Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Alternatieve gezondheid  >  Current Article

Ego? Tot de wortel afbreken of in ere houden?

By   /   januari 6, 2018  /   Reacties uitgeschakeld voor Ego? Tot de wortel afbreken of in ere houden?

Hoor wie het zegt! Maar wie een hele emotionele flipperkast inzet om maar (extra) aandacht te krijgen, mag best gecorrigeerd worden door een iets mindere egotripper. Zelfliefde is ondertussen de snelweg naar verlichting en lachen moet.

“Hoe weet ik dat iets een egotrip is en niet een normale afweerreactie?” vraagt me iemand. Veel mensen doen alsof alle ego verderfelijke ellende is, dat we pas okay zijn in Verlichte Staat, maar daar ben ik het niet mee eens. Alle mentale afweer berust op overlevingstechnieken maar veel daarvan is best bruikbaar. Als je echter een beetje doorslaat of zelfs om je heen gaat slaan, dan mag je dat gedrag best als een egotrip benoemen en proberen om dat af te remmen. Dat kan alleen als je jezelf daarvan bewust bent natuurlijk. Het is fijn als je omgeving je attent durft te maken op eventuele draakachtige neigingen. Maar staat ego je verlichting in de weg? Zou Jezus een mobiele telefoon gebruiken als hij nu leefde?

Je ego is een nuttig samenstelsel van uiteenlopende technieken en slimmigheden om te overleven in wat het kinderbewustzijn als een onveilige omgeving ervaart. Een kleutertje zal aanvankelijk het gedrag van een of beide ouders imiteren, omdat die als veilig en alwetend gezien worden. Later zal het grotere kind op basis van al dan niet succesvolle ervaringen eigen oplossingen zoeken om geliefd te blijven, om geen schuld te hoeven dragen en om geen pijn te hoeven voelen. Hierbij zullen ondertussen de eigen, authentieke karaktereigenschappen zich kunnen ontplooien. Leuk of grappig doen, iets knaps kunnen, ergens doorzetten, iets ongewoons presteren, dat zijn allemaal manieren om jezelf positief gewaardeerd te krijgen. Tegelijk prikkelen ze je creativiteit en je onderzoekende nieuwsgierigheid. Zolang dat een gezonde, levenslustige ambitie blijft, zou ik dat geen ego willen noemen.

Als iemand gaat woekeren met die talenten, de eigen kunsten gaat opblazen, gaat opscheppen, de hele emotionele flipperkast inzet om maar (extra) aandacht te krijgen, dan wordt er een pijnlijker vorm van egomanifestatie neergezet. Dat kan dominant, egoïstisch of egocentrisch genoemd worden. In dat donkere gebied gaat iemand draaien en liegen om zijn dubieuze zaakjes te verbergen of om eigen falen niet toe te hoeven geven. Men rechtvaardigt met drogredeneringen of rookgordijnen de eigen beslissingen of handelingen. Of iemand anders krijgt kritiek, de schuld of de Zwarte Piet toegeschoven, er wordt gehuild, geklaagd en dramatisch slachtofferschap opgebouwd. Het ego wil controleren, regeren en macht houden. Hoe groter het ego, hoe groter echter de beproevingen die het zelf oproept. Mensen die zich voor staan op hun meditatieve vermogens, die Satsangs (bijeenkomsten met Verlichte Meesters) gaan geven zonder dat ze hun geldzaken, gezondheid en seksleven op orde hebben, worden op termijn allemaal slachtoffer van hun spirituele ego. Wel knap dat ze ondertussen niet meer hoeven te eten, een halve meter boven de grond zweven of dat hun mantra’s (spirituele formules) hun discipelen van van alles kunnen genezen. Geloof doet immers wonderen.

Als je merkt dat je bang wordt, als je niet durft uit te komen voor je wezenlijke behoeften, verlangens of idealen, dan ondermijnt dat je levenslust en zet je de deur open voor egomanoeuvres. Hoe eerlijker je bent naar anderen en zelfbewust van je eigen tekortkomingen en echte krachten, hoe minder je kinderego gaat opspelen. Omgekeerd: hoe meer je egostructuur je Ware Zelf verstikt, hoe krachtiger je ziel via het lichaam de onwillige geest (je egobreincomputer) zal proberen te corrigeren via de zwakke plekken van dat lichaam. Meestal word je dan ziek als signaal. Je verliest ook energie, je voelt je depressief en eenzaam. Elke angst, voor straling, voor klimaatellende, UFO’s, voedselvergiftiging of asielzoekers, voor kanker of voor Wilders, elke paniek breekt je weerstand af en pompt tegelijk je defensieve ego op.

En dus? Houd bruikbaar ego in ere. Wees alert in het dagelijks leven, zorg voor jezelf, voor je geliefden en voor wie om zorg vraagt. Lach zoveel als je maar kunt. Zelfs leedvermaak mag, als je ook wat compassie toelaat. Optimisme werkt als goddelijke influistering. Dingen leren van wijzere mensen is geen schande. Een tijdje een goeroe volgen is een nuttige leerervaring. Eer ondertussen je lichaam. Dans, sport, verbind jezelf in seks met een ander als dat mogelijk is.

Kortom, geniet, neem risico’s, denk positief, houd van jezelf hoe je ook bent! Houd het eenvoudig, veel overdrijving leidt naar de burn out put. Zelfliefde is de snelweg naar verlichting. Vertrouw op de goede, meer bewuste afloop. Leef totaal, tot je volgende incarnatie zich weer aandient!

    Print       Email

You might also like...

PSEUDO-VERLICHTING EN HAAR SLACHTOFFERS

Read More →