Loading...
You are here:  Home  >  Archief Tijdgeest  >  Current Article

Tijdgeest februari 2015

By   /   maart 2, 2015  /   Reacties uitgeschakeld voor Tijdgeest februari 2015

Tijdgeest Magazine februari 2015

 Over geitjes, orgasmemeditaties, relatiesabotage, niet herkende HSP, treehugging, IJsland, krill en Chiemgauers. 

 

Bloemkutje copy

ORGASTISCH GEITJE

Het Chinese jaar van de Geit (ook wel Schaap genoemd) begint op 19 februari met een miljoenen verspillend lawaaivuurwerk. Het wordt gezien als een jaar van goede smaak, artistieke stijl maar ook van zweverige dubbelheid en aandacht vragende vrouwelijkheid. Gelukkig kun je ook zonder fantasie (of man) heftig klaarkomen als vrouw, als je maar iemand vindt om de nieuwste Orgasme Meditatie mee te doen. Lees gauw verder: https://www.facebook.com/pages/OM-NL-Zuid-Holland-en-Zeeland/895787530445018.

Dikkerds copy

DE SOCIALE MENS

Het menselijk brein is evolutionair vooral gericht op sociaal functioneren. Het stelt wederkerigheid op hoge prijs. Gelijk trekt gelijk aan. Ik doe wat voor jou, jij doet wat voor mij. Als dat vertrouwen niet beschaamd of verraden wordt, gaan de betrokkenen zich steeds inniger hechten in vriendschap of liefde. Het vertrouwen ontwikkelt zich het beste als men wederzijds ook kwetsbaar mag zijn door het tonen van echte verlangens en gevoelens. Dat mag weer. Vroeger hielden geliefden immers hun slaapkamerdeur potdicht en biechtten ze hooguit hun zondige gedachten aan een priester of sporadisch aan een huisarts. Nu staat internet vol porno en andere handige weetjes. En volop dating oplichters natuurlijk…

In deze eeuw van psychotherapie en bewustzijnsontwikkeling weten slimme mensen ook meer dan ooit iets af van het fenomeen spiegelen. Dat je ergert je aan dingen bij anderen, die je in jezelf onderdrukt. Dat je jaloers bent op anderen die al zijn wat jij graag zou willen worden? Zodra je dit proces (in al zijn duizend variaties) beseft, wordt communiceren met je partner razend interessant. Maar na zo’n jaartje of anderhalf, twee slaat meestal crisis toe. En dan! En daarna?

Falling Angel copy

EINDPUNT: VRIENDSCHAP

Verdiepen, dat is wat we willen in relaties. Goed, wij hebben elkaar aangetrokken, maar voor hoe lang? Kijken we naar de wet van karma, dan volstaat soms al geheel de wezenlijke erkenning van de ander en voor diens eventuele functie/rol. Na een tijdje met elkaar omgaan spelen er dan een aantal boeiende mogelijkheden. Optie 1: Jij mag van mij (uiteindelijk) toch zijn wat je bent. Optie 2: Jij hebt mij in een vorig leven slecht behandeld, maar dat heb je in het huidige aan mij goed gemaakt. Optie 3: Ik heb jou inmiddels laten zien dat ik jouw cultuur/religie/standpunten kan zien als een onderdeel van het Grote Geheel. Optie 4: Jij hebt mij de vrouwelijke kant van de zaak laten zien en ik jou de mannelijke kant. Optie 5: Je gaf me wat ik nodig had. Vice versa natuurlijk allemaal.

Zo. Punt. Maar er is een Optie 6: We gaan het elkaar nog lange tijd onnodig moeilijk maken met nieuw karma.
Onhandig is het namelijk, dat als je eenmaal bij Optie 1 t/m 5 bent aangekomen, veel stellen ondertussen zo veel gewoontepatronen hebben opgebouwd, dat ze denken dat er vast  nog meer verdieping in moet zitten of dat ze nu absoluut verder moeten. Soms hebben geliefden elkaar bijvoorbeeld in een vorig leven eeuwige trouw gezworen en helaas, die belofte hangt dan als een molensteen om je nek. Altijd is saai (nooit ook!) en niet bevorderlijk voor je groei. Het mooiste is dat de geliefden wederzijds begrijpen, dat er een perspectiefwisseling nodig is. Daar is eigenlijk maar één optie voor: echte vriendschap. Dat overstijgt alles.

