meer waarde aan ons instinct, aan het waarden uit het verleden, aan familiestructuren en aan collectieve ideeën. Dat zijn allemaal zaken die beter bij de maan horen dan bij de rationele, individualistisch werkende Zon. De maan regeert meer het onbewuste en het natuurlijke, spontane principe, de zon staat voor mentaal bewustzijn en daarmee voor ego-gerichte productie. De Chinese astrologie kent 28 maantekens, ook wel maanhuizen genoemd. De Indiase, Vedische astrologie werkt  weer met 27 Maantekens, Nakshatras genoemd. Die zijn weer ingedeeld in drie hoofdcategorieën: die van de goden, die van de mensen en die van de demonen. Zo’n Maanteken heeft een omvang van 13º20′,de afstand die de Maan in een dag aflegt. Bestudering daarvan zou veel informatie kunnen geven over iemands dagelijkse actualiteit. De Zonnetekens zijn dan juist weer belangrijk voor iemands karakteranalyse.

DYSLECTISCH? KIJK EN DENK DOOR.

JIJ DKENT DAT DIT NIOOT KAN? OEEFN EVEN EN HET LKUT. PORBEER OOK ENGLES:

“Can you raed this? Olny 55 plepoe out of 100 can. I cdnuolt blveiee that I cluod aulaclty uesdnatnrd what I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy This is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the word as a wlohe. Azanmig huh? Yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!

Spelling is dus onbelngraijk. De geset hkrenet een geheel en hoeft geowon niet ekle letter te lezen, zlefs de voglorde maakt niets uit, als de erertse en de latatse letter maar op de gdeoe plaats staan… De rset mag een zoijtoe zijn. Wie zeurt nog over dyslexie als je dit weet?!

ADVERTENTIES

Na een donatie van € 10 op giro 5008174 ten name van de Haagse Stichting Open Ontmoeting Olivijn mogen (alleen) donateurs een oproep plaatsen in onze eerstvolgende editie (oplage ruim 14.500). Soms weigeren we iets. Drie regels, maximaal 25 woorden, waarvan 2-3 vet. Voor langere advertenties geldt een tarief van € 0,50 per woord.

 

CITROENHELING

“Genade, limonade, citroen! Ik zal het nooit meer doen!” Dat rijmpje was vroeger bij kindergevechten populair, maar in de moderne tijd wordt de citroen weer op waarde geschat. Een bevroren citroen fijn raspen over je salade, over je pasta, in je rijst of over je ijs biedt de eter een creatieve smaakverbetering maar ook de maximale dosis vitamine en het effect dat citroen sterk ontgift. Citroenschil zou ook goed werken bij cystes en tumoren. Lees een volledig verhaal op http://www.care2.com/greenliving/16-health-benefits-of-lemons.html. Nu is dit een journalistieke mededeling waar de Europese Commissie over zou kunnen vallen en de Nederlandse Waren Autoriteit zou mij een boete kunnen opleggen van € 30.900 omdat ik onbewezen gezondheidsclaims propageer. Ik blijf toch maar gewoon doordenken en schrijven.

THANGKA’S: KUNST UIT HET TIBETAANS BOEDDISME

Thangka’s zijn boeddhistische schilderingen, een oeroude kunstvorm die gebruikt wordt door leraren die onderricht geven in het Tibetaans boeddhisme. Traditioneel worden allerlei symbolen afgebeeld omdat veel leerlingen niet kunnen lezen maar wel visuele boodschappen begrijpen. Een thangka toont bijvoorbeeld de levensloop van de Boeddha of de kwaliteiten van verlichten, heiligen of lama’s in een omlijsting van natuurkrachten, overledenen en spirituele hiërarchieën. Ze worden in talloze laagjes verf aangebracht op een juteachtig doek, in de top opgerold bevestigd aan een recht stuk hout. Zo kan de thangka daaraan worden opgehangen. Bovendien kan de schildering er overheen opgerold worden en zo tegen beschadigingen beschermd als de maker of begunstigde er mee op reis zou willen.

