Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Politiek  >  Current Article

Stadsvisionair: de moderne joker

By   /   juni 14, 2015  /   Reacties uitgeschakeld voor Stadsvisionair: de moderne joker

Joker copy

Een stadsvisionair zou aan elk Gemeentelijk hof de functie van joker moeten bekleden. Positief: vrijdenkend, out of the box,  met een helicopterview op zoek naar idealisme, vrije plekken en vernieuwing. Negatief moet hij ook provocerend en kritisch durven zijn: “Sire, u stinkt uit uw mond maar niemand durft het u te zeggen.”

Duurzaam Den Haag organiseerde in samenwerking met het Haagse Milieucentrum op zaterdagmiddag 13 juni een pilot, een warming up voor de grootse manifestatie in oktober: Haagse Krach 1000. Deze HK1000 is bedoeld om betrokken Hagenaars  mee te laten praten over de verbetering van hun stad en stadsklimaat. Gezellig spraken nu al 80 mensen over hun wensen (zie het getwitter op https://twitter.com/HaagseKrach1000), maar het bleef wollig en abstract omdat de dagvoorzitter een app-speeltje met een stemmogelijkheid wilde uitproberen. Typ een woord in dat u raakt en dan mag u mee gaan praten over het meest genoemde onderwerp: ‘betrokkenheid, ambassadeurs, groen, dialoog, voorbeeldgedrag’ etc. Een quasi democratisch neppertje maar de blije burgers vonden het prachtig. Praatjes vullen geen gaatjes, dacht ik meteen. Laat ons toch al die energie gebruiken om tot praktische oplossingen te komen, tot concreet te maken ideeën! Gesteund door eveneens enthousiaste tafelgenoten heb ik mij in elk geval ingezet voor het creëren van een (ere)baantje: dat van de stadsvisionair.
Hij/zij zou, gefaciliteerd door een wijkcentrum bijvoorbeeld en zonder gemeentebemoeienis, de motor moeten worden van een inspirerende, vrijdenkende beweging, die zich zou moeten bezig houden met vernieuwend helicopteren boven de stad. Een focus op Anders & Out of the Box, op zoek naar vrijplaatsen, wijkplaatsen, innovatie en idealisme. De stadsvisionair zou een opdracht moeten krijgen om, lettend op community-besef, interculturele en interdisciplinaire initiatieven te verbinden. Hij/zij zou kunnen gaan zoeken naar smeltkroesfenomenen, naar kruisbestuivers en voortrekkers, naar pioniers en jokers. Zoeken naar ontmoetingsplaatsen, bruikbare middelen tot bewustwording, ecologische mores en andere, mooie opvoedkundige methoden rond visies op leefbaarheid en speelsheid in de stad.

De stadsvisionair zou bovendien een Forum moeten opzetten, een blog, een website, waar gedeeld kan worden, informatie verschaft en gedebatteerd. Later zouden misschien prikkelende manifestaties kunnen volgen, zoals nu het nieuwe politieke maandagavondcafé De Libertijn in de Papestraat 30, georganiseerd door Ommekeer-Nederland. Lees ook meer op https://www.facebook.com/HaagseKrach1000.

Zo, het ei is gelegd. Eigenlijk kwamen er bij mij vooral bruikbare herinneringen op aan de ideële start van de Stichting Trefcentrum Den Haag in 1972, de moeder van Het Paard van Troje, mijn voormalige werkgever. Ik moest denken aan de constructieve samenwerking van de toenmalige Kabouterpartij, de Experimentele Maatschappij, Sosjale Joenit en Jeugd- en Jongerencentrum Ruimte. De tijd vliegt!

Ik hoop dat meer geestverwanten met mij mee willen denken over zo’n project.

 

Met bevlogen groeten van Peter den Haring

 

    Print       Email

You might also like...

CORONA IS EEN FALSE FLAG OPERATIE. Of IK vergis me natuurlijk!

Read More →