Tralies Cyprus copy

RELATIESABOTAGE

Maar vooruit, jij gaat dus toch verloven en trouwen, de knoop strak aanhalen? Mooi. Let op. Een bange (of juist karmabewuste) partner kan proberen om je plannen te saboteren. De zeven meest bekende technieken staan hieronder, zodat je voorbereid bent.

1: beledigende, denigrerende opmerkingen maken bij voorkeur met publiek er bij, bij voorkeur je vrienden of familie. 2: weigeren om de helft van de huishoudelijke klussen te doen of zelfs minder dan dat. Erger nog: weigeren om daarover te onderhandelen, zodat jij niet altijd datgene moet te doen wat je het minst prettig vindt. 3: Openlijk flirten met anderen en niet meer met de partner. Beetje bezitsdrang, beetje verliesangst, gewoon wat ouderwetse jaloezie en pang, weg is de verloving! Ingeschreven blijven op de datingsite, o, dat is dodelijk. 4: Niet meer uitgaan onder het motto Ik Ben Al Voorzien. Niet meer scheren, niet meer onder de douche voor het slapen gaan, geen tanden meer poetsen. Nooit meer een cadeautje meenemen of bloemen, geen oude foto’s meer samen bekijken. 5: In plaats van ontspannen budgetteren  vaak kritisch praten over elkaars financiële hobby’s. Afzeiken van uitgaven, wederzijds beperken (“Ik geen feestjurken meer maar dan jij niet meer golfen!”). 6: Geen gezamenlijke interesses meer prikkelen naast de seks. Ineens vindt de partner al die vroegere spelletjes flauw (“Weg met die Rummikub, hartenjagen, triktrak, Backgammon, schaken, bridge, ik ben geen klein kind meer!”). Niet meer gezellig naar de bios maar alles thuis op de buis kijken. 7: Je partner gaat zich ineens ergeren aan je familie of aan je oude vrienden. Dat werkt super. Beetje jouw lieve, oude vader treiteren, aan tafel zeggen dat je moeder vies kookt. Je beste makker uit je kindertijd uitmaken voor luie flikker…

Scheiding copy

UIT!

Al is het zo, het hoeft niet allemaal gezegd te worden. Toch? En jou alleen naar verjaardagen laten gaan, terwijl de ander gezelligheid elders zoekt? Een eenvoudig SMSje voldoet: ‘Hoppa, schat. ’t Is UIT!’ Goddank, die is weg! En het nu gauw even aan iedereen op Facebook vertellen.

Facebook copy

FACEBOOK GELUL

Want Facebook houdt je echt up to date! Lekker geslapen? Goedesmorgens! Bert heeft een nieuweprofielfoto: vinden we LEUK! Kees is opgehouden met energiedrankjes en fijn hoor: geen geelzucht  meer. Heleen leeft sinds gisteren vanuit de Overvloedsattitude. Bij Miep is het laatste kind de deur uit. Ach. Haar hond is ook dood, heel erg. Kijk, een foto van Bep met Patricia Brard, apart hè? Kate heeft heel ontroerende filmpjes doorgestuurd. Nou lui, kaarsje branden, slaapjes doen. Gezond weer op. Tot dan, lieverds, zwaai, zwaai. Ook Prettig Weekend. En natuurlijk even Ronald Goedemondt bekijken over pesten! Vind ik leuk!