De Hagenaar Tilasmi Frigge bracht in 2007 een bezoek aan de Dalai Lama in Dharmsala, India. Daar kocht hij zijn eerste thangka’s. Doorreizend naar de Nepalese Himalaya’s ontdekte hij in een klein dorpje, een traditionele thangka-schilderschool. Men werd direct enthousiast over zijn aankopen. “Mijn thangka’s bleken niet uit India te komen noch uit Bhutan. Aan de specifieke tekenstijl herkenden ze hun eigen werk. Ze konden dat vaststellen door nauwkeurig te letten op de lichtval, schaduw en diepte. Het was alsof er daarmee een deur voor me open ging.” Tilasmi werd als een soort zoekgeraakt familielid daar rondgeleid door de meester, een voormalige Lama. Andere leden van zijn reisgezelschap werd de toegang ontzegd. Tilasmi keek zijn ogen uit: “Het mooiste van het mooiste, thangka’s geschilderd met verven, die met goud en pigmenten uit verpulverde edelstenen gemaakt werden. Ik was meteen verliefd op deze uitzonderlijke kunstvorm en spendeerde er mijn hele vermogen aan. Ik kocht grote en kleine doeken, zestig in totaal waarmee ik direct zo’n beetje de grootste collectie van Nederland verwierf. Tot mijn verrassing organiseerde de meester-schilder daarna een rituele zegening van al mijn Thangka’s door een uit Tibet gevluchte hoge Lama.”

Thangka’s zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten, zeer oud en nieuw. Kopieën van bijzondere originelen worden soms snel geproduceerd en relatief goedkoop aan toeristen verkocht. De kenner kan het verschil niettemin goed zien. De specialistische schilderscholen bieden namelijk een verbluffende kwaliteit. Aan een topwerk kan iemand anderhalf jaar gewerkt hebben. Voordat een student zich meester mag noemen gaat daar minimaal 20 jaar overheen. Leerlingen, trouwens jongens èn meisjes, oefenen drie jaar lang met de ingewikkelde technieken, daarna gaan ze een aantal jaren vooral mandala’s schilderen, die de kijker een subtiele weg van buiten naar binnen wijzen. Alles moet binnen strikte regels en wiskundige, geometrische verhoudingen, alle toegestane variaties zijn exact beschreven. Tilasmi: “Er bestaan hooguit enkele thangka’s, die van de traditie afwijken. Ik heb indertijd een wonderlijk exemplaar gekocht waarbij in de kern van een mandala de moeder van Boeddha zit. Dat beeld met vererende aandacht voor een niet-verlichte vrouw past eigenlijk niet in de zeer patriarchale Tibetaanse samenleving.” De grootste thangka’s worden meestal aan kloosters verkocht, vanwege hun afmetingen en prijs. Tilasmi: “Mijn Witte Tara Thangka, de Rembrandt onder de thangka’s,  is 2.24 m hoog en 1.45 meter breed. Ik zoek dus een koper met een heel grote huiskamer en tienduizend euro!” Zijn eerdere thangka-kopers hebben zonder uitzondering ervaren dat hun leven aanzienlijk veranderde door het ophangen van zo’n spiritueel kunstwerk.

De fascinerende reis van Tilasmi Frigge is te zien op http://www.youtube.com/embed/RwrRecbJm4c?list=UUW8uH8jmJA3KF9O5ALGcYfw . Zie ook Norbulinka Thangka’s.

HET TIBETAANSE BOEK VAN DE STERVENDEN

Als klein jongetje worden de meeste boeddhistische monniken aan een klooster toevertrouwd. Dat is een eer voor de familie, maar een eerste gedwongen oefening in onthechting: loskomen van je vertrouwde familie.  Op http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=BCHh8xqMWeo volgen we 45 minuten de oefeningen van een groepje jongens, monniken, die leren om mensen te begeleiden in de onafwendbare dood. Tussen de rouwende, huilende  familieleden vraagt de strenge lama om even rust voor de stervende, zodat die een overwogen keuze kan maken voor een goede, nieuwe geboorte. “Als je geboren wordt, huil jij maar je hele omgeving is gelukkig. Als je sterft, huilen allen in je omgeving, maar jij kunt gelukkig worden, vrij, bevrijd!”

