Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Spiritualiteit  >  Current Article

De vijf ergste kwalen van onze cultuur

By   /   september 13, 2015  /   Reacties uitgeschakeld voor De vijf ergste kwalen van onze cultuur

In het Engels beschrijft de Engelse helderziende Orman Virsel de vijf ergste cultuurkwalen van deze tijd mooi allitererend als: Suspicion (Wantrouwen), Spite (Wrok), Sarcasm (Sarcasme), Selfless (Ruggengraatloosheid) en Suffering (Lijden). Al deze krachten houden onze authentieke scheppende, dienende liefde onder de plak en verhinderen ook de instroom van Goddelijke liefde. Ze houden de menselijke evolutie tegen, omdat ze alle nieuws, alle pionieren en alle overstijging onmogelijk maken.

Wantrouwen en achterdocht is gebaseerd op een verlangen om de toekomst te kunnen controleren. Een grote fantasie, gecombineerd met slechte ervaringen in het verleden, kan dan complotten zien, veronderstelde vijandigheid en valse motieven. Men gaat gemakkelijk van het Slechtste uit en anticipeert daarop. Het zou allemaal anders kunnen zijn, maar angst regeert en vermoedt overal narigheid achter. Verteringsproblemen, hart – en huidziekten zullen zich gaan manifesteren. Hoe meer je vastgeroest zit in je stroeve overtuigingen, hoe sneller je ook migraine mag verwachten en allerlei ontstekingen.

Wrok is een kwaadaardige, wrede emotie, soms obsessief en onstuitbaar, onoplosbaar en daardoor onhanteerbaar. Jouw jaloezie dwingt je tot narigheid die je hartkwalen gaat geven en je immuunsysteem zal verstoren. Je duikt onder in slapeloosheid en keelpijn. Want jij moet en zal wraak nemen voor wat je is aangedaan?! Dat je karmisch gezien juist quitte staat, klaargespeeld, dat er slechts sprake was van een eeuwigdurend pingpongspel, dat komt dan niet meer bij je op. Je herhaalt de situatie: jij haalt je gram en de ander geeft het jou in de een of andere vorm weer terug. De cirkel van pijn is rond.

Sarcasme is een mentale uiting van quasi-superioriteit. De ander wordt aangevallen, ondermijnd en afgezeken. Knap wordt er gezocht naar de meest kwetsbare plek en hup, daar gaan de pijlen van ironie, belachelijk maken en klein houden naar binnen. De beste stuurlui staan aan wal… Meestal is het een gevolg van ondermijnd zijn in de verlangens uit je vroege jeugd. Je hebt je ooit zelf vernederd gevoeld en tekort gedaan. Je hebt die kinderpijn onderdrukt en nu ga je anderen kwellen gebaseerd op jaloezie en zelfbedrog. Je krijgt hartritmestoornissen, longproblemen, astma, noem maar op. Jij weet het allemaal beter? Ho! Je durft niet zelf aan het werk, je wilt je kritische vermogen absoluut niet aanwenden om ook naar je zelf te kijken en zo maak je vijanden voor het leven. En voor je volgende leven! Nog weer een goede reden om te blijven incarneren!

Ruggegraatloosheid lijken veel bange lieden te verwarren met egoloosheid. Dat laatste begrip staat als (bewuste) onzelfzuchtigheid hoog aangeschreven. Zo iemand is nooit egoïstisch noch egocentrisch. De persoon zal nooit aandacht vragen, laat staan aandacht trekken. Altijd onbaatzuchtig, steeds klaar om te helpen. Ook dit kan echter een overlevingstechniek zijn voor een zwakke persoonlijkheid, die van die kwetsbaarheid een kracht poogt te maken. Maar laten we oplettend de schaduwkant in het oog houden. Veel mensen zijn op deze manier leeg geworden, ze hebben geen ruggengraat meer, drijven mee op de stroom van anderen. Soms is zo’n persoon alleen maar apathisch, dom, een lege volger zonder eigen autoriteit. Het kan te wijten zijn aan gebrekkig onderwijs, of het neveneffect van een rigoureuze religieuze moraal, die naastenliefde zo centraal gezet heeft, dat de eigen innerlijke behoeften verdrongen en verstikt zijn geraakt. Hier leeft de klakkeloos kopende consument, de keurige burger en klikkende angsthaas. De diabetes ligt hier altijd op de loer.

Lijden komt voort uit alle bovengenoemde kwalen. Het wordt bovendien door de meeste mensen ervaren als een straf. Sommige spirituele tradities vinden dat lijden inherent is aan het leven. Je wordt bijvoorbeeld al gestraft voor de Erfzonde van je voorouders, of voor afwijken van de norm. Misschien alleen voor genetische problemen uit je voorgeslacht, voor onoplettendheid, of je had gewoon platte pech. Lijden is een emotionele staat van zijn, die versterkt wordt door slachtofferschap. Dat prikkelt weer anderen tot daderschap en zo is die cirkel ook weer rond.

Al deze vijf verstoringen zijn jou en mij bekend. Soms werken ze desastreus uit in combinatie met elkaar. Je zult blijven lijden als je pijn vermijdt, onderdrukt of ontkent. Je zult blijven lijden als je je idealen, verlangens en fantasieën laat ondersneeuwen en geen verantwoordelijkheid neemt voor wie je werkelijk bent, voor de opdracht (noem het je karmische taak) die je met je geboorte bent aangegaan. Alle slachtofferschap garandeert je oneindig pijnlijk reïncarneren, vergelijkbaar met de slachtvarkens in de megastallen. Alles draait daarmee om zelfkennis, zelfbewustzijn. En dus?

Beetje mediteren op je jeugd, houden van jezelf, accepteren dat je bent wie je bent en eerlijke pogingen doen om onder je gewoontepatronen en conditioneren uit te komen. Desnoods naar je geboortehoroscoop kijken!

PdH

(gepubliceerd in TM augustus 2013)

 Astronomen bestuderen de hemel

P.S. ter ontspanning even een

  VARKENMOP

De bejaarde boer loopt met zijn vrouw door de schuur, als zij hem plotseling aan zijn mouw trekt: “Gerrit, we zijn volgende week zaterdag vijftig jaar getrouwd!” Gerrit kijkt pijnlijk verrast op: “En?” “Nou,” zegt zijn vrouw, “laten we een varken slachten!” Gerrit schudt zijn hoofd: O, nee! We gaan niet afreageren op zo’n onschuldig beest voor iets wat een halve eeuw geleden gebeurd is!”

 

    Print       Email

You might also like...

EEUWIG VERVOLGDE JODEN

Read More →