Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Alternatieve gezondheid  >  Current Article

Rationele vluchtroutes, weg van de Kundalini!

By   /   augustus 24, 2016  /   Reacties uitgeschakeld voor Rationele vluchtroutes, weg van de Kundalini!

Minolta DSC

Rationele afweer, denken en nog eens denken, alsmaar vluchtroutes zoeken om uit diepere gevoelens weg te kunnen blijven. Altijd maar het opstijgen van Kundalini-energie afdempen. Is er nog hoop?

Mijn 94-jarige tante Suus is een uitzonderlijk erudiete vrouw. Ze leest intens en kijkt veel televisie. Ooit was ze zeer betrokken bij een progressieve Christelijke kerk, maar dat is allemaal verwaterd.
“We zijn uit stof gevormd en we keren allemaal terug in de stof,” zegt ze en daarmee is simpelweg hemel en hel van alle betekenis ontdaan. Eens per jaar staat ze mij een ‘audiëntie’ toe. Ze is namelijk zeer geïnteresseerd in een volslagen een andere beleefwereld, de mijne, die van innerlijk geloof en ervaring. Als ik uitleg dat en hoe ik talloze bewijzen kreeg en verzamelde van vorige levens, van reïncarnatie en bewustzijn na de dood, vuurt ze keer op keer ondermijnende filosofische mentale salvo’s op me af.
’t Is denken en nog eens denken, rationele afweer, alsmaar vluchtroutes zoekend om uit elk diep gevoel te blijven.

Plotseling vertelt ze me echter van een aangrijpende ervaring als 5-jarig kind in een vakantiehuisje, waar ze een fles olie op een keukentafel zag staan, waarvan ze zeker wist dat die op heel korte termijn zou breken. Toen een kwartier later haar ‘voorschouw’ bevestigd werd, beangstigde haar dit fenomeen zodanig dat ze voortaan alle vergelijkbare ervaringen blokkeerde.
Tenminste, dat is mijn conclusie, niet de hare. Ze babbelt er weer direct overheen, verwijzend naar boeiende gedichten, leerzame tv-programma’s en met kritiek op mijn bruuske, zelfingenomen spreekstijl, die haar toch niet geheel kan overtuigen. Nee, nee. Jammer. De rationele planeet Mercurius in een samenstand met haar Drakenkop, de lotsbestemming van de Noordelijke Maansknoop, plus vier planeten in het concrete, analyserende teken Maagd, ach, dat verklaart het allemaal, maar hoe moet dat nu strakjes na haar dood?

Haar naam geeft me een ongewone aanwijzing. Het Egyptische woord voor waterlelie is sesjen, waarvan tante’s naam Suzanne is afgeleid. In het Hebreeuws is dat namelijk shushan of shoshannah. Hierin klinkt het Sanskriete woord sushumna door, het kanaal waardoor de kundalini-energie stroomt. Dat slaat op het ruggenmergkanaal waardoor seksuele energie vanachter het heiligbeen naar boven gestuwd kan worden om in de hersenen nieuwe, transformerende verbindingen te leggen. Modern hersenonderzoek naar de werking van LSD gaf aan dat de proefpersonen niet alleen op hun ogen afgingen, maar ook informatie ontvingen van andere delen van de hersenen. ‘Geluiden zien’ en ‘kleuren horen,’ dat werk. Kundalini-stromen lijken vergelijkbaar nieuwe paden in de hersenen te bouwen.
De groei van de waterlelie. Dat was dus de diepere opdracht die mijn opa en oma onbewust door middel van de naamgeving aan hun jonge dochter hebben willen meegeven? Transformatie, opstijgen vanuit de modder onderin de donkere waterpoel, stralend als schitterende waterlelie de kop uitsteken boven het wateroppervlak en zo uitreiken naar de zon? Dat was de bedoeling? Het had gekund.

Maar nee… Vele Aziatische leraren hebben vanuit hun eigen armzalige vrouwonvriendelijke cultuur geprobeerd om dat proces egocentrisch strikt te reserveren voor mannelijke monniken. Dat onmogelijke celibaat is toen vanuit Azië in een paar duizend jaar via het Midden-Oosten ook naar de Westerse culturen overgestrompeld. Helaas zijn ons niet veel voorbeelden bekend van binnen het celibaat verlichte Meesters, integendeel. Eerder hebben duizenden geperverteerde quasi-religieuze opvoeders en dogmamakers onze maatschappij duivels doortrokken van schuld, schaamte en beter weten.
De verbrandingen van alleenstaande maar meer dan gemiddeld vrouwelijke en tegelijk spirituele ‘heksen’ zijn de gruwelijke dieptepunten van de angst van behoudende en tegelijk bijgelovige mannelijke autoriteiten in die duistere jaren. De actuele afgedwongen volledig gesluierde vrouwelijke verleidelijkheid in de moslimlanden en het stenigen van ‘overspelige’ vrouwen is net zo’n zonde als de heksenprocessen. Mijn arme, nooit getrouwde tante heeft geen seksleven van enige betekenis gekend. Haar Kundalini-kanaal zit volledig verstopt dus verlicht worden bij haar leven zit er vast niet in.

En toch, ik vertrouw op de Goddelijke Compassie die haar na de dood zal opnemen. Haar opnieuw naar de Aarde zal laten kijken en naar de vreugde die uit een meestal onbegrepen basale dogma voortvloeit. ‘Gaat heen en vermenigvuldig u’ zou immers eigenlijk gelezen moeten worden als: “Gaat heen en verbindt u!”

DAT is het! Gewoon je verbinden in de liefde, luisteren naar elkaar, spelen met woorden, met verbeelding en lichamen. Ik gun mijn ouwe Tante Suus een nieuwe kans. En jou ook!

Peter den Haring

(gepubliceerd in het tijdschrift Paravisie, september 2016)

    Print       Email

You might also like...

Komt er nog een man voor mij?

Read More →