X-FACTORS: UFO’S EN MEER

Van 23-27 januari 2013 werd in in het Zwitserse Davos het World Forum gehouden, een internationaal congres over geocataclysmes en economie. Wereldleiders stelden daar een lijst op van de grootste risico’s voor de menselijke samenleving op aarde, de zogeheten X-Factors. Kijk op http://reports.weforum.org/global-risks-2013/section-one/executive-summary. Men maakte zich druk over doping in de sport, manipulatie van het klimaat, de duurder wordende gezondheidszorg door het langer leven van de mens maar ook over de ontdekking van buitenaards leven. Vooral het Vaticaan blijkt bezorgd over de diepgaande psychologische veranderingen in de menselijke overtuigingen, als dat laatste definitief bewezen wordt. Kijk maar eens op http://www.ufodigest.com/vaticanufos.html.

ZESHOEKIGE ORB

Wat is dit? Een zeshoekige orb, meneer. Maar hoe en wat en wat echt? Zelfstandig denkende mensen gaan zich zelf steeds dieper gravende vragen stellen. Grote mondiale instellingen bereiden zich daarom subtiel voor op uiteindelijke formele openbaarmaking met betrekking tot UFO’s en buitenaards leven. Dit proces is ingezet met een serie VN- bijeenkomsten in februari 2008, waarbij beleid is gepropageerd dat men de nieuwe openheid noemt. De aanwezige wetenschappers maakten zich druk om het heropvoeden van het grote publiek dat inmiddels met eigen, steeds meer geavanceerde camera’s het luchtruim kan controleren op vreemde atmosferische verschijnselen. En wat zien we: plasmabollen, entiteiten, engelen of buitenaardsen? Door het mondiale programma SETV (Search for Extraterrestrial Visitation) zijn er onderzoeksstations opgezet over de hele wereld. Hun resultaten zijn niet zo maar openbaar, maar de meeste NASA ambtenaren lijken het er stilletjes erover eens dat we niet alleen op aarde zijn. Voor sommige mensen is dat al minstens zestig jaar geen nieuws. Voor jou wel?

Smiley groot copy  GENIETMOP

Een dokter merkt  tijdens zijn ochtendwandeling de vrouw van de foto hierboven op, voor haar huis op een bankje een sigaar rokend. Hij kan het niet laten en zegt: “Mevrouw, u ziet er zo gelukkig en alert uit! Wat is uw geheim?” “Ik rook elke dag vier sigaren,” zegt ze. ”Voor ik naar bed ga, rook ik om te kunnen slapen een grote joint. En per week jaag ik er minstens twee lekkere flesjes Aardbeienlikeur doorheen.” De dokter knikt verrast: “En hoe is het met eten?” De vrouw lacht: “Wist u dat Macdonalds een bezorgservice heeft? Heerlijk hoor. Ik heb niet altijd trek als ik XTC gebruikt hebt. Maar als ik een lekker ventje op bezoek heb, dan laat ik gewoon Chinees voor twee komen!” De dokter is nog meer verrast: “En hoe is het met de beweging?” Het vrouwtje klaart op: “Meneer, vindt u zes keer seks per week niet genoeg beweging? En bovendien, als ik speed op heb, ga ik rustig vier uur lang van bil.” De dokter stuitert haast van haar stoep af: “En hoe oud bent u precies?” De vrouw aarzelt even maar antwoordt toch eerlijk: “Drieënvijftig.”

GENETISCHE GEWASSEN

Frankenstein Foods noemde de Britse pers ooit de genetisch gemanipuleerde gewassen van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Ondanks toenemende protestacties van het publiek blijft deze agrogigant en zaadmonopolist de landbouw- en tuinbouwmarkt verzieken. Hoop op verbetering is er absoluut niet want al eind 2011 heeft President Obama de voormalige vicepresident van Monsanto, Michael R. Taylor benoemd als de baas van de FDA, de Food and Drugs Administration, de koepel die voor de Amerikaanse bevolking moet bepalen wat gezond is. Slimme marketing, dat wordt dus de geldverdiennorm van de biotech bedrijven. Geen wonder dat er zoveel, zogenaamd onbegrijpelijke obesitas heerst.

