Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Current Article

INDIAANSE WAARSCHUWING AAN DE ZWEETHUTTERS

By   /   oktober 21, 2021  /   Reacties uitgeschakeld voor INDIAANSE WAARSCHUWING AAN DE ZWEETHUTTERS

Hoe dwaas blijven we?! Modieuze zweethut praatjes, veel New Age gewauwel, leuk maar het is tijd voor concreter verzet.

In juni 1993 verklaarden de medicijnmannen van de Noord-Amerikaanse Lakota, Dakota en Nakota-stammen openlijk de oorlog aan wat zij de plastic sjamanen noemden. Het respectloos en commercieel uitwonen van heilige tradities, heilige voorwerpen en rituelen door niet-Indiaanse imitatoren werd door hen in de ban gedaan. De ‘wannabees’, de quasi-ingewijden, de gekochte titels, de zweethutbegeleiders, de spirit terugvinders, de pijpmakers, de hoofdtooimakers, de kristallen schedelslijpers, de vision quest nepsjamanen, de zonnedansers, de gebruikers van Indiaanse (bij)namen, de New Age/Carlos Castaneda-achtige bastaardschrijvers, neopaganistische charlatans en zogenaamde drumhealers, alle ‘Shake and Bake’ exploitanten van hun authentieke cultuur werden afgeschreven.

Voor de Oglala Lakota van South Dakota tekende Wilmer Stampede Mesteth, voor de Sicangu Lakota Darrell Standing Elk en voor de Kul Wicasa Lakota Phillis Swift Hawk.

Hun teleurstelling en hun oproep zijn inmiddels al lang en breed verdampt maar iets van hun waarschuwing voelde ik toen ik in een zweethutceremonie zat, waar het een na het andere slappe praatje werd verteld en modieuze liedjes werden gezongen.

New Age is een consumentenprogramma geworden, klakkeloos en modieus leentjebuur spelend in Oost en West. Dat is een terechte kritiek van oprechte Indiaanse leermeesters. Toch moeten we ook stil staan bij het fenomeen van de uitroeiing van het grootste deel van de Indiaanse cultuur, doordat de blanken de onderlinge diepe vijandigheid van de stammen konden uitspelen. Ergens werkte die Indiaanse leidersintuïtie dus niet goed. Leren van zo’n les uit ons verre verleden? Want de blanke clash met de Noord-Amerikaanse Indianen lijkt pijnlijk veel op hoe de huidige machthebbers tegenwoordig allerlei groepen mensen tegen elkaar opzetten, zodat zij hun oorlog tegen de zwakkeren kunnen winnen.

DAT fenomeen kunnen wij ons ook zeker aantrekken als waarschuwing. Om ons heen gaat het inpakken, en lobbyen, de commercialisering en uitbuiting maar door en door. We zijn kikkers die heel langzaam maar geraffineerd gekookt worden in ons eigen bange egosop. Kwaak… kwaak.

Spirituele Kracht, power, dat heeft allemaal een sterke link met het actuele verzet tegen de nieuwe politiestaat. Het traditionele, sjamanistische natuurbesef heeft zeker verbinding met ons protest, met samenwerking en met vasthouden aan authentieke naastenliefde. Maar eh, het altaartje, de veertjes en de edelstenen, de orakelkaarten en de foto’s van goeroes en andere heiligen, nee, al dat modieuze uiterlijke vormvertoon, gaat niet meer helpen.

De vorm dient losgelaten, de inhoud is al wat telt. Lees kritisch en altijd gratis mee op deze site. En blijf hoop houden!

    Print       Email

You might also like...

Wennen aan immigranten

Read More →