Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Gastcolumns  >  Current Article

Zwembad eenzaamheid (Corien van Vliet)

By   /   februari 20, 2014  /   Reacties uitgeschakeld voor Zwembad eenzaamheid (Corien van Vliet)

corien   Gastcolumn van Corien vanVliet

Met mijn kinderen naar het zwembad bood me een droeve blik op werkelijkheid die wij samen gecreëerd hebben. Ander half uur heb ik vanuit de kantine geobsedeerd zitten kijken naar de wereld die mij aan de andere kant van het glas werd gepresenteerd. Kijk maar mee: honderden mensen in een met chloor gevulde waterbak in tropische warmte terwijl het buiten slechts 5 graden is. Meer dan de helft van de aanwezigen kampt met overgewicht  (soms extreem). Er worden ongezonde en dik makende versnaperingen aangeboden in een felgekleurd kraampje waar mensen met leuzen, geuren en kleuren naar toe worden gelokt. Dure lycra zwembroeken, mobiele telefoons, op de achtergrond zachte maar doordringende house muziek. En daarachter de verstilde natuur van januari, druilerige bomen in rust.

Deze mens is ver verwijderd  geraakt van zijn natuurlijke  omgeving en  cycli zoals de jaargetijden, hij is losgeraakt van de stem van het eigen (fysieke) lichaam, los van de directe communicatie van mens tot mens.  Wie  zich structureel  voedt met onnatuurlijke energie, zal ook op een onnatuurlijke en vervreemdende manier reageren met anderen. Zorgelijk keek ik naar al die mensen die het water vervuilen omdat ze niet inzien dat zij een wezen afhankelijk van water zijn, naar mensen die blijven eten en altijd verleid worden door de aangeboden lekkernijen omdat ze het contact met zichzelf en hun wezenlijke fysieke behoeften kwijt zijn. Ik zag mensen die agressief reageren om kleinigheden omdat de realiteit waarin zij leven geen gelijkwaardige uitwisseling van energie kent. En altijd gaat er dan wel ergens een GSM af, een telefoon van  mensen die in gezelschap meer met de techniek bezig zijn dan met andere aanwezige mensen. Ik keek naar afstand die afbreekt.

Zonder ego observeren en  zien wat in een bepaalde situatie de juiste verhoudingen zijn is niet gemakkelijk. Ten eerste omdat het ons niet wordt geleerd en zelfs bijna wordt afgeleerd.  Ten tweede omdat het onderscheid tussen basis energie en gecreëerde energie niet altijd helder is en domweg omdat het soms erg confronterend kan zijn om een dergelijke analyse uit te voeren.

Begrijp me niet verkeerd: het is goed om te genieten van de creaties: mijn kinderen hebben zich die middag uitstekend vermaakt. Toch is het een pijnlijk besef: te weten dat je je op dat soort momenten in een kunstmatige, onnatuurlijke, gecreëerde werkelijkheid bevindt. Je daar bewust van zijn, verzacht. Af en toe de bril herkennen waar je door kijkt, geeft inzicht in wat je daadwerkelijk ziet.

https://www.facebook.com/corien.vanvliet.9

 

    Print       Email

You might also like...

Vertrouwen, lopen in het Licht

Read More →