GENETISCH GEMODIFICEERDE MENS

Welingelichte mensen mijden deze producten maar ondertussen eten onze koeien en varkens nog steeds GM maïs en soja, zodat de vleeseters onder ons hun portie troep indirect kunnen blijven nuttigen. Een voorbeeld van het verstoorde landbouwevenwicht is dat er op het eiland Hawaï jaarlijks 5 miljoen kilo genetisch gemanipuleerde maïs wordt uitgevoerd, terwijl het eiland 85% van zijn voedselbehoefte moet importeren.  Indonesië exporteert bijvoorbeeld steeds meer palmolie naar rijke landen, maar importeert ook steeds meer rijst. Plaatselijk hongert dus de eigen bevolking. Plaatselijk eet men vergif. Zo raar gaat het grote graaigeld.

Smiley groot copy RACEMOP

De rijke bejaarde koopt ‘s morgens een nieuwe Mercedes cabriolet en besluit er eens lekker op los te trekken. In een kwartier zit hij van Rotterdam in Utrecht. Tussen Utrecht en Amersfoort haalt hij zo nu en dan 150 km per uur en tussen Amersfoort en Zwolle haalt hij makkelijk meer. Dan ziet hij een blauw zwaailicht achter zich. Even denkt hij aan ontsnappen met 180 maar ook de motoragent voert zijn snelheid op. Dan denkt de man: ‘Ach, kom, hier ben ik toch te oud voor’ en hij zet zijn auto op de vluchtstrook. De motoragent stopt en doet zijn bril af. Vermoeid zegt hij: “Meneer, mijn dienst zit er over tien minuten op. Als u mij voor uw krankzinnige rijstijl een reden kan geven , die ik nog nooit gehoord heb, dan vergeet ik dat ik u gezien heb. En anders kunt u fluiten naar uw rijbewijs.” De bejaarde man knikt en antwoordt: “Een paar jaar geleden is mijn altijd chagrijnige vrouw er vandoor gegaan met een motoragent. Ik was bang dat u haar terug wou brengen.” De motoragent zet zijn bril weer op: “Een goedemiddag, meneer!”

WANNEER HUILEN MANNEN?

In het traditionele beeld zijn echte mannen nog steeds flinkerds. Ze bezoeken de sportschool of fitnessclub, al dan niet in combinatie met de tattoo-artiest. Grienen doen ze niet, dan ben je een watje of een homo. Daarmee pesten kan niet vroeg genoeg beginnen. Het neveneffect is, dat ze later als volwassenen juist weer extra vaak vallen op dominante vrouwen, surrogaatmammies, in de hoop dat ze daar dan eens per jaar mogen uithuilen. Meestal vluchten dit soort mannen achter stoere, rigide maskers, in allerlei vormen van vermij­dingsgedrag of ze stellen quasi belangstellend vragen aan een ander over diens problemen. Ze mogen pas echt huilen na een verloren sportwedstrijd en dan gaan ook alle remmen los. Dat is natuurlijk compenserend verdriet vanwege al die eerder weggeslikte tranen. Het brok in de keel van ontroering mag nèt bij een emotionele film, maar dan wel in de anonieme bioscoop. Thuis voor de video geraakt, staan ze snel op voor een nieuw biertje. Even een loopje, even weer vaardig verstrakken.

Sommige mannen zijn bijna blij met een begrafenis of crematie. Openlijk rouwen met tranen mag dan. Het wordt zelfs als een statusverhogend element gezien. “Zoveel hield je dus van hem/haar!” Hun geliefden zijn het favoriete afreagee­r object. Het kan vloeken, tieren of zelfs vernielen en meppen worden, totdat vrouwlief eindelijk de juiste knop vindt en de tranenkraan open kan. Meestal pas na een borrel of wat pillen. Sinds films als Analyse this mogen plaatstalen karakter ook huilen bij een therapeut. “Ik huil nooit meer, want ik weet dat ik ontroost­baar ben,” zei een cliënt ooit tegen mij. “En als ik eenmaal ga losbarsten, dan ben ik voor maanden de weg kwijt. Dat kan ik me gewoon niet permitteren.” De perfecte rode knop is de valse beschuldiging. Terwijl je het juist zo goed bedoeld had en dat allemaal verkeerd begrepen is… Zulke gevoelens van totale onmacht jagen ook de sterkste types over de grens. Dan roepen ze om hun mama. Maar goddank, dat mag! En waar ze ook zijn, die moeders horen het!

