Loading...
You are here:  Home  >  Uncategorized  >  Current Article

Gedachten over vrouwendingetjes

By   /   oktober 7, 2018  /   Reacties uitgeschakeld voor Gedachten over vrouwendingetjes

De boerka’s worden hier verboden, mooi, maar aan de andere kant van de wereld is de eerwraak populair. In Irak wordt weer een onorthodoxe dappere vrouw dood geschoten. In Nederland wordt bij de theekransjes gepraat over afvallen.

Je gezicht bedekken in overheids- en onderwijsgebouwen en openbaar vervoer mag niet meer. Mooi. Dat scheelt weer in de bankovervallen. Bivakmutsen, integraalhelmen en boerka’s af dus. De boerka is lang in Turkije ongewenst geweest, omdat de seculiere nationale held en oprichter van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk, verordonneerd had dat alle prostituees hem moesten dragen. Hoofddoekjes werden trouwens traditioneel overal door boerenvrouwen gedragen, ook in Nederland, als bescherming tegen de zon op het veld. Veel, veel langer geleden werd in sommige Middellandse Zee landen en her en der in het Midden-Oosten eens per jaar alle vrouwen in de Astarte-cultus, de godin van de vruchtbaarheid en oorlog, gevraagd zich te prostitueren in de heilige bossen rond de voornaamste (Venus)tempel. Het gerucht gaat dat rijkere dames dan een boerka droegen om niet herkend te worden later. Het lijkt erg op ons carnaval. Dappere vrouwen in Iran proberen nu opnieuw de boerka-last van zich af te schudden. In Irak zijn ondertussen in korte tijd vier prominente vooruitstrevende jonge vrouwen dood geschoten. Bekommeren wij ons eigenlijk om al dit lijden?

EERWRAAK

Het is de tijdloze, schrijnende S-woordcombinatie van schaamte, schande, slavernij, sadisme, seks en schuld. Vijfduizend vrouwen en meisjes worden elk jaar vermoord in een eerwraaktrip door hun ouders, broers of echtgenoten. Die daders blijven bijna altijd onbestraft omdat elk bewijs wordt weg gemoffeld door de samenwerkende familie. De meest vrije mensen planten zich natuurlijk zo niet voort, terwijl de suffe, achterlijke moordenaars hun genen wèl actief doorgeven. De helft van die moorden vindt plaats in India en Pakistan. De slachtoffers zijn vooral fanatieke hindoes en moslims, maar die kunnen natuurlijk altijd opnieuw incarneren in progressieve landen… Houd je ziel en je hoofd erbij, meisjes, al wordt het afgehakt! Luister niet naar de geestelijkheid, blijf luisteren naar je hart. En? Waar luister jij naar?

DOORSNEE TE DIKKE DAMES

Doorsnee vrouwelijk Nederland luistert helaas aandachtig naar wat (in plaats van de dominees, predikanten, pastores en lui als ik) onze voetbaltrainers, Patricia Paay en coaches in de damesbladen zeggen over de zin van het leven. Ze babbelen verontwaardigd over de kwelling van dieren op 4 oktober. Men discussieert over het Holleeder-proces, over de verlovingen van voetballers en TV-sterren. Doorsnee verwende dames vinden dat al dat overwicht best meevalt, omdat nu al minstens de helft van de bevolking het heeft. Omdat we het zo rijk hebben, pakken we die taartjes en chocolade ook gewoon… Iedereen weet heus al alles over gezondheid, maar ’t is net als met roken: we zijn verslaafd aan de verdovende Goedmakertjes omdat we niet naar dieper liggende psychologische oorzaken willen kijken. Veel vrouwen bufferen, ze pantseren zich tegen te veel en te intens gevoel. Ze proberen erbij te horen, terwijl ze toch te anders zijn binnenin. Wat zeggen mijn vriendinnen op Facebook en op mijn telefoon?! Vrouwen in Nederland zijn haast collectief politiek ook ver naar rechts opgeschoven en dat maakt genoegzaam, arrogant en tegelijk dik (weg gegeten frustraties). Elk land krijgt de regering die het verdient en het bijpassende overgewicht. Bij vrouwen EN mannen.

SUPERSIZE

Tot voor kort had McDonald’s de optie ‘Super Size’ op het menu. Dat is er af na het verschijnen van de documentaire Super Size Me, waarin de maker Morgan Spurlock onder streng medisch toezicht 30 dagen louter fastfood en de koolzuurrijke en ladingen suikerhoudende drankjes van die club tot zich nam. De arme man kwam 11 kilo aan, werd depressief, lusteloos en wellustloos. Zijn cholesterol steeg 65 punten en zijn kans op hartklachten eveneens. Hij moest lang disciplinair afkicken. En? Weer wat geleerd?

Bij al deze onderwerpen realiseer ik mij dat in mijn therapeutische praktijk de verhouding tussen vrouwelijke en mannelijke cliënten 60:40 is. Vijfendertig jaar geleden (ik ben nu 72) was dat 65:35. Wat gaat die vooruitgang langzaam. Nog steeds doen veel meer vrouwen bewustzijnsonderzoek dan mannen. Veel meer vrouwen dan vroeger durven uit hun vaste rolmodellen te springen. Maar vrouwen van Nederland: wees dankbaar dat je in dit land zoveel vrijheid krijgt die in andere landen niet bestaat. Grijp jullie kansen, NU, want de Trumps, de Erdohan en bebaarde intolerante haantjes liggen overal op de loer.

 

    Print       Email

You might also like...

Tijdgeest Megazien 15 december 2019

Read More →