Loading...
You are here:  Home  >  Ontmoetingen  >  Current Article

Eigentijds Festival uit, Eigenwijs festival in.

By   /   september 1, 2017  /   Reacties uitgeschakeld voor Eigentijds Festival uit, Eigenwijs festival in.

 Foto: Rosina Roos

Het Eigentijds Festival in Nederland is een paar jaar geleden om zeep geholpen door zijn initiatiefnemer, Henkjan de Blaauw. Ontzet reageerde het New Age milieu toen op het volslagen onverwacht en definitief afblazen van het EF, zoals dat twintig jaar lang schitterend plaatsvond in Vierhouten. Het is fijn dat er na een jaar niks een doorstart is gemaakt onder de naam EIGENWIJS FESTIVAL door een kleiner team onder leiding van Wayne Mosher.

Het Eigentijds Festival kon bogen op een lange traditie, het trok elk jaar, tot 2014, duizenden bezoekers steeds in juni aan het begin van het seizoen. Op hoogtijdagen troffen daar 2500 mensen elkaar. Het was een befaamde plek voor netwerken, ontmoeten en uitwisselen. Kennismaken met nieuwe therapeutische technieken en pionierende workshopgevers, luisteren naar bevlogen lezingen. Het EF was een podium, een dierbare traditie, opgebouwd vanuit een samenwerkend, co-creërend netwerk van zo’n 40.000 mensen. Zonder dat echter aan iemand van hen gevraagd werden om mee te denken over alternatieve oplossingen besloot organisator, Henkjan de Blaauw (1946), echter helaas eenzijdig in de winter van 2013 dat er geen voortzetting meer zou komen. Nu betekende ooit Henkjan met zijn bevlogen idealisme veel voor eco-spiritueel Nederland, maar dit besluit klonk als een autoritaire vergissing van een man die niet bereid was om het stokje over te dragen aan anderen. Hij beweerde op zijn website dat er vooral financiële redenen waren voor het stopzetten, omdat de Paasheuvel, het betrokken campingterrein, een wurghuurcontract zou hebben voorgesteld. Navraag leerde echter dat het Paasheuvelmanagement juist alles op alles had gezet om de EF-organisatie als enorm grote klant financieel ter wille te zijn.

EIGENTIJDSE WINST VOOR ECOLONIE

In eerdere jaren werden  de hoge EFwinsten altijd doorgesluisd naar Henkjan’s grote boerderijproject in de Franse Vogezen, Ecolonie, dat daardoor vanaf 2013 geen verlies meer leidde. De eigenaar wilde zijn energie en aandacht liever focussen op Frankrijk en verplaatste wonderlijk klakkeloos zijn project. Henkjan, even oud als Donald Trump en minstens zo autoritair, had het idee dat veel workshopgevers van het EF graag mee zouden willen werken aan een nieuw festival op Ecolonie. Dat bleek een illusie. Het plotseling afgelasten van het Eigentijds Festival trof veel zakelijke medewerkers pijnlijk in hun financiële jaarplanning en/of in hun mogelijkheden tot cliëntenwerving. Mee speelde ook het feit dat Ecolonie tegelijkertijd allerlei spirituele uitingen in de ban deed ten bate van ambachtelijke cursussen, moestuinieren,  wandelen en yoga. Het EF vindt hier nog steeds plaats, zij het in zeer afgeslankte vorm. Ecolonie blijft vooral voor ouders met kinderen een leuke vakantieplek.

EIGENWIJS

Inmiddels is er voor het derde jaar geëxperimenteerd door een nieuwe club bevlogen mensen met een kleinschaliger project op hetzelfde terrein. DIt Eigenwijs Festival heeft veel steun gekregen van diverse medewerkers van het eerste uur. Toch moesten er nog veel kinderziekten in de organisatiestructuur worden opgelost. Alle knowhow was immers benepen genoeg meegenomen naar Frankrijk. Inmiddels komen er elk jaar meer bezoekers, dit jaar ruim 600.

De grote winst van het plotseling uit de festivalmarkt stappen van de toendertijd grootste speler heeft er wel toe geleid dat er in de afgelopen jaren talloze, zeer gevarieerde kleinere Festivals zijn verrezen. Op het terrein van Centrum de Uelenspieghel in Uffelte bijvoorbeeld en op het Erkmederstrand in de Noordoostpolder.  Namen als Healing Garden, Soulsteps Festival, Open Up, Lorelei Festival, Hieros Gamos, Healing Festival en het Olala Festival spreken tot de verbeelding. Ook het tijdschrift Happinez heeft zich in die business gestort.

Ik verheug me op een thuiswedstrijd in Vierhouten straks. Van 21 tot en met 24 juni 2018 (Eigenwijs Festival) verzorg ik er weer workshops Trancereizen, Familie Opstellingen en astrologische analyses van je geboortehoroscoop. En ik ga er veel oude vrienden ontmoeten. Fijn dat Eigenwijzigheid heeft geleid tot nieuwe perspectieven.

    Print       Email

You might also like...

EEUWIG VERVOLGDE JODEN

Read More →