Loading...
You are here:  Home  >  Uncategorized  >  Current Article

Geloven in vorige levens? Of een etiketje plakken?

By   /   november 6, 2018  /   Reacties uitgeschakeld voor Geloven in vorige levens? Of een etiketje plakken?

Het heet Foreign Accent Syndrome en dat etiket plakt de reguliere geneeskunde op een zeldame plotseling optredende spraakafwijking. Pech, niemand neemt de moeite om middels een regressie onder hypnose uit te zoeken of er niet iets anders aan de hand is dan een onverklaarbaar hersenuitstapje. Talloze kinderen doen mededelingen over hun vorige levens. Droevig als hun ouders onaangedaan uit het raam blijven kijken in plaats van Out Of The Box.

Zo’n 80 mensen wereldwijd ‘lijden’ onder wat wordt gezien als een medische afwijking: ze gingen plotseling spreken met een heftig opvallend accent. En ze gebruiken andere woorden uit de taal waarnaar hun ‘afwijking’ verwijst. Een Australische documentaire laat drie fascinerende vrouwen aan het woord. Ze spreken Engels met een heftig Frans, Chinees en Kroatisch accent. Na een epileptische aanval, een burn out of ernstige migraine veranderde hun Engels dramatisch. Artsen behandelen hen met spraaklessen maar niemand deed moeite om verder te zoeken door middel van regressie. De dames zijn flink ongelukkig gebleven. Men krijgt wat men verdient…

Toen een van mijn dochters bijna drie was, kwam er een oudere Hindoestaanse vriendin, Ilse, bij ons op bezoek. Dochterlief zag haar en verdween meteen achter de bank. Met een hoog stemmetje riep ze alsmaar: “Mamma, mamma, kom mij zoeken” en ze bleek zielsgelukkig dat die vriendin inderdaad achter de bank ging kijken. Weer een paar jaar later verscheen er plots een kindertekening van een meisje onder palmbomen bij een soort vijver. In de vijver was iets donkers te zien maar de jonge kunstenares kon niet vertellen wat ze met de vlek bedoeld had. Op haar negende ontdekte ze met mij niettemin tot haar grote schrik in een dramatische spontane regressie in een kelderzwembad dat zij als jong meisje in India door een krokodil onder water gesleurd was en opgegeten. Niemand wist indertijd was er gebeurd was en de familie leed toen vreselijk onder het verlies. Ineens realiseerde mijn dochter zich ook dat die Hindoestaanse Ilse in dat Indiase leven haar moeder was geweest. Ik was toen ook haar vader.

Spontane regressies

Talloze kinderen hebben aan hun ouders mededelingen over voorafgaande levens gedaan. Niet iedereen neemt dat serieus. Het grootste deel van de reguliere wetenschap beschouwt het geestelijk leven van de mens als een gesloten systeem, waar niets in kan van buitenaf, geen Godsbesef, geen vorig leven, geen spirituele waarneming. Alles zou uit het eigen overvoerde brein voortspruiten. Sneu.

Ik herinner me nog de ribfluwelen kop van kribbigheid waarmee een psychiater mij te woord stond toen ik begrip probeerde te creëren voor het proces van mijn net in een inrichting opgenomen vroegere cliënte. Haar ideeën over overledenen die met haar communiceerden, een demon die haar bezetenheid kon verklaren, ach, de arts vond het allemaal zweverige hysterie, wanen en hallucinaties, die alleen met medicijnen konden worden bestreden. Af, weg, uit! De arts had lang gestudeerd, liet hij niet na om mij te laten weten.

Ongelovige academici

Onze academische elite is helaas in meerderheid niet gelovig: het zijn vooral filosofische, atheïstische, soms zelfs cynische wetenschappers. CBS onderzoek wijst niettemin uit dat 49% van onze volwassen bevolking religieus is (kerken, moskeeën of andere erediensten bezoekt). Dat zo’n 24% van de bevolking een spirituele maar niet direct religieuze achtergrond heeft, namen de onderzoekers niet mee in hun statistieken. De Taoïsten, de sjamanen en de zwevers bleven buiten zicht. Fijn dat ondertussen Nederland (onzichtbaar) spiritueler wordt. Al uit een onderzoek in 2008 van het SCB, Sociaal en Cultureel Planbureau, bleek dat een grote groep Nederlanders (40%) openstaat voor buitengewone ervaringen, zeg maar wonderen. Dat was tien jaar geleden! Nu nog even verder ruimte maken voor reïncarnatie.

Op 1 en 2 november (Allerzielen en Allerheiligen) gedachten veel gelovigen traditioneel hun doden. Dat die overledenen nog ‘onder ons’ zijn is een brug te ver voor de meesten. In de documentaire Telepathie als therapie van David van Woerden zie je mij als begeleider van een Familie Opstelling iemand in hypnose brengen, die de Blinde Vlek van een vraagsteller representeerde. Ja hoor, hij stond voor een lang overleden grootmoeder, die haar kleinkind nog dagelijks aanstuurde. Als je zoiets kunt geloven, zijn er meer opties om je ongewone soms onbegrijpelijke problemen op te lossen. Medicijnen en logica voldoen al heel lang niet meer. Vanaf 22 januari 2019 verzorg ik weer een serie van vijf dinsdagavonden met Opstellingen in Leidschendam. Informatie via [email protected] of de ouderwetse telefoon: 070-3646639.

    Print       Email

You might also like...

ONGEPASTE GRAPPEN? Negen voorbeelden!

Read More →