Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Emancipatie en seksualiteit  >  Current Article

Geur, een zegen en een vloek!

By   /   juni 21, 2020  /   Reacties uitgeschakeld voor Geur, een zegen en een vloek!


Ruiken is waarschijnlijk voor de meeste mensen een ondergewaardeerd zintuig. Vergeleken met kijken, neemt de mens vast wel meer nuttigs waar via de ogen dan via de neus. Maar er zijn uitzonderingen.

Voor mijn cliënte Merel is dat beslist een punt. Ze wist al van zichzelf dat ze een hooggevoelig iemand was, maar de laatste jaren is ze zich bewust geworden van de enorme invloed die geur op haar heeft.
Merel: “Er zijn mensen in mijn werkomgeving gekomen, die mij alle werkplezier ontnemen. Mijn leidinggevende ruikt naar knoflook en uien en ik moet moeite doen om niet over te geven
van die lucht. Ik kan hem dat niet vertellen, dus ik zeg dat mijn gekuch en gesnotter komt,  omdat ik allergisch ben voor iets in onze kantoortuin. Dan sta ik op met een smoesje en praten
we terwijl ik ergens anders heen loop.”
“En hoe zit het met die andere geurverspreider?”, informeer ik. Merel schaamt zich flink voor die informatie, maar het moet gezegd worden anders kunnen we niet naar een oplossing zoeken. Haar waarneming verbaast me niet. “Die Anton is een nieuwe jongen, gewoon aardig, niets bijzonders eigenlijk. Nooit op gelet. Maar toen hij na de middagpauze op kantoor kwam, had hij net een uurtje gesport. Ik rook zijn zweet en ik kon niet meer functioneren.”
“Zo erg?”, vraag ik dan nog. “Nee, man. Zo prikkelend, zo betoverend. Om je de waarheid te zeggen, ik zat de hele middag
te plakken op mijn stoel. Ik ging als laatste weg, omdat ik bang was dat iemand het zou zien. Ik kan er ook niet goed meer van slapen.”

Geur is een uiterst suggestief zintuig. Je ruikt als het ware een herinnering aan eerdere situaties en dat kan veilig, maar ook juist onveilig zijn. Denk aan het ontspannen hertje dat zijn moeders geborgenheid ruikt, maar gekmakende angst bij de lucht van de tijger. Samen vinden Merel en ik uit door middel van een regressie (teruggaan in de tijd onder hypnose) dat voor haar de lucht van knoflook en uien gekoppeld is aan een nare oppas in haar kleutertijd. Nu ze dat weet, kan ze makkelijker omgaan met haar baas. Ze herhaalt voortaan in gedachten een reddende mantra: ‘Jij bent Rolf en niet Solaica. Ik ben 35 en niet meer 5. Ik kan goed voor mijzelf zorgen.’
Haar probleem met Anton ligt ingewikkelder. Geur speelt een krachtige instinctieve-intuïtieve rol bij de partnerkeuze. Een luchtje kan afstoten, maar ook aantrekken. Daar weet de parfumindustrie alles van. Mensen met een scherper reukvermogen vinden seks vaak  prettiger en hebben waarschijnlijk zelfs meerdere meer orgasmes tijdens seks. De geur van een fijne sekspartner (al duw je je neus maar in zijn of haar ongewassen T-shirt) kan stress verminderen en je gevoelens van veiligheid vergroten.
Onderzoek op de Amerikaanse University of British Columbia stelt dat de geur van je geliefde je kan helpen in slaap te vallen. Elke nacht werd de ‘slaapefficiëntie’ van de deelnemers gemeten; de hoeveelheid tijd die ze in bed werkelijk slapend doorbrachten. Bij deelnemers die sliepen met een shirt van hun romantische partner als kussensloop, nam de slaapefficiëntie met gemiddeld 2,1% toe. Dat is hetzelfde rendement als bij het gebruik van melatonine, een geneesmiddel dat vaak gebruikt wordt om de slaap te verbeteren. Vrouwen zagen wel vaker een toename van de slaapefficiëntie dan mannen. Mannen wilden liever hun neus rechtstreeks in de oksel van hun geliefde duwen dan snuiven aan haar kleding.

Merel heeft het moeilijk. Want Anton is te jong, te onervaren, te verlegen, te van alles. “Er gaan dan gedachten door mij heen, zoals: ‘hij mag alles met me doen’,” bekent de jonge vrouw.
En ze is single. En volwassen. Waarom niet? “Ik wil niets op de werkvloer”, zegt Merel en dat is natuurlijk verstandig. Ze is best redelijk realistisch bang dat Anton haar zal afwijzen als hij haar heftige passie voelt. Helaas, dat is ook een wetenschappelijk onderzocht feit. Veel mannen schrikken van een zeer temperamentvolle vrouw, bang dat ze niet aan al die grote verlangens en een pittige seksfrequentie zullen kunnen voldoen. Dan blijft het bij een fantastische one night stand, maar daarna hoort de betrokken vrouw nooit meer iets.

Merel gaat solliciteren, laat ze me weten. Pas als dat lukt, gaat ze Anton een voorstel doen. Vooruit maar. Je moet wat over hebben voor een goede nachtrust!

    Print       Email

You might also like...

Komt er nog een man voor mij?

Read More →