Loading...
You are here:  Home  >  Astrologie  >  Current Article

KARMISCHE CYCLI VAN SATURNUS

By   /   oktober 24, 2019  /   Reacties uitgeschakeld voor KARMISCHE CYCLI VAN SATURNUS

Een beetje vakliteratuur voor astrologen kan soms ook  nieuwsgierige amateurs boeien. Dit verhaal gaat over voorspellende astrologie en met name over de invloed van Saturnus in bepaalde levensfasen. En ik praat over karma zoals zich dat manifesteert via de twee Maansknopen.

Een beetje vakliteratuur voor astrologen kan soms ook  nieuwsgierige amateurs boeien. Dit verhaal gaat over voorspellende astrologie en met name over de invloed van Saturnus in bepaalde levensfasen.  Het is eerder (verkort) gepubliceerd in het Astrofocus, een astrologisch vakblad. In iemands geboortehoroscoop staan altijd twee punten die informatie geven over je vorige leven en je karmische opdracht in dit leven. Dat is de as van de zogeheten Zuidelijke en Noordelijke Maansknoop.

Laat me eens even wat vaktechnisch jargon over je uitstorten. Veel astrologen gebruiken de posities van de Progressieve Manen als leidraad om het stapsgewijze inzichtelijke bewegen van Zuid- naar Noordknoop te duiden. Bijna iedereen kijkt aandachtig naar het vierkant van de transitoire Pluto met de geboorte Pluto. Iemand gaat tussen 34 en 37 jaar onmiskenbaar voelen, weten, handelend in de richting van het karmische doel. Maar lukt dat ook? Wat remt er dan eventueel nog?
Goed, een retrograde, (teruglopende) Mercurius vertraagt, net zoals een Maan in moeizame aspecten en al die opposities moeten ondertussen ook nog uitgeleefd worden. Alle narigheid zou in je volle volwassenheid zo’n beetje bekend moeten zijn. Ik heb best wel wat cliënten gehad, die hun schaduwkanten aanvankelijk kunstig onder de tafel hielden. Ze probeerden, uit angst voor de waarheid, zich doof, blind en gek voor te doen naar hun omgeving die hen met die blinde vlekken probeerde te confronteren.

De astroloog moet het dan allemaal tactisch en liefdevol uitleggen. Ik heb veel troost kunnen bieden met de opmerking dat je nooit verder bent dan je bent en kan zijn, gelet op al die verschillende opdrachten in zo’n horoscoop. “Als je het maar allemaal VOOR je dood kunt snappen!” Dat geeft ruimte in de tijd.

VADERTJE TIJD: SATURNUS

Daarmee kom ik op een bruikbaar handvat qua tijd: de planeet Saturnus. Hij spreekt vanuit je horoscoop over verantwoordelijkheid, over ernst, gezag, leiding, structuur en afstandelijkheid. Saturnus beweegt langzaam; hij doet er bijna dertig jaar over om weer op dezelfde plek te geraken waar hij stond bij je geboorte. Die cyclus delen de astrologen op in vier stukken, die allemaal een eigen crisis veroorzaken. Wij noemen dat een transitoire cycli van 7 jaar en 8 maanden en de positie in het betrokken Huis (een bepaalde levensgebied) bepalen grotendeels of iemands karmische groeiproces krachtig ondersteund of juist afgeremd wordt.
Bij het eerste transitoire vierkant moet het kind zich gaan losmaken van de inprentingen door de ouders, na de eerste transitoire oppositie op de leeftijd van 15, 16 jaar moet je besluiten nemen aangaande je beroep, de verhouding tot je ouders en je seksuele voorkeuren. Als je Uranusstand dan helpt om lekker te puberen, dan krijg je een voorsprong. Doe je veel in het verborgene (12e Huis posities, veel retrograde planeten) dan kan zich de eerste karmische vertraging nestelen in het brein.
Rond je 23ste slaat het vierkant weer toe, je kunt je niet langer op onvolwassenen speelsigheid beroepen, je bent echt kind-af! Is je opleiding echt wat je wil? Waar en hoe wil je eigenlijk wonen? Ben je eigenlijk al wel toe aan een vaste partner?
Saturnus opnieuw op zijn uitgangspunt op 29, 30 jaar moet een eind aan alle speculatie maken. Definitief volwassen, dus moet je ophouden met het simpelweg navolgen van autoriteiten uit je verleden. Je dient de emotionele aanwijzingen van je ouders, leraren en exen los te laten en beter passende intuïtieve doelen na te streven. Een behulpzame Neptunus is in deze periode van vitaal belang. Als je nu dwaalwegen inslaat, wordt ook het zicht op de Maansknopen akelig vertroebeld. Ik benoem altijd al de noodzaak van het schoonmaken en houden van je aura bij alle onhandige Neptunus-contacten Wie heb je als voorbeeld, als rolmodel opgesteld?  En is dat nog wel bruikbaar? Je ego heeft een opruimbeurt nodig, maar wie denkt dat hij pas succesvol is als directeur van de ING-bank met een jaarsalaris van een miljoen, tja, die gaat het nog zwaar krijgen.

Wie echter bij het volgende vierkant van Saturnus rond het 37-38ste levensjaar, inhoudelijk de karmische beweging van Zuid naar Noord mist, die botst ook catastrofaal op het gelijktijdige transitoire vierkant van Pluto met de geboorte Pluto. Niks transformatie, niks verandering van al die gewoontepatronen. Bovendien is de Noordknoop in die 37 jaar weer nagenoeg op de dezelfde plaats in de Radix uitgekomen: meestal globale, industriële maar ook persoonlijke crisismomenten. En? Jij durft niet? Je snapt ook niet wat de bedoeling is? De boot wordt gemist, men is de focus kwijt, versnippering en wanhoop ligt op de loer, men wordt geleefd door de omgeving en de automatische piloot staat op volle toeren te werken.

ECHTSCHEIDING & BURN OUT

Er volgen jaren waarin de echtscheidingskermis schrijnend draait, waarin de kinderen niets meer van je willen weten, waarin de burn out en de borst- of longkanker elke dag kan toeslaan. Sportschool en porno helpen misschien nog een beetje, maar het lijf zucht diep onder de psychische lasten.
De oppositie van Saturnus met zichzelf tussen 44 en 46 jaar verklaart dan de enorme belangstelling ineens voor ons vak. Iemand moet houvast bieden. Het droevige blijft dat vrouwen veel eerder dan mannen die stap zetten. In mijn praktijk is het percentage vrouwen vergeleken met mannelijke consultanten 65:35%. Vrouwen delen hun goede ervaringen op sociale media, mannen schamen zich vaak voor hun hulpvraag. Maar men krijgt wat men verdient, c.q. nodig heeft… Dus ook de voorspelbare dip. Alles gaat gelukkig voorbij, de lol EN het leed.
Wat ben ik ondertussen trots op het verwekken van een dochter met Saturnus in een driehoek naar haar Maan-Neptunus conjunctie. Karmisch komt het allemaal goed, schatje!

 

 

    Print       Email

You might also like...

EEUWIG VERVOLGDE JODEN

Read More →