Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Alternatieve gezondheid  >  Current Article

DE HOOGGEVOELIGHEIDSTEST

By   /   november 29, 2023  /   Reacties uitgeschakeld voor DE HOOGGEVOELIGHEIDSTEST

De partner van een van mijn hooggevoelige cliënten lijkt aanvankelijk nogal hard in zijn oordeel: “HSP-ers, dat zijn rokende, dieetgestoorde chaoten. Grenzeloze emotieverslaafden, huilen bij elke Disney-film, niet mee te leven!”

De mevrouw zelf heeft het ook moeilijk met haar ‘waterige karakter’, zoals haar vriend het benoemt. “Ik scoor inderdaad op allerlei somber onderzoek. Ik zit bij die helft van alle Nederlanders, die zichzelf te dik vindt, ook bij die 5% koopverslaafden en ik heb slaapmiddelen nodig om te ontspannen. Ik word gek van alle oorlogstress om me heen. En daardoor zit ik zo nu en dan tegen een burn-out aan.”
Ondertussen maakt ze fantastische schilderijen en tekeningen, is ze een gevoelsmatig ankerpunt voor al haar patiënten in de zorg. Want daar is zij juist een zeer gewaardeerde leidinggevende.

ZEGEN OF VLOEK

Het is duidelijk dat de een HSP als een zegen ervaart, terwijl de ander er onder lijdt alsof het een vloek betreft. Een aantal hooggevoelige types moet veel slapen, anderen kunnen juist niet (in)slapen vanwege gepieker en de overmaat aan indrukken. Er zijn er die van alles en nog wat schrikken, anderen reageren van de weeromstuit bruusk en driftig op hun omgeving. Soms heb je als hooggevoelig mens baat bij een beetje aangepaste therapie en oefeningen om je aura schoon te maken. Wie mij mailt, krijgt ze gratis via We Transfer. Voor iedereen die last heeft van dit fenomeen, is het verder van vitaal belang dat je beter leert aarden, beter gronden.

Wat grondt een mens? Eten klaarmaken grondt, het eten zelf ook. Verder meer bewegen, sporten, dansen, joggen, desnoods wandelen met de hond. In feite grondt alles wat je met je handen en je voeten doet. Goede en slechte seks grondt overigens ook. Werken in de tuin, boetseren, kuilen graven in bos of aan het strand, dat is allemaal prima! Zwemmen kan eveneens een ontladend effect hebben.

VOORBESTEMMING

Astrologisch gezien hebben HSP’s meer dan gemiddeld vaak planeten in Vissen, ook in het 8e of 12e Huis, in combinatie met diverse aspecten op de planeet Neptunus. Troost is dat je er dus kennelijk mee geboren bent. Er speelt dus karma of een voorbestemming, predestinatie. Goed, en daarna?
Als je fijngevoeligheid zich onvoldoende laat aanpassen op de spastische, zogenaamd realistische buitenwereld, dan kun je al vroeg diverse stressvormen vertonen. ADHD bijvoorbeeld of licht autistische of zelfs schizofrene stoornissen. Of je lijf schreeuwt om betere (eigenlijk meer gevoelige) aandacht door een voedselallergie.

HSP KINDEREN

Suiker en melk zijn beruchte boosdoeners bij kleine kinderen. Ook vlees kunnen veel kinders niet verdragen. Waarom eigenlijk? Zou het kunnen dat een onschuldige ziel grote (misschien zelfs spirituele) moeite kan hebben met dierlijke producten en het daarmee verbonden lijden van die dieren? Zou het kunnen dat ze innerlijk verzet tegen suiker voelen, omdat ze in die vorm geen surrogaat voor echte liefde willen?
Hoeveel hooggevoelige kinderen voelen zich niet ontkend in hun waarneming als ze afgezeken worden op het zien van overledenen of op de onmogelijke krokodil onder het bed?
Helaas, je moet je aanpassen anders overleef je niet. Vechten tegen je ouders helpt niet, bevriezen (niet meer praten/autisme) werkt maar heel relatief en vluchten kan ook niet meer. En dus vluchten sommige kinderen in een fantasiewereld.
Later ontaardt dat soms in het horen van stemmen, jezelf ‘bezeten’ voelen of gedemoniseerd. Of je wordt op de een of andere wijze misbruikt omdat je moeite hebt met grenzen stellen, met je eigen territorium. Misschien ga je jezelf in je tienertijd al verdoven met alcohol, drugs of tabak. Als je maar even niet zo veel voelt, nietwaar?

SPONZEN

Als jij dus het type Geestelijke Spons bent, dan kan het zijn, dat je veel te lang en te veel oppikt, dus ‘vol’ loopt met energie van anderen. Dan kun je onverwacht in een vulkaan veranderen, een ‘burst-out’ krijgen als variatie op de ‘burn-out’ waarbij die overdosis als agressie of destructie naar buiten komt. Tenminste ALS je nog ergens een ontlaadklep hebt. Als de boel naar binnen slaat, word je depressief en zelfdestructief. Dan ga je snel merken dat antidepressiva je absoluut niets helpen, hooguit van de regen in de drup. Misschien word je zelfs verslaafd gemaakt aan Ritalin. Er zijn HSP-ers die totaal ongemotiveerd raken, ongeïnteresseerd in alles, wat ze nihilistisch noemen (“Niks doet er meer toe. Ik kan er net zo goed een einde aan maken” enz.). Hooggevoelige mensen moeten ook, meer dan gemiddeld, veel schoon water drinken om allerlei ballast te kunnen lozen.

