Healing copySeksueel misbruik betekent voor velen een gevecht met schaamte, schuld, onbegrip, lust en remming. Verstopte gevoelens kunnen maar beter naar de oppervlakte gebracht worden, zodat meer inzicht kan helen.

Cijfers zeggen dat 1 op de 4 meisjes en 1 op de 6 jongens seksueel gepest, aangerand of misbruikt wordt. Een groot deel van deze mensen heeft psychologische, sociale en fysieke problemen als volwassene als gevolg van deze situaties. Deze groep valt later vaak voor ‘foute’ partners en men wisselt door allerlei conflicten regelmatig van baan.
Onbestemde emoties, onhandelbare angsten, overprikkeld of ontwijkend gedrag, zelfhaat, desoriëntatie, allerlei stoornissen (fysiek en mentaal) belemmeren je verlangen om je leven gewoon lekker van de grond te krijgen. Het duurt misschien zelfs nog lang voordat je de link legt met het seksueel misbruik uit je verleden. Niettemin is het benoemen van je verstopte gevoelens van groot belang.

Wat precies zit je nog dwars? Voor de een is het de dwang, voor de ander angst voor pijn, voor een derde is het de geheimhouding, voor de vierde een etiket van vies op seksualiteit. Het kan ook schaamte zijn omdat iets toch juist ook genot, plezier of avontuur heeft gegeven. Bij weer anderen is het de onveiligheid of de ontkenning door ouders en/of omgeving, het bagatelliseren of belachelijk maken door mensen die je eigenlijk zouden moeten beschermen. Er kunnen verwarde gevoelens zijn naar de dader, die misschien ergens ook ‘aardig’ was, misschien zelfs je vader of broer.

Taboe en trauma gaan hand in hand. Dan maar vergeten en proberen om de herinneringen te onderdrukken? Dat kan een tijdje werken, maar meestal kom je toch in de problemen. In haar boek Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij beschrijft coach Ivonne Meeuwsen haar eigen proces van genezing en groei en hoe zij anderen daarbij heeft geholpen. Het boek is te koop via www.helenvanseksueelmisbruik.nl, nuttig voor overlever, hulpverlener en partner. Yvonne stelt dat seksueel misbruik vooral veel lange termijn gevolgen heeft, bijvoorbeeld door het feit dat je afweermechanismen allerlei sociaal gedrag kunnen beïnvloeden.

Je bent bijvoorbeeld zo bang om getriggerd te raken, dat je maar liever geen relaties aangaat. Je omzeilt zo veel mogelijk de seks, want soms krijg je herbelevingen en voel je je opnieuw misbruikt. Je probeert krampachtig elke associatie en trigger te vermijden, maar dat werkt tegen je, want alles wat je aandacht geeft dat groeit. Zo worden je angsten steeds groter en gaat je trauma steeds meer je leven beheersen. De paradox is dat als je van je trauma af wilt komen, je het juist moet omarmen. Om het te helen moet je er naar kijken, het onderzoeken, het er laten zijn en er niet meer voor op de vlucht gaan. Pas dan kun je je eigen kracht te (her)ontdekken en om die kracht aan te wenden om het verleden een plek te geven. Helen betekent niet dat je het verleden vergeet, maar dat het bij je mag horen, zonder dat het allesbepalend is in je leven. Misschien ontdek je in een regressie of hypnose wat de karmische aspecten van de hele situatie waren en kun je die herkaderen, dus anders beoordelen. Een goede therapeut helpt je inschatten wat je aan kunt en helpt je met het trauma om te gaan op een manier die voorkomt dat het je overspoelt.

PdH

(Eerder gepubliceerd in Tijdgeest Magazine oktober 2014)