GODDELIJK DEELTJE

In november 2011 riep Paus Benedictus XVI nog allerlei wetenschappelijke leiders op het gebied van astroastronomie, deeltjesfysica en kwantumfysica op om deel te nemen aan een discussie in het Vaticaan over het net ontdekte Higgs-boson deeltje. Dat betreft een elementair deeltje dat mogelijk verklaard hoe het Goddelijke Scheppende Principe werkt. In het zogeheten natuurkundige Standaard Model worden 17 fundamentele deeltjes beschreven: 6 quarks en 6 leptonen (zogeheten fermionen, die voor materie zorgen), plus het foton, gluon, W-en Z-bosonen. De bosonen zijn verantwoordelijk voor alle krachten in de natuur, behalve de zwaartekracht. Wetenschappers ploeteren nog flink op een sluitende theorie voor die laatste kracht, maar hoe ‘God’ functioneert (behalve de gedachte dat er kennelijk ‘iets’ scheppends bestaat), zijn ze nog niet. Paus Benedictus is met zijn missie opgehouden, maar de concurrerende al dan niet corrupte kardinalen zullen er wel iets op vinden. God MOET en ZAL verklaard en bewezen worden binnen de dogma’s van de Kerk.

ONBEWIJSBAAR WETEN

Wij weten ondertussen dat spiritualiteit een geloof is dat tot innerlijk weten transformeert. En dat uitgaat van de kosmos als Eén Groot Geheel. “God is niet te bewijzen en DUS bestaat hij niet,” roepen dan pathetisch onze atheïstische geleerden en filosofen. Dat is net zo kortzichtig als het volkse geloof dat zij denken te moeten bestrijden. Waarheid is niet wat bewezen is door de beperkte kennis van het Universum van dit soort benepen lieden, maar WAARHEID IS WAT WERKT. Zei ooit mijn bijdehante leermeester Bhagwan ‘Osho’ Rajneesh. Lastig voor de overtuigende doorzoekers is dat die dan meteen weer willen weten HOE dat werkt.

Wie dus kan uitleggen hoe spontane regressies terug in de tijd en naar vorige levens werken, o ja, die krijgt een bonus! Wie kan uitleggen hoe sommige overledenen moeiteloos en controleerbaar informatie kunnen geven aan hun nabestaanden, vooral naar hen vernoemde familie (maar ook naar andere gevoelige waarnemers), die krijgt een dubbele bonus. Wie begrijpelijk kan analyseren hoe astrologie en auralezen werkt, hoe het zit met handen- of tenenlezen, die gaat door naar de volgende ronde van deze wonderlijke quiz, die Leven Op Aarde heet. Gelukkig leidt alle zelfonderzoek te zijner tijd tot gemoedsrust…

Smiley groot copy  OMA MOP

Waarom loop je in zo’n grote witte envelop te schreeuwen, oma?” wil haar kleinzoon Fred weten. “Nou wil ik ook wel eens een voicemail versturen!” knort ze. “En waarom steek jij overal je neus in? Vrij jij wel veilig?” vraagt ze hem geïrriteerd. Fred aarzelt maar oma heeft goede raad: “Je moet je autoportieren vergrendelen van tevoren, jongen!” Trots is hij wel, oma heeft moeiteloos de twee inbrekers verjaagd uit haar huis. Zij schreeuwde alsmaar: “Verkrachting! Ik word verkracht!” en de jongens bleven maar in paniek gillen: “Nee, nee, nee!” Oma loopt geprikkeld naar iets te zoeken en Fred merkt voorzichtig op dat haar geheugen misschien een beetje minder wordt. Dat vindt oma onzin: “Je kunt je zelf niet eens meer behoorlijk verhangen met al die draadloze telefoons!”