KWETSBAAR VOOR STRALING

Even kwetsbaar ben je als je overgevoeligheid zich uit in een allergie voor laag- of hoogfrequente straling. Je gaat dan stressen op teveel bekabeling, teveel telefoon, teveel beeldscherm, onrustig worden door hoogspanningsmasten of GSM-netwerkantennes.

Ik heb een sticker op mijn mobiele telefoon en laptop met een magisch vierkantje er op. Dat zou straling van je af kunnen buigen. Ik geloof er in dus het werkt. Mij hielp ook het langdurig dragen van magnetische Nikken-inlegzolen en het slapen op een magnetische NIKKEN-matras.

Mijn cliënte is kwetsbaar voor projecties van anderen, voor mensen met goede raad of pittige oordelen. Dat is ook een handicap, als er een besluit genomen moet worden. “Vroeger had ik veel moeite met het nemen van beslissingen. Tegenwoordig twijfel ik weer of ik wel de goede genomen heb.”
HSP-ers voelen dus meer. Ja, zo kunnen zij ons ook bewuster maken van pijn en mededogen. Misschien helpen zij ons zo om de wereld relaxter te krijgen. Hier is een korte test.

TEST: HOE HOOGSENSITIEF BEN JIJ?

Verhoogde gevoeligheid is volgens de schrijfster van het overbekende boek “Hoog Sensitieve Personen”, Elaine N. Aron, te toetsen. Als je 20 keer of meer ‘ja’ antwoordt op deze 26 vragen, gebaseerd op een vrije vertaling, zeg maar bewerking, van een stukje uit haar boek, dan mag je jezelf rustig als hoogsensitief beschouwen.

 1. Ik vermijd soms zonder duidelijke reden mensen, situaties (openbaar vervoer o.i.d.) of plaatsen (gebouwen of specifieke straten). Ik vermoed dat ik daar ongeziene dingen oppik.
  Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus of gespannen dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.
  3. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
  4. Ik pik over het algemeen emoties, spanning, verlangens en projecties van mijn omgeving op en kan mij daar niet zo maar voor afsluiten. Ik hoor zelfs soms stemmen (van overledenen of zo?).
  5. Mijn (over)gevoeligheid komt bij meer mensen in mijn familie voor.
  6. Ik kan veel drinken, blowen of roken om mijn gevoeligheid maar zo veel mogelijk te verdoven.
  7. Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld. Mijn fantasie is groter dan gemiddeld. Overdag gebruik ik mijn ogen, de nacht is voor alle andere zintuigen.
  8. Ik voel me niet op mijn gemak bij gesprekken met sterke emotionele lading, geschreeuw of onderhuids agressieve mensen. En al helemaal niet bij echte agressie.
  9. Ik kan diep geroerd of ontroerd raken door mooie dingen, rijke decors, fijngevoelige kunst of bijzondere muziek.
  10. Ik ben (soms overdreven) consciëntieus. Of zelfs een mierenneukende perfectionist, die de lat vrij hoog kan leggen.
  11. Ik schrik gemakkelijk ook al weet ik logischerwijze dat er niets aan de hand is/kan zijn.
  12. Ik voel me snel opgejaagd als ik veel moeite (of dingen) moet doen in korte tijd.
  13. Als mensen zich in hun fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal intuïtief wat er moet gebeuren om dat te veranderen (bijv. door het licht te dimmen, een raam te openen, wierook aan te steken of het meubilair te verplaatsen).
  14. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me allerlei snelle, zogenaamd logische, rationele conclusies door mijn strot te duwen.
  15. Ik doe erg mijn best om te voorkomen dat ik dingen vergeet. Ik kan namelijk tot enige chaos neigen. Of snel afgeleid zijn.
  16. Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige, platte films of tv-shows. Ik ben allergisch voor oorlogspropaganda.
  17. Ik voel me in toenemende mate ongemakkelijk als er twee of meer mensen tegelijk mijn aandacht vragen.
  18. Honger kan een sterke, negatieve invloed hebben op mijn concentratievermogen en/of op mijn humeur.
  19. Veranderingen, vooral onverwachte, brengen me van mijn stuk. Ik heb veel behoefte aan controle en zekerheid. Soms wordt me verweten dat ik daarmee mijn omgeving probeer te regeren (of zelfs te domineren.)
  20. Ik sta sterk open voor verfijnde zintuigelijke ervaringen, zoals van delicate geuren, smaken, geluiden en aanrakingen en geniet intens daarvan.
  21. Ik ben me altijd bewust van agressieve of juist gedeprimeerde subtiele signalen in mijn omgeving. Die kunnen een paranormale oorsprong hebben.
  22. Ik word ingrijpend beïnvloed door de stemmingen van een geliefde en in mindere mate van andere dierbaren.
  23. Ik ben zeer gevoelig voor fysieke pijn.
  24. Tijdens drukke dagen of hectische activiteiten merk ik dat ik (grote) behoefte heb om me terug te trekken in mijn bed of een donkere kamer (of een andere plek waar ik alleen kan zijn).
  25. Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne (met name in koffie).
  26. Ik raak gemakkelijk overstresst of overvoerd door dingen als fel licht, house- of trancemuziek, bas- of metronoomklanken, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes. Ik wil dan weg! Ik moet eigenlijk dan meteen de natuur in om bij te komen.

Mijn cliënte blijft gelukkig positief. “Ik heb een vermoeiende gebruiksaanwijzing, maar mijn partner leert er mee te leven. We praten meer met elkaar en er wordt meer gelachen. Nu we eindelijk een beetje snappen waar het over gaat, leren we ook enorm van elkaar. Eind goed, al goed.”

    Print       Email

You might also like...

ONGEPASTE GRAPPEN? Negen voorbeelden!

Read More →