Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Spiritualiteit  >  Current Article

Het verschil tussen ziel en soul, geest en ghost, mind en spirit

By   /   oktober 12, 2016  /   Reacties uitgeschakeld voor Het verschil tussen ziel en soul, geest en ghost, mind en spirit

Eendje copy
Op deze site staat het vol met praatjes over de Ziel. En soms gaat het over Geest en Geestigheid. Spiritueel leraar Dr. Johan Oldenkamp beschrijft een verschil tussen geest en ziel en suggereert dat weinigen behalve hijzelf dat goed begrijpen. Inderdaad opent onderzoek werelden van misverstanden.

In het Engels wordt geest aangeduid als Spirit, en ziel als Soul. Wat de Engelsen echter een Ghost (maar ook wel Spirit) noemen, heet bij ons een geest (een overledene), maar wat wij de denkende geest noemen, heet aan de overkant van de zee Mind. Het lijkt logisch om Mind terug te vertalen met iets wat de activiteit van onze biocomputer aanduidt: de opslag van op overleving gerichte informatie, ons brein als locatie voor ons ego. Als iemand dat gedoe de geest wil noemen, prima. Dat maakt het makkelijker om de ziel de definiëren als een in tijd en ruimte reizend bewustzijn, dat tijdelijk een lichaam creëert als voertuig voor het opdoen van relevante ervaringen. Zo kunnen we praten over een drie-eenheid: lichaam, geest en ziel. Deze overzichtelijke opvatting wordt ons ook vanuit de Oosterse spirituele tradities overgebracht. Waar komen nu de misverstanden vandaan?

De Hebreeuwse Bijbel beschrijft ‘Spirit’ als een dynamisch fenomeen in de mens dat een intieme, gelovige relatie met God kan hebben, iets wat apart is ingeblazen door God in de ziel. In het vertaalwerk sluipen de rommeligheden meteen onze kant op. Elk mens is voor de Engelssprekenden een ziel (Soul) als een aanduiding van een levend wezen, het niet-fysieke deel van de mens, zijn bezieling. De Bijbel verwijst vaak naar de onverwoestbare eeuwigheid van de ziel (Soul) en vermeldt dan onze zielen door God geschapen zijn. Bovendien zou de ziel gelouterd en gezuiverd kunnen worden.

In het Boek Job wordt de Spirit echter beschreven als de bekwaamheid om spirituele conclusies te trekken en spiritueel begrip te ontwikkelen. In andere teksten heeft de Spirit weer de beschikking over het Vrije Wil fenomeen. Vaak worden echter in de Hebreeuwse teksten de begrippen ziel en geest door elkaar gebruikt. De Soul en de Spirit zijn, Bijbels gezien, aspecten van de mens, die echter gescheiden kunnen bestaan.

Ik denk dus ik besta, ik lach dus ik heb een geest, ik voel dus ik leef, ik begrijp dus ik ben bezield. Ik ervaar mededogen dus…. Ik reïncarneer? Ach, een halve zool heeft geen Spirit, jammer. En Mindfuckers kunnen het de ware zoekers flink moeilijk maken.

    Print       Email

You might also like...

PSEUDO-VERLICHTING EN HAAR SLACHTOFFERS

Read More →