Smiley  BABYMOP

Een vrouw met een baby stapt de bus in en de buschauffeur schrikt: “God, dat is de lelijkste baby die ik ooit heb gezien.” Woedend loopt de vrouw naar achteren en checkt daar pas haar chipkaart in. Ze gaat trillend naast een oude man zitten die bezorgd vraagt of het wel goed met haar is. Pissig moppert ze: “Die rotchauffeur heeft me diep beledigd.” “Heeft u niks teruggezegd?” vraagt de bejaarde. “Nee,” gromt de vrouw. “Dat zou ik wel doen,” antwoordt haar buurman. “Die gasten moeten leren, dat ze afgerekend worden op hun onbeschoftheid. Kom op. Doet u het maar. Ik houd uw aapje wel even vast.”

ADVERTENTIES: LEESVOER

* Verlicht je relatie, Bert Ruitenbeek, werkboek voor het verbeteren van je relatie, het oplossen van relatieproblemen en voorkomen van een scheiding. Zie http://www.leeuwenhart.nl/nl/nieuws.aspx.

* Lekker slapen kun je leren! Slapend Fit met kleuren, klanken en kruidenolie. Wilde-kruidenolie Relax als slaapremedie, van Peter Mandel, bewerkt door Praveeta Timmerman. Bestellen.

www.onenesswebshop.nl biedt inspirerende boeken, muziek en kunst om vanuit je hart te beleven. Met de kortingscode “Olivijn” ontvang je 10% korting op je bestelling.

* Abonneer je op de GRATIS emailnieuwsbrief van Koorddanser, 1 x per maand. Vol kortingen op spirituele evenementen, agenda met festivals, beurzen en inspirerende artikelen. Klik hier: www.kd.nl en vul je emailadres in. Echt: he-le-maal gratis.

* Lees Loes Moddermans gratis magazine! Aanmelden via [email protected].

Nueken copy

SEKS ALS GEZONDMAKER

Drie keer per week vijftien minuten seks verbrandt 144 kcal per week, net zo goed als 2,3 kilometer hardlopen. ’t Is goed voor meer zuurstof in je bloed, vermindert stress, versterkt je afweersysteem en verlengt je leven. Is er ook een probleem? Toch. Meer seks versterkt je libido, je lustgevoel. Daardoor zijn veel mensen bang dat ze er juist aan verslaafd raken. Of zich gaan schamen voor hun hitsigheid. Wat is het tweede probleem? Mensen met angsten piekeren. En van piekeren ga je uit je lijf en in je kop. Dan komt er van seks dus ook niks meer. Wat is het derde probleem? De kerk heeft van seks een duivels iets gemaakt, een geraffineerde verleider van zuivere zieltjes. De angst om fouten te maken voor het oog van de wereld maakt dat de meeste mensen dus liever gaan hardlopen op de lopende band in de sportschool.

Ondertussen wordt de wereldbevolking ouder en ouder (gemiddeld al 65 jaar), angstwekkende groei. Vooral doordat werkomstandigheden en auto’s veiliger zijn geworden en oude mensen (duur) geopereerd worden aan van alles. Moeten we dat echt willen? Meer mensen die nog meer dieren willen eten? En die nog meer auto’s willen rijden? Overal geldt dat economische groei ten koste gaat van duurzaamheid. Fijn dat er ook dodelijke dokters zijn!

In de statistiek wordt de Leef Lang hype goed gemaakt door de verslechterende voedingskwaliteit. Dikke mensen gaan eerder dood. Dat is mooi! Nu de dommen nog met iets ongezonds opzadelen (tv’s met extra straling bijvoorbeeld) en daarna de armen (iets giftigs in het leidingwater?). Hitler ligt te grijnzen in zijn graf (waar dat ook is): Zijn übermenschen gaan t.z.t. toch de wereld regeren!

Witte beer copy

ADVERTEREN

Na een donatie van € 10 op NL73 INGB0005008174 ten name van de Haagse Stichting Open Ontmoeting Olivijn mogen (alleen) donateurs een oproep plaatsen in onze eerstvolgende editie (oplage 14.800). Soms weigeren we iets. Drie regels, maximaal 25 woorden, waarvan 3-4 vet. Voor langere advertenties geldt een tarief van € 0,50 per woord. Donateur word je door eenmalige storting (tot 2016) van € 15 op Olivijn’s rekening NL73 INGB0005008174 o.v.v. je mailadres.

