Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Therapie  >  Current Article

Helen van seksueel misbruik

By   /   juli 14, 2017  /   Reacties uitgeschakeld voor Helen van seksueel misbruik


Helen van een trauma vraagt geduld, ultieme eerlijkheid EN meestal een zinnig klankbord. Deskundige supervisie voor therapeuten is essentieel als je ontdekt hoe een cliënt jouw eigen proces spiegelt. Of een grote liefde opwekt…

Cijfers zeggen dat 1 op de 4 meisjes en 1 op de 6 jongens in mindere mate of ernstig seksueel misbruikt wordt. Ongeveer de helft van deze mensen hebben grote psychologische, sociale en fysieke problemen als volwassenen als gevolg van het misbruik. Deze groep valt later vaak voor ‘foute’ partners en men wisselt door allerlei conflicten regelmatig van baan. Onbestemde emoties, onhandelbare angsten, overprikkeld of ontwijkend gedrag, zelfhaat, desoriëntatie, allerlei stoornissen (fysiek en mentaal) belemmeren je verlangen om je leven gewoon lekker van de grond te krijgen. Het duurt misschien zelfs nog lang voordat je de link legt met het seksueel misbruik uit je verleden. Niettemin is het benoemen van je verstopte gevoelens van groot belang. Als je dat kunt naar jezelf of naar en liefhebbende partner dan kom je een eind. Maar soms ga je juist liever verder weg hulp zoeken. Bij een therapeut. En die gaat aan je vragen wat precies je nog dwars zit.

GEHEIMEN

Voor de een is het de dwang, voor de ander angst voor pijn, voor een derde is het de geheimhouding, voor de vierde een etiket van vies op seksualiteit. Bij weer anderen is het de onveiligheid of de ontkenning door ouders en/of omgeving, het bagatelliseren of belachelijk maken door mensen die je eigenlijk hadden moeten beschermen. Er kunnen verwarde gevoelens zijn naar de dader, die misschien ergens ook ‘aardig’ was, misschien zelfs je vader of broer. Taboe en trauma gaan hand in hand. Dan maar vergeten en proberen om de herinneringen te onderdrukken? Dat kan een tijdje werken, maar meestal kom je toch in de problemen.

In een boek uit 2014 Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij beschrijft coach Ivonne Meeuwsen haar eigen proces van genezing en groei en hoe zij anderen daarbij heeft geholpen. Ze stelt dat seksueel misbruik vooral veel lange termijn gevolgen heeft, bijvoorbeeld door het feit dat je afweermechanismen allerlei sociaal gedrag kunnen beïnvloeden. Je bent bijvoorbeeld zo bang om getriggerd te raken, dat je maar liever geen relaties aangaat. Je omzeilt zo veel mogelijk de seks, want soms krijg je herbelevingen en voel je je opnieuw misbruikt. Je probeert krampachtig elke associatie en trigger te vermijden, maar dat werkt tegen je, want alles wat je aandacht geeft dat groeit. Zo worden je angsten steeds groter en gaat je trauma steeds meer je leven beheersen.

JE TRAUMA OMARMEN

De paradox is dat als je van je trauma af wilt komen, je het juist moet omarmen. Om het te helen moet je er naar kijken, het onderzoeken, het er laten zijn en er niet meer voor op de vlucht gaan. Pas dan kun je je eigen kracht te (her)ontdekken en om die kracht aan te wenden om het verleden een plek te geven. Helen betekent niet dat je het verleden vergeet, maar dat het bij je mag horen, zonder dat het allesbepalend is in je leven. Een goede therapeut helpt je inschatten wat je aan kunt en helpt je met het trauma om te gaan op een manier die voorkomt dat het je overspoelt. Heleen’s boek is nog steeds te koop via www.helenvanseksueelmisbruik.nl, nuttig voor overlever, hulpverlener en partner.

Ondertussen heeft elke volwassen therapeut wel ontdekt hoe je klantenbestand jouw eigen ontwikkelingsgang spiegelt. Met een regelmaat komen agressieve, geobsedeerde, ongelukkige of seksueel getraumatiseerde cliënten jouw hulp inroepen in de hoop dat jij net iets verder bent in jouw verwerkingsproces op dat specifieke terrein. Soms moet je bij jezelf het medeslachtoffergevoel onderzoeken, enger nog is het daderschap. Berouw, spijt, het moeizame grenzen bewaken, de vergeldingsdrang, de jaloezie, ai, het terrein zit vol overdraagbare voetangels en klemmen.

DE VALKUIL

Een heel geniepige valkuil is de ontluikende liefde tussen client(e) en therapeut. Als jij eenmaal in vertrouwen je narigheid bespreekbaar durft te maken, dan ga je ook weer open. En dat werkt twee kanten op. Ook de therapeut(e) kan door zo’n grote openheid de eigen behoefte aan liefde en innigheid versterkt voelen. Veel publicaties zijn al ingegaan op de seksuele aspecten in zulke contacten maar daarmee wordt er ook veel plat gemaakt. De nadruk ligt dan weer op verontwaardiging over de ongelijkheid, over het misbruik maken van iemands positie en op de feitelijke herhaling van het eerdere misbruik. De helende waarde van echte liefde, laat staan die van integere Tantra, blijft in die processen onbelicht. Ik verwijs graag naar een eerder artikel van mijn hand (https://www.tijdgeest-magazine.nl/artikelen/therapie/liefde-tussen-therapeut-en-client-2). Er moet met de maximale diepgang naar het gehele proces worden gekeken. Hoe loopt de ware scheidslijn tussen dader en geliefde? Kun je er vorige levens in ontwarren? Wat was de wezenlijke, authentieke boodschap? Wat moesten beide partijen leren en is dat gelukt? Soms is er een paardenmiddel nodig om door alle slachtofferpatronen heen te breken. Ik weet van collegae die met hypnose maar ook met XTC (en soms met Ayahuasca) wonderen hebben bewerkt. Ik weet ook van collegae die hopeloos verstrikt raakten in hun goede bedoelingen.

HULP?

En dan? Is er hulp? Er zijn weinig kwalitatieve supervisors beschikbaar. Velen staan ook nogal strak in de leer van protocol en fatsoen. Het Out Of The Box denken over werkelijke vrijheid en ons Magistrale Spiegelen heeft nog weinig ingang gevonden. Ook de meeste beroepsverenigingen houden zich op de vlakte, zeker als het gaat over seks in plaats van liefde. Ik hoop echter dat ik reacties krijg van collegae die met een open hart en een brede visie naar dit onderwerp kunnen en willen kijken.

    Print       Email
  • Published: 3 jaar ago on juli 14, 2017
  • By:
  • Last Modified: juli 14, 2017 @ 11:33 pm
  • Filed Under: Therapie

You might also like...

Nieuwe opleiding Familie Opstellingen 2020

Read More →