Hoofdstuk 59 uit mijn laatste boek
DIKKE HANS LEERT VLIEGEN (Bestaat reïncarnatie echt?!)

NOOIT GOED GENOEG GEWEEST…

We hebben enerzijds soms anderen nodig om onszelf te gaan waarderen. Je gaat stralen op een compliment, heerlijk. Effe nodig. Anderzijds laten we ook toe dat anderen ons in de grond boren en klein houden. Uiteindelijk zal de zelfliefde zegevieren! Nu? Hier en NU?

“Jij kan niks! Jij bent zo’n verdomde chaoot en ik moet de hele tijd alles voor jou doen. Niks kan jij zelf!”
’t Is pijnlijk als je zo’n moeder hebt. Iemand die alles beter weet, beter kan, sneller kan en die jou opjaagt en onzeker maakt. Maar waar ligt de bron van zo’n conflict? Een moeder houdt toch van haar kind? Laat me een geval beschrijven met talloze gevoelslagen die door zich herhalende situaties één voor één ontrafeld moeten worden. De betrokkenen hebben geen keus, ze moeten zich door de ellende heen worstelen totdat uiteindelijk het inzicht bevrijdt.

Vera klaagt bij mij over haar ex-echtgenoot, een succesvolle hoogleraar, die haar na een ingewikkeld huwelijk verlaten heeft voor de overbekende veel jongere studente. Vera mag in het dure huis blijven wonen maar ze moet wel voor de drie tienerkinderen blijven zorgen. De middelste pubert enorm en op een noodlottige middag spreekt hij de vreselijke zinnen uit die Vera’s rode knop indrukken: “Stom wijf, jij kan echt niks!”
Ze slaat hem razend naar de voordeur, bloedneus, zere arm en hopsa, ze gooit hem op straat. Daarna smijt ze al zijn kleren door het raam naar de verbijsterde jongen: “Ga jij maar naar je vader!” De jongeman vraagt beduusd nog om een tas en die krijgt hij ook. Dan koelt moeders eindelijk af en ’s avonds belt ze mij: “Waarom, waarom, waarom?”

Onder hypnose naar haar jeugd gaan we het wel snappen maar de situatie zit heel anders in elkaar dan Vera vroeger verstandelijk geregistreerd heeft. Vera is als kind al een beeldschoon meisje en ze lijkt sprekend op haar moeder toen die jong was. Moeder is onbewust jaloers maar ze heeft vooral een groot probleem met zelf ouder worden. Dit is het sprookje van Sneeuwwitje’s boze stiefmoeder, die eeuwig de mooiste wil blijven. Dat kunnen we plaatsen en misschien zelfs vergeven.
Plots duikt er echter een heel andere nare herinnering op in Vera’s trance: een heftige woordenwisseling.
“Val jij maar op kleine meisjes, maar van de mijne blijf je af!”
Dat roept haar moeder tegen Vera’s vader. Er wordt geschreeuwd, met deuren gesmeten, zelfs geslagen en dan is vader weg.
“Mijn vader is verliefd op mij,” snikt Vera. “Maar hij moet bij me weg.”
Allerlei puzzelstukjes vallen op hun plaats. Moeder geeft Vera van alles de schuld, haar kapotte huwelijk. Moeder gebruikt Vera voortaan als een soort Assepoester in huis. Weer een ongezellig sprookje. Het meisje moet bijna alleen voor de jongere kinderen zorgen. Nooit is moeder tevreden. Maar alles herhaalt zich, beseft mijn cliënte onder hypnose. Zij is een obsessieve pleaser geworden, iemand die alles voor de ander doet, zolang die ander maar bevredigd en tevreden te krijgen is. Ze ziet plots de parallel met haar welgestelde echtgenoot die haar verbood om buitenshuis te gaan werken, omdat “jij niks kunt, hooguit voor de kinderen zorgen.”
Een kritische man die nooit naliet om haar figuur van commentaar te voorzien of haar zogenaamde gebrek aan smaak. En waarom?
“Hij is altijd bang geweest om me te verliezen, daarom hield hij me klein!”

De waarheid overdondert. Vera is nog steeds een prachtige, energieke vrouw. En een bewonderde moeder. Want haar zoon biedt in tranen zijn verontschuldigingen aan een paar dagen later. Hij is eigenlijk dol op zijn moeder, noemt haar een koningin en de Beste Moeder van de wereld.
’t Is mooi maar Vera kan het compliment maar nauwelijks in nemen. Zo moeizaam is haar geest geprogrammeerd geweest op Nooit Goed Genoeg . Nooit iets goed kunnen doen, ja, dat hakt er in.

Ik raad haar aan om de 5 Ritmes te gaan dansen in een naburige stad: een groep levenslustige dansers (vooral 40+), die niet praten maar volledige opgaan in dansexpressie. Die dingen konden voor de Corona-crisis, weet je nog? Dat was in 2019. Ze belde me later opgewekt dat ze elke woensdagavond ‘Anschluss’ had. Dat deelnemers haar complimenteerden met haar stijl, uitstraling en schoonheid. Ze geloofde er nooit echt in. Dat er ooit een andere man kon komen, die haar wèl wilde. Ach, de aanhouder wint, heet dat dan.

Dit boek is bij mij te bestellen voor € 24,50 (inclusief verzendkosten binnen Nederland). Mail mij je adres maar.