* Eigenwijs Festival van 4 t/m 7 juni 2015 in Vierhouten. Workshops, Lezingen en Eigenwijze Markt. Paganisme, spiritualiteit en heling. Info, programma en toegangskaarten via www.eigenwijsfestival.nl.

* Hebt u financiële zorgen? Door het verloningsconcept Hybride Ondernemen komt u als ondernemer tijdelijk in loondienst bij een speciaal voor u opgerichte hybride onderneming: www.hybride-ondernemen.nl.

* Iedereen wordt genaaid via de staatsschuld aan geld creërende banken. Doe mee aan een actie via http://www.burgerinitiatiefonsgeld.nu en lees Rudo De Ruijter op http://www.courtfool.info/nl_Ons_Geld.htm.

* Edelsteensieraden, kralen, snoeren enz. sterk afgeprijsd vanwege beëindiging (ziekte en leeftijd), ook webwinkel ter overname! Hoog in Google, 2200 bezoekers per week, goede omzet.

* Een cadeau voor (Hoog) Sensitieve mensen: Auraschoonmaak + Trancereizen, 2 beproefde zelfhulpcd’s met € 6 korting! Stort € 26 op NL07 INGB 0001580509 t.n.v. Peter den Haring en vermeld je adres. Als je er € 7 bij doet, krijg je ook de CD Schone Lakens erbij (12 Nederlandse Liedjes). € 33 voor drie!

Muppet heren copy

VRIJE MENINGSUITING

Wie niet leert van het verleden, creëert beslist geen nieuwe toekomst. Dombo’s herhalen gewoon hun fouten, ook in volgende, compenserende incarnaties en dat heet dan karma. Volgens het CDA moet het verheerlijken c.q. gelijk geven aan terroristen ook al strafbaar worden. Die maffioso willen de vrije meningsuiting voorbehouden aan de politieke meerderheid. Brr. Met betrekking tot het Vrije Woord vliegt de tijd als je een mening hebt. Kijk bijvoorbeeld bij Kopspijkers van de VARA uit 2004. Daarna nog eens luisteren naar visionair Marcel Messing. En dan gauw naar een muzikale vernieuwer van 20 of zo. Daar is er nog meer van, nog mooier. ALLES kan! En van alles gebeurt er om ons heen dat we nauwelijks kunnen bevatten. Wat te denken van een ijshalo? Dat we worden belazerd met de angst voor Ebola neem je dan gewoon voor lief.

Dat geldt ook voor de aanslag op Charly Hebdo, gepleegd door gemaskerde geheime dienst jongens, terwijl er naderhand mooi drie ongewenste Jihad-gangers voor konden worden doodgeschoten. Kijk alsjeblieft kritisch naar de YouTube-filmpjes. Die Franse agent op de grond wordt alleen met een losse flodder bang gemaakt en die terugrijdende, geheel onbeschadigde politieauto maakt de weg simpelweg vrij voor de ontvluchtende, zogenaamde martelaars, die bereid zouden zijn te sterven… Overal op de daken liggen al agenten in burger met kogelvrije vesten. In dit licht is een bezoek aan de Wes Penre Papers en http://illuminati-news.com/ heel relevant. Complotdenkers? Denk zelf!

Smiley DONATIEMOP

Een steenrijke Amerikaanse advocaat wordt gebeld door een liefdadigheidsfonds, omdat hij nog nooit iets gedoneerd blijkt te hebben. De advocaat is kwaad: “Dus dat houden jullie allemaal bij? Houden jullie ook bij dat mijn oude moeder niet goed verzekerd blijkt te zijn en meer ziekenhuisnota’s heeft te betalen dan ze bij leven ooit zal kunnen? Houden jullie bij dat mijn broer blind geworden is en nooit meer kan werken? Houden jullie bij dat mijn zus weduwe is met drie kinderen en aids heeft? En legt u mij eens uit meneer: als ik aan hun nooit geld geef, waarom zou ik aan jullie ineens wel iets doneren?!”