NIET MEER GEZOND

De mens gaat meer en meer op het dier lijken dat hij opeet. Ooit vonden we bont dragen een teken van welvaart, ooit dachten we dat fluoridetandpasta goed voor ons was. En we hadden het idee dat Tefal pannen goed waren evenals toiletsprays, deodoranten en griepvaccins. Honing is gezond, dachten we. Tefal bleek helaas kankerverwekkend, toiletsprays en andere zogenaamde luchtverfrissers bleken allergieën, neusirritaties en longklachten te veroorzaken. Sommige troep beïnvloedt de mannelijke vruchtbaarheid zelfs negatief. Veel deodoranten hebben vergelijkbare bijwerkingen. En echt waar? Honing bedriegt ons ook? Ja. De meeste goedkope supermarkthoning heeft nog nooit een bij gezien maar is een combi van kunstmatige zoetstoffen, illegaal geïmporteerd uit China, spullen die migraine en depressies kunnen opwekken. Oef.

Dit lijstje is met talloze producten uit te breiden. Zo triggert televisie wereldwijd meer en meer epilepsie. En krijg je van teveel zout eten ongezond veel klachten (hart- en vaatziekten vooral). Wisten we ook nooit vroeger. Eindelijk hebben we overal asbest verwijderd, eindelijk is het passief meeroken op openbare plaatsen uitgebannen, maar ja, nu gaan we weer langzaam gek worden van de overmaat aan elektromagnetische straling. Enzovoorts. Een op de drie mensen krijgt tegenwoordig een vorm van kanker. Wie beter voorbereid wil zijn op het enge circuit waar je dan in terecht komt, zou het boek van genezen kankerpatiënt Henk Trentelman moeten bestellen: Chemo? Of kan ik zelf kiezen? Lees meer op www.succesboeken.nl/?Auteur=Trentelman. En download dan beslist ook gratis het fabuleus slimme boek van  Henk Fransen, zie de advertentie! De tijden veranderen, de inzichten ook. Wie zich tijdig wil laten informeren over onze moderne demonen, beveel ik van harte www.naturalnews.com aan.

GEZONDSTE PLEKKEN TER WERELD

Genormeerd naar het aantal honderdjarigen stelt het blad Forbes Magazine dat je het best zit (in volgorde) in IJsland (kleine, koud gehouden populatie, geen industriële vervuiling), Japan (veel vis, soja, zeewier en groene thee), Zweden (gezondheid bevorderende overheid, bewust consumeren, veel buitenlucht), Nieuw Zeeland (weinig vervuiling, veel zee,  outdoor levensstijl, gezonde groenten), of op het eiland Sardinië (sterk gemeenschaps- en familiegevoel, lekker eten).

Een goed gevoel van sociale en culturele eenheid werkt het sterkst door in het nationale welbevinden. Toen de koning van Bhutan in 1972 de troon besteeg heeft hij de term Bruto Nationaal Geluk geïntroduceerd, naast die van Bruto Nationaal Product. Hij vond het zinniger om welvaart te definiëren in meer holistische termen van welzijn in plaats van in statistische cijfers over verbruik. De ecologische realiteit is voor de meeste mensen veel belangrijker dan de economische realiteit. Fundamenteel geluk ligt voor de gemiddelde mens in de kwaliteit van zijn voeding, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en verbonden maatschappelijk leven. We willen ergens bij horen, in een sociale en morele omgeving. Dat kun je vertalen naar Bruto Nationaal Geluk. Nederland is wat dat betreft een gespleten land: rijk, asociaal en dom rechts en arm, dom lief links. Gelukkig hebben we tijd om te veranderen.

PETER DEN HARING  www.peterdenharing.nl

Kornoeljestraat 118 2564 LT Den Haag 070-3646639

    Print       Email

Laat een boodschap achter

You might also like...

Tijdgeest Megazien 15 februari 2024

Read More →