Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Spiritualiteit  >  Current Article

Je schamen voor je religieus-spirituele besef?

By   /   november 19, 2015  /   Reacties uitgeschakeld voor Je schamen voor je religieus-spirituele besef?

Homer Simpson met duivel en engel
Geloven, begrijpen, zingeving en het gezeik er over: de druk van een atheïstische, cynische omgeving kan maken dat je je bijna schaamt voor je religieus-spirituele ervaringen.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid publiceerde in 2006 in het stuk ‘Geloven in het publieke domein’ de resultaten van een eerder onderzoek, waarin zes levensbeschouwelijke categorieën werden onderkend: 1) christenen (25% van de bevolking), 2) overige gebonden religieuze mensen (3%), 3) ongebonden spirituelen (26%), 4) niet-religieuze, overtuigd humanistisch denkende mensen (12%), 5) niet-religieuze, matig humanistisch denkende mensen (16%) en 6) niet-religieuze, niet-humanistische mensen (18%). Conclusie: ruim de helft van onze bevolking leeft vanuit een spiritueel of godsdienstig besef. In andere onderzoeken (Motivaction, 2004 en 2005) antwoordde zo’n 60% van de ondervraagden dat zij de dood slechts één moment achtten op een doorgaande levensweg. Het idee van continuerend bewustzijn wordt veel ruimer aangehangen dan de gewone media ons willen doen geloven. Talloze vaderlanders leven vanuit een empathische, intuïtieve visie op bewustzijnsontwikkeling, transcendentie en het vertrouwen op hogere werelden. Dat is een troostende gedachte. Bovendien zorgt een grotere sociale samenhang tussen de geestverwanten voor een gelukkiger leven en een meer beleven van welzijn.

CYNISCHE MINDERHEID

Helaas is de atheïstische, cynische, intellectueel-filosofische minderheid oververtegenwoordigd in de media. Waar het maar kan, wordt de spiritueel-gelovige meerderheid bespot. Het hedonistische en egocentristische materialisme viert hoogtij. In 2011 maakte Woody Allen in zijn film You will meet a tall, dark stranger bijvoorbeeld het geloven in reïncarnatie en mediumschap grappig maar tegelijk genadeloos belachelijk. Nu heeft het industrieel-militaire complex het oog weer gericht op de moslims. Ach, gut, hun fanatici zijn zo gek dat ze geloven in een Paradijs met maagdelijke houri’s  als beloning voor hun zelfmoordterrorisme.  Tjeetje. Dat een onstoffelijk bewustzijn (dood zijn) zich met seks bezig zou willen houden, is inderdaad wat onlogisch. Maar een geloof, spiritualiteit en zingevingsverlangen even gemakkelijk afdoen met een verwijzing naar wat sukkelige details, dat is minstens zo kortzichtig.

Waarom zien we die bewustere leefstijl zo weinig terug in het openbare gebeuren? Veel mensen lijken zich bijna te schamen voor hun geloof als ze buiten hun vertrouwde kerk, moskee of spiritueel centrum komen. Godsdienstige ervaringen, contacten met engelen of overledenen, verlichtingsmomenten of satori’s, ach, men houdt het liever voor zich. Er is veel angst voor kritiek uit de omgeving, men is bang om uitgelachen te worden, de partner zou het niet begrijpen enz. Datzelfde benauwde gedrag zie ik terug bij sommige cliënten die bij mij zinnige inzichten opdoen na een karmische analyse van hun geboortehoroscoop. Helemaal vaak als ik dat doe in combinatie met een auralezing, die dan extra informeert over talenten of handicaps uit vorige levens.

ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN

Iets vergelijkbaars treedt op bij mensen die belangstelling hebben voor complementaire en alternatieve geneeswijzen. Vier jaar geleden liet Gronings onderzoek zien dat 42% van de cliënten uit de reguliere zorg ook gebruik maakte van zaken als kruiden, voedingssupplementen, homeopathie, Reiki en aurahealing en dat 80% daarvan een matig tot sterk effect ervaart. Tussen de 60 en 75% vertelt echter niets thuis, bang voor onbegrip voor hun ‘geloof in iets hogers, iets ongrijpbaars, iets onbewijsbaars. Dat is niet gek als je ziet hoe de reguliere, sceptische medici met Minister Edith Schippers voorop, inhakken op bijvoorbeeld homeopathie. De hele enquête staat op www.congresintegralepsychiatrie.nl/. Deze cijfers worden ook ondersteund door het Centraal Bureau voor de Statistiek dat een significant groeiende groep onderscheidt van mensen die een aantal keren per jaar contact hebben met een alternatieve genezer, die geen arts is. Helaas is de gene groot over geloof in een oorzakelijk verband tussen geestelijke stress en lijfelijke klachten. Het is  nog lang wachten op een progressieve ziektekostenverzekeraar, die deze enorme doelgroep durft te gaan bedienen. Misschien is het (goedkoop) benutten van wietolie, tegen kanker bijvoorbeeld, straks het kantelpunt.

REINCARNATIE

Ik geloof in een betekenisvol universum. In karmische opdrachten. In reïncarnatie. In de oeroude opvatting dat een gezonde geest in een gezond lichaam kan huizen. Op http://www.choralnet.org/268945.html zie je een 3-jarig jongetje perfect een orkest dirigeren, volgens mij bewijs van een in een vorig leven opgedane vaardigheid. En, wat denk jij?
Schaamte en angst om jezelf te zijn, dat staat haaks op Godsvertrouwen en zelfliefde. Alle genezing begint bij geloven in jezelf. Dan is het nog maar een kleine stap naar geloven in Iets Groters, dat Superliefdevol is.

PdH

    Print       Email

You might also like...

DE HOOGGEVOELIGHEIDSTEST

Read More →