Betere moppen? Kijk eerst helemaal onderaan deze mail en dan op www.tijdgeest-magazine.nl/humor.

Knipoog Smiley copy

ADVERTENTIES: PLEKKEN,  BEURZEN & LEZINGEN

www.ruimte-rust.nl: Mooi gelegen accommodatie voor o.a. meditatiegroepen en yoga. Drenthe, fijne plekken op het eigen land voor meditatie en buitenoefeningen in de stilte.

* Spirituele beurzen in Noord-Holland (Haarlem, Hoofddorp, Oudkarspel, Zaanstreek). Nicky’s Place organiseert al 15 jaar evenementen! Kijk voor informatie en data op: www.nickysplace.nl.

Paraview, de wekelijkse spirituele beurs met privéconsulten, groepslezingen en mooie spirituele producten. Nu ook als App. Meer info www.paraview.nl.

* Gezond? Blijf gezond! Ziek? Word gezond! Gezonde voeding versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Workshops in Den Haag elk weekend in januari 2015 € 45,00. Ray Persoon 10 jaar HealthCoaching ervaring.

* Seksuheel, een goddelijke geheim, auteur Rita van Rijnsoever geeft en begeleidt Lezingen: 3 feb. Deventer, 4 feb. Nijmegen, 10 feb. Utrecht. TantraVerankering trainingsdag 14 februari van 10.00 tot 16.00 uur in Wageningen. JadeEi 2-daagse 10 & 11 april in Hurwenen. Meer info www.ritavanrijnsoever.nl.

* Leer je eigen Maya horoscoop kennen in de cursus Maya astrologie, start 3-2-2015 in Dieren. Kosten € 107,50 inclusief horoscoop.  www.maya-astrologie.org.

* Gezond? Blijf gezond! Ziek? Word gezond! Gezonde voeding versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Workshops in Den Haag elk weekend in februari 2015 € 45,00. Ray Persoon 10 jaar HealthCoaching ervaring.

* Soulmovements: Een serie avonden met Meditaties, Rituelen, Dans, Stemexpressie, Circle of Truth systeemopstellingen. Open avonden 6 en 27 februari start 10 maart in A’dam www.facebook.com/soulinmovement.

* Mindfulness-Leef Nu: waarnemen, acceptatie en rust. Trainingen: 4 avonden, vanaf 10 februari en vanaf 17 maart Rotterdam €80, Den Haag, 6 avonden vanaf 19 maart €100 www.ease-your-mind.nl.

Virtuele raceauto copy

VIRTUEEL KAPITAAL

Het duurste schilderij ter wereld heeft € 180 miljoen euro opgebracht. Het is van Paul Cézanne (1839). Het heet De Kaarters en hangt nu duur te zijn in het Koninklijk Paleis in Quatar. De prinsen van Quatar rijden in de meest luxueuze uitvoering van de LandRover Defender, gedachteloos eten ze bijna altijd buiten de deur. Status, daar gaat het om bij die baasjes. Meer hebben dan de andere rijken, hun oogjes uitsteken met mooiere vrouwen, nog duurdere, nog opzichtiger horloges (met dieptemeter). Trofeeën: veel kinderen, zelf geschoten tijgers voor de open haard. Uit onderzoek bleek al langer geleden dat rijke mensen zich zelfzuchtiger gedragen dan armen. Ze zijn asocialer in het verkeer, dreigen snel met advocaten en vertrouwen er meer op dat ze wegkomen met crimineel gedrag. De Volkskrant, ooit een krant voor het volk, heeft elke week een dikke lifestyle bijlage, waarin de grens van atheïstisch cynisme en verwerpelijk consumentisme oeverloos opschuift. Wijn, kunst, design, de neushaartrimmer en de elektrische rolveger mòeten gewoon, koopzucht is een medicijn voor een leven zonder inhoud.

