Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Therapie  >  Current Article

Familiegeschiedenissen en familieopstellingen

By   /   mei 14, 2014  /   Reacties uitgeschakeld voor Familiegeschiedenissen en familieopstellingen

Snelkookpan copy

Moeilijke familiegeschiedenissen worden soms onder een dik vloerkleed geschoven onder het motto Gebeurd Is Gebeurd. In mijn coachingpraktijk komen ze niet zelden weer omhoog. In trance of met een familieopstelling. De cadeausmurf als je oma.

Mary vertelt me vreselijke verhalen tijdens ons intakegesprek. Het eerste kindje van haar oma is doodgevroren, toen de vrouw op de vlucht was voor het Duitse leger aan het begin van de oorlog in Polen. Haar opa was kort daarvoor doodgeschoten. Oma is later in Polen met een Nederlandse zeeman getrouwd en zo in Delfzijl terecht gekomen. Haar tweede kindje, Mary’s moeder, werd zo een jaar na de oorlog geboren in een arm gezin met een veel afwezige vader. Deze moeder heeft altijd veel last gehad van omgevingsstress: altijd overgevoelig voor negatieve energie van anderen.  Mary herinnert zich haar moeder dan ook vooral als afgesloten of juist weer huilerig. “Mijn moeder had het moeilijk met het leven,” zegt Mary “en ze is ook niet oud geworden.”
In haar vroege jeugd is Mary vaak opgevangen door oma met een overbezorgde tederheid, die in schril contrast stond met de fysieke geremdheid van haar moeder. Mary’s vader werkte in de olie-industrie en was grote delen van het jaar niet thuis. Hij is jong om het leven gekomen. Hoe meer droeve verhalen ik hoor, hoe scherper me de overeenkomsten opvallen.

Omdat in Mary’s horoscoop de planeet Neptunus in het 4e huis een dominante rol speelt (de planeet van intuïtie, verbeeldingskracht en escapisme in het levensgebied van familie, jeugd , woonhuis en onroerend goed), is het ook daar direct zichtbaar dat bij mijn cliënte allemaal akelige gevoelslijnen samenkomen. Het is net of alle familiekwalen op haar geprojecteerd worden. Zij is snel afgeleid door pijn en leed van anderen, HSP, en ze kan lang somber blijven. Bovendien heeft ze twee keer een moeizame en uiteindelijk teleurstellende  relatie gehad met mannen die graag hun eigen huis en eigen leven wilden houden en permanent aarzelden om zich echt met haar te verbinden. In haar werksituatie klaagt haar leidinggevende over het feit dat ze teveel klaagt. Het lijkt alsof Mary de eenzaamheid en het verdriet van haar oma en haar moeder draagt. In een tweede sessie gebruik ik een Familie Opstelling met poppetjes om Mary beter zicht te laten krijgen op haar zware rol in het oplossen van het karma van haar familie. Ik vraag haar om zonder nadenken uit mijn verzameling Disneyfiguren, Playmobiel-poppen en kitsch- en kunstfiguurtjes iets te kiezen dat symbool kan staan voor haar zelf. Ze kiest Assepoester, het in de steek gelaten slovende, alsmaar schoonmakende meisje, dat niet gezien wordt. Voor haar pappa kiest ze Alladdin op zijn vliegende tapijtje. Mamma wordt de heks uit Sneeuwwitje, voor haar oma kiest ze de Cadeausmurf. Dan vraag ik door naar haar associaties met deze beelden. Assepoester is natuurlijk het in de steek gelaten slovende, alsmaar schoonmakende meisje, dat niet gezien wordt. Het is niet verwonderlijk dat ze met Alladin een lieve avontuurlijke vader presenteert, maar altijd ver weg van haar, haar al op jonge leeftijd in de steek latend om een luchtgeest te worden. Maar Sneeuwwitje? Mamma als jaloers en bedreigend?

Ineens komen er herinneringen naar boven, pappa eerst liefdevol zijn dochter omhelzend als hij weer thuis kwam, zijn echtgenote, haar moeder op het tweede plan. Moeder klagerig en ontevreden. Vaak druk zettend door haar gedeprimeerdheid. Ineens ziet Mary zichzelf: “Ik lijk ontzettend op mijn moeder! En ik ben boos op haar omdat ze mijn levensvreugde heeft afgepakt!” We werken met andere technieken haar boosheid uit en dat lucht immens op. Dan concentreert Mary zich op haar vader. Haar ervaring met hem is overschaduwd door de intense rouw om zijn vroege dood, toen zij pas 12 was. Maar als we in een lichte hypnose op spiritueel niveau contact met hem zoeken, heeft hij een verrassende krachtige boodschap: “Actie ondernemen, niet piekeren maar dingen doen!”

In die trance kijkt Mary dan nieuwsgierig naar de Cadeausmurf. Wat heeft oma in de grote gele doos met die mooie rode strik? Er zit een stil, koud baby’tje in en ineens weet ze ontroerd: “Ik ben haar dode kindje. Oma wil dat ik leef. En ècht leef!” Dat blijkt de sleutel. Mary houdt op met klagen en haar leven verandert totaal. Ze werkt inmiddels succesvol op een makelaarskantoor. Een positieve uitwerking van het astrologische 4e huis. Zo kan het ook!

PdH

(als column gepubliceerd in het tijdschrift Paravisie, 2013.

(Namen en sommige gegevens zijn vanwege de privacy veranderd)

    Print       Email
  • Published: 6 jaar ago on mei 14, 2014
  • By:
  • Last Modified: mei 14, 2014 @ 4:54 pm
  • Filed Under: Therapie

You might also like...

DE VERTROUWENSBREUK

Read More →