Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Spiritualiteit  >  Current Article

De zeven hoofdzonden transformeren?

By   /   september 1, 2016  /   Reacties uitgeschakeld voor De zeven hoofdzonden transformeren?

Jeroen Bosch copy
De zeven hoofdzonden zijn best te transformeren tot nuttige deugden. Gewoon even moeite doen, luie donders!

Jeroen Bosch verbeeldde aan het einde van de 15e eeuw de Zeven Hoofdzonden. Weten wij ze nog allemaal? Het ging om Avaritia (hebzucht en gierigheid), Luxuria (onkuisheid, lust en wellust), Invidia (afgunst, jaloezie en nijd), Superbia (hoogmoed, hovaardigheid en ijdelheid), Gula (onmatigheid, gulzigheid en vraatzucht), Ira (woede, wraak en gram) en Acedia (gemakzucht, luiheid en vadsigheid). Fijn dat jij daar niks meer van herkent in jezelf! En die Engelse beroepsoplichters (https://www.youtube.com/watch?v=VD_ilQlX3Fc ), daar heb jij nog nooit van gehoord. Zulke dingen zou jij nooit doen?  En juist zo dom dat jij overal intrapt omdat je hebberig bent? Nee, zo ben jij niet. Toch?

Maar vooruit, er is werk te doen, lui. Elke hoofdzonde is in een polariteit verbonden met een deugd. De zeven deugden kunnen je helpen om eventuele (on) natuurlijke hartstochten naar een andere realiteit te transformeren.

Al die platte hitsigheid van Luxuria (Lust) vindt haar tegenwicht in de deugd van Innerlijke Kuisheid. Daar straalt dan kennis, eerlijkheid, wijsheid en zuiverheid, zodat je kunt gaan kijken naar je verslavingen. Je Gulzigheid kan door Zelfbeheersing gematigd worden. Ineens gaan rechtvaardigheid, eer en passende onthouding weer een rol spelen in je leven. De Hebzucht staat in polariteit met Liefdadigheid. Daar waar jij eventueel onbaatzuchtig welwillendheid en vrijgevigheid kunt tonen. Waar je een offer kunt brengen voor een ander. Jouw Luiheid kan worden gecompenseerd met IJver en Volharding. Rechtschapen inspanning zal je weer in contact brengen met arbeidsethiek en werkplezier. Toornigheid en Woede, ach, meditatie brengt je de deugd van de Vrede, de genadevolle schikking naar Gods Wil. Afgunst kan bestreden worden met Vriendelijkheid en tevredenheid. Het levert je kennismaking op met loyaliteit, medeleven en integriteit. Je Trots leert door Nederigheid innerlijke Moed terug te vinden, evenals bescheidenheid, eerbied en altruïsme.

Nou, zoals je dit leest… Zo moeilijk kan het toch niet zijn: dat aanpakken van je ego?

PdH

    Print       Email

You might also like...

Nieuwe opleiding Familie Opstellingen 2020

Read More →