 IJsland horses copy  Film: Of horses and men

ASIEL AANVRAGEN IN IJSLAND

In IJsland werden de criminele bankiers van Icesave in de bajes gezwiept. De regering pakte de schulden op en regelden een realistische afbetaling. Een land dat knap nog ergens integriteit vandaan tevoorschijn kon toveren. Er kwam een ludiek initiatief op gang van De Ommekeer, waar echter meer en meer mensen serieus op reageren. Als je eenmaal het kritische toneelstuk De Verleiders (Door De Bank Genomen) gezien hebt, wil je inderdaad soms weg. Eerst maar even de film Of Horses and Men gaan bekijken.
Voor wie zichzelf een beetje politiek wil bekwamen, is trouwens een woordenlijst van integriteiten essentieel. Gelukkig bestaat die bij de Vrijspreker.

Asielaanvraag IJsland

NIET HERKENDE HOOGSENSITIVITEIT

Afwijkelingen. Freaks. Lui die klaagden over te veel geluid, teveel licht, teveel indrukken. Kende jij iemand vroeger die last had van asbest of van looddampen uit verf of van stof uit tapijt? Of die gek verklaard werd door zijn/haar dokter met klachten over elektrosmog? Problemen met bekkeninstabiliteit, postnatale depressie, ME, fibromyalgie en iets wonderlijks (wat later gediagnosticeerd werd als de ziekte van Lyme), zulke zaken werden jarenlang door reguliere medici afgedaan als nonsense en mindfucks. Totdat er beter onderzoek kwam. Hebben die achterlijke dokters ooit hun verontschuldigingen aangeboden? Nee. Integendeel.
Dokter Cees Renckens, de scheidende voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij weet het nog steeds beter: “Het zijn allemaal modeziekten!” De goede vraag blijft echter: waar komen al die klachten dan WEL vandaan? Mijn optie is dat talloze mensen lijden onder een niet herkende hoogsensitiviteit, die hun zenuwgestel ondermijnt en klachten veroorzaakt in het toevallig zwakste deel van hun lichaam. Extra schade doet dan verkeerde voeding, hormoonzooi en veel stress. Een goede hypnotherapeut kan niettemin in combinatie met een auraschoonmaaktechniek wonderen doen. Maar cynische, atheïstische dokters geloven niet in wonderen. Dat zit allemaal tussen onze oren, nietwaar, hooggeleerde heren? Ach, vrienden, we zullen onze eigenwaarde en onze eigen waarden moeten bevestigen aan onszelf. Wat jij voelt, is waar voor jou. Wat de mannen in de witte jassen ook over je zeggen. Laten wij er kleur in houden!

Sari dame copy

DODE KANKER

Een dode kanker is een goede kanker, dat is het credo van de medici. Al ga jij ook dood aan de chemo. Alles moet bestreden worden, mensenlevens moeten kost wat kost worden gered. Veel witte jassen zijn immers inmiddels gek geworden tunnelkijkers, volledig gericht op de eigen portemonnee. Wat ze gewonnen hebben in de uitroeiing van syfilis en pokken, is honderdvoudig teruggekomen met diabetes, zwaarlijvigheid, astma, allergieën, kanker, autisme, ADHD, gluten-intoleranties en de ziekte van Crohn. Die kwalen kwamen honderdvijftig jaar geleden immers maar sporadisch voor. Een veranderde levensstijl (minder beweging, meer junkfood en straling) is daar ook debet aan, maar er speelt veel meer een rol. Die dappere bacteriedoders hebben in enkele generaties penicillinegebruik namelijk ook veel lichaamseigen beschermende bacteriën uitgeroeid en andere resistent gemaakt. De maagzweren zijn zo verleden tijd, maar nu heeft de slokdarmkanker zijn intrede gedaan. De Amerikaanse microbioloog Martin Blaser beschrijft in zijn boek De Beestjes In Ons (Missing Microbes) het aloude verhaal: hoe het genezen van de ene ziekte ons slechts laat doodgaan aan een andere. Men wint hier en verliest daar. De mens ziet wat hij wil zien.

