Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Current Article

Spirituele Evolutie

By   /   oktober 8, 2015  /   Reacties uitgeschakeld voor Spirituele Evolutie

Bellen blazen in zee

Spirituele Evolutie, bestaat dat? De belangstelling voor bewustzijnsontwikkeling groeit duidelijk, maar soms lijken er nare golfbewegingen op te treden als het materialistische, egocentrische deel van de bevolking (Het Dikke Ik) tijdelijk erg demonstratief in de media figureert. Is er hoop tegen de economische en politieke haaien in? Kijk mee naar 35 jaar beweging.

In 1981 wist het gros van de bevolking nog nauwelijks wat meditatie of parapsychologie was en kon men niet eens bij benadering zeggen wat macrobiotiek of meditatie inhield. Dat is toch snel veranderd. In 1964  zong Bob Dylan al Times are a-chan­ging. In 1991, tien jaar later, leerde een onderzoek dat jongeren (14-24 jaar) toen bijna zonder uitzondering bekend waren met de reïncarnatieleer, astrologie, ufo’s en homeopathie, de bekendheid met yoga, boeddhisme en parapsychologie scoorde rond de 90% en wat macrobiotiek, Zen, antroposofie en holisme betekende, kon ruim 60% min of meer uitleggen. Bijna de helft van al die jongeren gelóófde bovendien in het nut van kennis over die zaken.

De resultaten van een vergelijkbare enquête in 1994 over die ‘alternatieve’ kennis werden op het congres Wetenschap en New Age, dat in april 1995 plaatsvond in het Amsterdam New Age centrum Oibibio, ondubbelzinnig als trend bevestigd. Nederland volgde ineens de al eerder zichtbaar geworden ommekeer in het denken.
New Age was een erkende term geworden. En daar kon je alles en nog wat onder plakken. Healing, oerschreeuwtherapie, hypnose, regressie, maankalenders, auralezen, edelstenengedoe enz. Het Oosterse denken paste er in, maar ook andere wereldgodsdiensten plus elementen uit de natuurwetenschappen en uit neopaganistische, theosofische en astrologische bronnen.

Onze jongvolwassenen, de groep van 18-25 jaar, worden religieuzer, stelde het CBS opnieuw vast in januari 1998. Hun ouders namen de zoektocht naar innerlijke waarden ook weer serieuzer dan een tiental jaren daarvoor. In die tijd schreef Prinses Irene haar Dialoog met de natuur en dat leek ook veel ‘gewone burgers’ over de New Age streep te halen. Of was er toen alleen een tijdelijke omslag in denken uit vrees voor een Apocaly­psus tegen het eind van het millennium? Die positieve spirituele golfbeweging van 1980 tot 2001 is namelijk daarna duidelijk weg geëbd. We hadden er twintig jaar mooie beweging op zitten.
Het rationalistische, atheïstische, mechanistisch en materialistische wereldbeeld kwam gedurende een nare golfbeweging helaas weer helemaal terug van weggeweest. De grote beursklap van 2008 markeerde een dieptepunt, de gewone burger raakte spaarcenten en pensioen kwijt aan economische aasgieren. De War on Terrorists, Blacks, Dope and Privacy van President Bush c.s. riep een ongekend gevoel van machteloosheid op. President Obama heeft een aanvankelijke hoop op beter niet kunnen verzilveren, hij is een marionet gebleven van olie-, geld- en wapenhandel. De grote commerciële belangen en de ons bestelende banken en overheden schijnen oppermachtig.

Maar niks staat vast in dit altijd in beweging zijnde, golvende Universum. Wij zijn immers Gods droom die uitkomt! Onderzoek wijst aan dat ruim de helft van onze bevolking zich religieus of spiritueel noemt. Zo’n 25% zijn de zogeheten Nieuwe Spirituelen, niet gebonden aan een duidbare stroming, maar wel in contact met een Goddelijk bewustzijn levend. En dus? Zitten we inmiddels een beetje aan het eind van de tijdelijke dip? Luidt de instroom van energie vanuit de andere kant van de kosmos eindelijk echt echt een Nieuwe Tijd in? Laten we hoopvol blijven. Ook spiritualiteit kent kennelijk golfbewegingen. Wijst dat op een spirituele evolutie? Ik geloof er wel in.

PdH

Lichtschip copy

    Print       Email

You might also like...

PSEUDO-VERLICHTING EN HAAR SLACHTOFFERS

Read More →