Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Gastcolumns  >  Current Article

Verhuizen naar Hongarije?

By   /   november 26, 2022  /   Reacties uitgeschakeld voor Verhuizen naar Hongarije?

VERHUIZEN NAAR HONGARIJE, HOE ZO?

Hongarije komt meestal op negatieve wijze in het Nederlandse nieuws. De rechtsstaat wordt gedwarsboomd, de vluchtelingen worden hard aangepakt, President Orban sluist veel Europees subsidiegeld naar bedrijven van familieleden. De oppositie schreeuwt moord en brand over de corruptie. Gedesillusioneerd emigreren veel Hongaren. Tegelijkertijd verhuizen weer heel andere mensen naar Hongarije.  Omdat het prachtig is. Rob de Vet verkocht zijn huis in Duitsland, pakte zijn spullen in en ze in het romantische plaatsje Polany weer uit. Kicking and alive vanuit Hongarije doet hij verslag.

We zijn nu een half jaar hier en we hebben aardig moeten aanpoten om alles op de rit te krijgen.  Wij dat zijn mijn lief, Tanja Häusler en ik, Zij is yoga lerares en wij hebben elkaar 12 jaar geleden ontmoet binnen de healersopleiding in Düsseldorf. We kozen voor onze nieuwe woonplek, twee fraaie vakantiehuizen tussen Balaton en Kaposvár, omdat  de natuur daar zeer prominent aanwezig is, boven op een berg met een zeer mooie energie. Alles is groen en vaak ondoordringbaar. Er staan heel veel fruit- en notenbomen en iedereen zorgt voor zichzelf uit de natuur. Ik heb in mijn leven niet zoveel ‘prana’ geladen als in het afgelopen half jaar.

Wij runnen een house and breakfast project:  www.houseandbreakfast.eu. Zwembad, thermische baden in de buurt en onze heerlijke tuin is maar liefst 20.000 m2. Ik heb maar een grasmaaier met een Kawasaki motor gekocht die als een kanon gaat. Dat schiet tenminste op.

Mij valt op dat de Hongaren meestal helder uit de ogen kijken, krachtige mensen die ook daadwerkelijk contact met iemand maken. We hebben tot nu toe heel veel aardige en ondersteunende mensen ontmoet. Er wordt heel makkelijk gedeeld. Als iemand bijvoorbeeld een pruimenboom heeft staan, kom je er niet omheen als cadeau een kist pruimen te krijgen. En dit zomaar. Dit zijn wij zelf aardig verleerd. Aan de andere kant hebben de mensen hier geen notie van enige dienstverlening. Je koopt zo’n grasmaaier maar als dit apparaat een week later niet meer start dan heb je dus gewoon pech. De leverancier van het apparaat haalt zijn schouders op. Laaiende discussies, gewoon de telefoon niet meer oppakken. Dat jij zo geen vaste klant wordt, boeit verder niet. Als de verwarming stuk gaat in de winter, ben je nog niet klaar, want één ding is zeker: je zult het zelf moeten oplossen. De gemiddelde Hongaar is derhalve niet alleen loodgieter, electricien, timmerman maar ook automonteur. Van alles een beetje, dat wel. Is er ander goed nieuws? De benzine kost per liter € 1,22, gas per kilowatt/uur kost veel minder dan in Nederland.  De kosten voor levensonderhoud zijn laag. De verzekering van je motor kost € 20 per jaar.

Hongarije is zeer bureaucratisch en alles gaat heel traag, terwijl er soms overdreven veel personeel aanwezig is.  Er zijn bijvoorbeeld fraaie bankfilialen met tien prachtige dames, prachtig opgemaakt, nageltjes in de lak, die de hele dag iets bestuderen in de computer zonder dat er ook maar een telefoon rinkelt of dat er iets gebeurt. En jawel, ze hebben nog tijd voor je ook als klant. Interesse in de buitenlanders, is het dat? Het is zeker druk met de instroom van buitenlanders. In ons gebied wonen er zeker 50% buitenlanders: Nederlanders, Belgen, Amerikanen, Ieren en Duitsers. Altijd in de geschiedenis van Hongarije woonden er al veel zigeuners, doorgaans mensen met een zeer donkere huidskleur. De ‘gewone’ burgers vinden het uiterst ongewenst wanneer er teveel zigeuners bij elkaar in een dorp komen wonen. “Geweld en seksueel misbruik is daar aan de orde van de dag,” zegt een buurman tegen mij. Bij ons in het dorp wonen twee zigeunerfamilies: net genoeg voor een leuke balans, dat is de visie, die hier gemeengoed is.

Wij richten ons op gasten die stilte en rust zoeken. Mensen met enig zelfreflecterend vermogen, met een meer meditatieve instelling. Ik heb zelf 15 jaar ervaring als healer (in stilte met de meditatieve mind werken) en dacht iets in Hongarije te kunnen combineren. De afgelopen zomer (2022) waren wij voor beide huizen volgeboekt met ‘normale’ vakantiegangers. Inmiddels hebben wij als huurders politieke vluchtelingen uit Duitsland gekregen die een half jaar zullen blijven. Dat past bij ons ideaal: een plek creëren om gelijkgestemden te mogen ontvangen. Dat is onze ideale win-win situatie.
Wij zien hier ook toeristen langskomen, die naar de Bosnische piramiden willen, slechts zo’n 400 kilometer bij ons vandaan. Ga jij met de auto naar Visiko in Bosnië? Halverwege overnachten bij ons gaat je niet spijten.

House and Breakfast Polány
Öreghegy Tanya
HU 7458 Polany
www.houseandbreakfast.eu
[email protected]
+36 70 225 1533

    Print       Email

You might also like...

DE BOOMHUT

Read More →