Duckfuck copy

THERAPIE 

* Praktijk Clarity Uithoorn, Carla de Brave, voor bio-resonantie, Ayurveda, voetreflexologie, counseling, stembevrijding & Mantra zang, 10% korting op je intake. Zie: www.praktijkclarity.nl.

Digitale homeopathie?? Het bestaat nu! MP3 om te detoxen, tegen stress en nog veel meer: www.maxmyperformance.nl. Probeer het gratis!

Voetreflexologie in Den Haag, driekwartier sessie voor € 35, kennismaken met ontspanning, energiewerk en aandacht. Paula 06-19499097.

Cadeau katje copy

Smiley VETERANENMOP

Bij de uitgang van de Albert Heijn zit een bruine, oude man met één been met de straatkrant en een bord op zijn borst met NIEUW-GUINEA VETERAAN. Karel denkt aan de wrede politionele acties in Indonesië in 1954, aan het afslachten van de communisten in 1965 en aan de Papoea genocide van 1998. Hij doet impulsief tien euro in het kartonnen bekertje van de bedelaar. Die kijkt blij op en bedankt hem: “Muchas gracias, señor!

TREEHUGGING

In haar boek Dialoog met de natuur uit 1995 schreef Prinses Irene over de mogelijkheid om je geestelijk te verdiepen in de natuur. Ze stelde dat mensen in staat zijn om signalen van bomen en planten op te vangen en te begrijpen. Wetenschappelijk is inmiddels aangetoond dat bloemen en planten in de vrije natuur onderling met elkaar in contact staan. Ze waarschuwen elkaar voor onheil en werken collectief samen tegen bedreigingen. In deze tijd noemen mensen, die met bomen communiceren, zichzelf treehuggers. Gek genoeg is gemeten dat het aanraken van bomen (maar ook van dieren en planten) een sterk positief effect op iemands gezondheid heeft. De Engelse schrijver Matthew Silverstone zegt in zijn boek Blinded by Science, dat zulk contact specifiek helend is voor depressieve mensen en bij concentratieproblemen en hoofdpijnen. Hij raadt elke ouder aan om het kroost weg te houden van de computers maar ze juist de natuur in te sturen, omdat zij nog heel onschuldig daar positieve, vibrerende energie kunnen opnemen. ‘Green Space’ noemt hij dat. In Japan bestaat het begrip ‘Bomenbad’, Forest Bathing voor het proces van absorberen van natuurkrachten om het eigen immuunsysteem te versterken. De trend naar stadsvolkstuintjes is niet voor niets onomkeerbaar. Meer en meer mensen proberen zo om een paar uurtjes uit de drukte en in het tastbare groen te komen.

Walvis sprong copy

WALVISNUT

Walvissen eten krill, minuscule zeekreeftjes, maar zorgen ook voor het overleven en ontwikkelen van die krill en het plankton. Ze duiken diep en als ze omhoog komen (een cascade wordt dat genoemd) nemen ze in hun enorme zog miljoenen kleine organismen mee. Tegelijk kakken ze dicht bij de oppervlakte, waardoor ze voeding voor allerlei plantaardige wezentjes presenteren. Niet alleen zijn walvissen dus essentieel voor het ecosysteem door hun verticale bemoeienis, maar ook stoten ze gigantische hoeveelheden stikstof uit met hun ademhaling. Het opgewervelde plankton neemt dan weer die stikstof uit de atmosfeer op en stoot zuurstof uit, voordat het omlaag zinkt. Minder walvissen, minder krill hebben Japanse onderzoekers opgemerkt. En daardoor weer minder van alles. Dat inzicht heeft helaas nog niet tot een vangstbeperking geleid. Op YouTube hoor je dat geoengineeringsysteem in vijf minuten uitgelegd.

Vampierorkest copy  Vampierorkest
(What do we do in the shadows?)

