Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Spiritualiteit  >  Current Article

Scientology en de Church of Rajneeshism

By   /   juli 8, 2015  /   Reacties uitgeschakeld voor Scientology en de Church of Rajneeshism

Ron Hubbard
Scientology is in diskrediet door dramatische bekentenissen van ex-leden. Hun hersenspoeling lijkt akelig op die van de discipelen van Bhagwan Osho Rajneesh uit de Oregon-tijd (1985).  Een pijnlijke observatie.

In de net uitgebrachte film Going Clear and the Prison of Belief worden dappere ex-discipelen van de paranoia, krankzinnige SF-schrijver Lafayette Ronald Hubbard, ook wel LRH genoemd, geïnterviewd over hun helse jaren in de Scientology Kerk. Ooit waren er honderdduizenden mensen in die sekte, nu zijn er wereldwijd nog maar 50.000. Talloze mensen zijn er tussen 1959 en nu gehersenspoeld, gek gemaakt, gevangen gehouden, gemarteld, financieel kaalgeplukt, beschadigd en gecorrumpeerd. Een discipel moest door middel van een geraffineerde en aangepaste leugendetector proberen om de geestelijke lading te neutraliseren van elke emotie, uit de eigen jeugd of volwassenheid maar ook uit die van vorige levens. Elk gevoel, elke gedachte moest worden opgehoest. Deze permanente biecht, auditing geheten, werd vastgelegd in een immens dossier, dat echter later voor chantage kon worden gebruikt. De film maakt aannemelijk dat kopstukken als de acteurs John Travolta en Tom Cruise extreem misbruikt zijn om de Kerk een geur van geloofwaardigheid te geven.

Tom Cruise Mission Impossible

GALACTIC OVERLORD

Onder de belofte van het verkrijgen van magische superpowers lokte LHR idealistische jongeren op avontuurlijke reizen mee. Ondertussen moesten ze uitgezuiverd worden en moest hun beschermende ego worden afgebroken, tot iedereen bereid was tot extreme donaties. In geld, in werkkracht, in dienstbaarheid, in aanbidding van een Galactic Overlord, die slechts bestond in de overschaduwde geest van hun wrede Meester. LRH overleed in 1986, maar deed het bedrijf over aan zijn nog gevaarlijker luitenant, de psychopaat David Miscavige. Deze tirannieke geldverdiener deed alles wat we verwachten van een lid van de Illuminatie. Kinderen werden weggehaald bij hun ouders, mensen geïndoctrineerd met het idee van een spirituele oorlog die er aan de gang zou zijn. Topadvocaten en criminele stalking maakten iedereen kapot die ook maar een spoor van kritiek liet horen. Een Suppressive Person binnen de club kon worden opgesloten en gemarteld om hem/haar tot bekentenissen van twijfel en afvalligheid te dwingen. Absurde zelfbeschuldigingen, ingeplante dogma’s en overtuigingen, gekoppeld aan de opdracht om klakkeloos te liegen naar de buitenwacht, maakten de leden van de kerk als was in de handen van hun genadeloze misbruikers.
De massahypnose legde de kerk geen windeieren: elke clearance naar een hoger OT-niveau kostte meer geld. Over de hele wereld is voor 3 miljard dollar aan onroerend goed verkregen, waarover de Archontische Miscavige nog steeds naadloos en virtuoos belastingontwijkend kan beschikken. Schandalen, FBI-onderzoeken en rechtszaken hebben pas de laatste jaren de glorie van dit geloofssysteem (in de redding van de wereld) ondermijnd.

Osho

DODELIJKE DEVOTIE

Twee uur lang keek ik verbijsterd naar herkenbare dingen. Ook in de Oregoncommune van mijn ooit zo bewonderde leermeester Bhagwan Osho Rajneesh sloeg in dezelfde jaren (1985) de dodelijke devotie aan een langzaam verknipt rakende meester toe. Discipelen werd, vaak onder invloed van XTC, donaties afgetroggeld, gezinnen en geliefden werden uit elkaar gemanoeuvreerd. De algemene hersenspoeling creëerde plots een echte ashrampolitie met zware wapens, rebelse lieden werden opgesloten met een (valse) aids-diagnose, of verbannen uit de groep en daarna zwart gemaakt. Ook hier werd The Church of Rajneeshism uit het niets geprojecteerd om alle activiteiten uit de belastingaanslagen te kunnen houden. Alle moraalloze trucs werden goedgepraat als een spiritual device van de Meester, een bewuste techniek om de suffe discipel tot meer Awareness te brengen. Gelukkig bevat Osho’s theoretische nalatenschap wel talloze spirituele juweeltjes. Het achteraf goedpraten van zoveel dubieus, onethisch en manipulatief handelen hebben zijn persoonlijke waardigheid voor mij droevig aangetast. De schuld voor zijn debacle in Amerika bij zijn persoonlijke secretaresse leggen was eveneens een schoolvoorbeeld van gênant meesterschap. Maar naast Ron Hubbard was Rajneesh een heilige.

PdH

 

    Print       Email

You might also like...

Nieuwe opleiding Familie Opstellingen 2020

Read More →