Smiley REMMINGMOP

Een man vraagt op het caféterras om een glas heet water. De verbaasde ober vraagt: “Geen thee? Of lekkerder nog, een biertje?” De gast schudt met een misprijzende blik zijn hoofd. “Allebei één keer geprobeerd maar lekker vond ik het helemaal niet.” De ober regelt het hete water en steekt dan buiten een sigaret op. Beleefd biedt hij de gast er ook eentje aan. Die kijkt alsof hij stront ruikt en gromt: “Bah! Eén keer geprobeerd, wat smerig! Maar vooruit, ik heb hier afgesproken met mijn zoon. Die drinkt en rookt wel.” Zegt de ober: “Zeker uw enige zoon?”

Geldautomaat copy

FREIGELD: DE CHIEMGAUER

In Duitsland circuleren allerlei soorten lokaal geld, door particulieren gereguleerde regionale munten. De Chiemgauer (gelijkgesteld met 1 euro, in de markt gezet in 2003) heeft in het midden van Zuid-Duitsland, de Rosenheim-regio, een jaaromzet van meer dan 5 miljoen en kent een enorme groei. Voor hun moeizame kapitaalbehoefte hoeven kleine bedrijven niet meer aan te kloppen bij aasgierende grote banken, maar is er een alternatief: voor 7%. Dat wordt geregeld door samenwerking met een lokale bank, de antroposofische GLS bank. De organisatie achter de Chiemgauer geeft 3 cent per euro/Chiemgauer aan een door de consument gekozen, lokaal goed doel en houdt zelf 2 cent om de (druk)kosten te dekken. Wie een chiemgauer weer wil omzetten in een euro, ontvangt 95 cent. Dit motiveert lokale bedrijven om hun goederen te betalen met de Chiemgauer, en zo het geld binnen de lokale economie te houden. Beleggen kun je niet in Chiemgauer, want hij verloopt elke drie maanden. Dan moet de eigenaar van het biljet weer 2% van de nominale waarde (2 cent dus) betalen om het te reactiveren. Het resultaat is dat de Chiemgauer rond de 2,5 keer sneller circuleert dan de euro, en dit betekent dat er minder geld nodig is om dezelfde economische activiteit te financieren.

 

Rode ogen 1 copy

KLEURENFOTO

Mama, je bent al weer zo heel lang dood.
’t Voelt raar maar ik mis je nooit.
’t Gaat me goed, nooit ziek en niet berooid.
Plus: mijn vriendin is best een stoot.

Zij lijkt niet op jou; ik vind haar mooi.
‘k Hou van de krullen in d’r haar.
Maar haar ogen zijn blauw, net als die van jou.
Eh hee, op die oude foto zijn je ogen rood!

Smiley GOLFMOP

Kees maakt zich zorgen. Zijn veel jongere vrouw is erg levenslustig. “Schat,” zegt hij. “Stel, ik ga dood. Zou je hertrouwen?” Katie kijkt verrast op. “Ach, na een tijd rouwen. Misschien. Wel, nu je het vraagt, ik denk van wel.” Kees wil het echt weten: “Zou je met hem ook in dit huis willen gaan wonen?” “Wel, eventueel, ja, waarom niet? Ik heb er zelf veel in opgeknapt, ja toch?” Kees piept: “Je zou ook rustig met hem in ons bed gaan slapen?” Katie haalt haar schouders op: “Het is een jaar oud. Wegdoen zou toch onzin zijn?” Kees kijkt nog pijnlijker. “Maar zou je hem ook met mijn golfspullen laten golfen?” Ineens wordt Katie ongeduldig: “Nee man, hij is linkshandig!

Redactie Tijdgeest Magazine: Peter den Haring
Tekst * Coaching * Beroepskeuzeadvies
Karmische astrologie * Auralezen * Familie opstellingen

Kornoeljestraat 118 2564 LT Den Haag 070-3646639
www.peterdenharing.nl

    Print       Email

You might also like...

Tijdgeest Megazien 1 maart 2024

Read More →