Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Current Article

ALLERZIELEN, DE DAG VAN DE DOOD

By   /   november 3, 2017  /   Reacties uitgeschakeld voor ALLERZIELEN, DE DAG VAN DE DOOD

De spirituele boodschap van de Mexicaanse doden: “Gedenk me maar rouw niet om mij. Vier jouw leven!”

Op de Filipijnen en in heel Latijns-Amerika maar met name in Mexico, wordt de Dag van de Dood gevierd van 31 oktober tot 2 november. Het geloof is dat op die dagen de overledenen makkelijker in contact komen met hun nabestaanden. Veel paragnosten geven dan boodschappen door. Er zijn extatische optochten en er is groot feest op straat: de doden willen immers niet dat er om hun verscheiden gerouwd wordt maar juist het leven gevierd. Vooral binnenshuis wordt overal voor hun zielenheil gebeden. Mensen lopen skeletterig verkleed en beschilderd rond, veel zwart gemaakte oogkassen doen een beetje morbide aan. Het Amerikaanse Halloween is er een zwakke en macabere afspiegeling van, omdat dat in Protestantse sferen de griezelige nadruk ligt op het afstotelijke en akelige van de dood. In het katholieke Mexicaanse Yucatan is het een spirituele eredienst, die op bewustzijn van onze onsterfelijke ziel is gericht. De doden zijn onder ons en we herdenken hen.

WEDERGEBOORTE

Deze dodenherdenking was een oud Azteeks gebruik om dood en wedergeboorte te memoreren. In de hele maand augustus werd ooit de heftige dodengodin Mictecacihuatl vereerd, de koningin van de onderwereld. Schedels en botten van overwonnen vijanden werden op grote hopen gelegd en er werden offers gebracht. Iemands uitgerukte hart was populair. Omdat sommige mythen over deze Lady of the Dead zeggen dat zij vlak na haar geboorte als kind geofferd was, is het niet gek dat dit gruwzame ritueel nog lang plaats vond in enkele precolumbiaanse culturen. Er zijn in de Maya-regio lugubere massagraven gevonden met onthoofde kindertjes van 1 en 2 jaar. Elke troonsbestijging kostte aan tientallen kinderen het leven. Door de hardhandige overheersing van de Spanjaarden is het feest gedwongen verplaatst naar het katholieke Allerheiligen en Allerzielen. Helaas hebben onze benepen Christenen tegelijk alle herinneringen aan reïncarnatie uitgebannen omdat ze vreesden dat de gelovigen er maar lui en zedeloos van zouden worden. Daar zit iets in. Waarom nu lijden onder kerken, regeringen en banken als je toch opnieuw terug kunt komen? Bizar is dat de Christelijke kerk tot aan het tweede Concilie van Constantinopel in 553 reïncarnatie als onderdeel van de leer beschouwde.

NIEUWE KANS

De Día de los Muertos is een moment om een graf te bezoeken en je te herinneren dat je moeder je een nieuwe kans gegeven heeft om op aarde oude conflicten te herschikken. Vele doden weten niet dat ze dood zijn noch dat ze weer op aarde kunnen komen. Allerzielen is de ideale dag voor bemiddelaars om hen uit te leggen dat het bewustzijn bij de fysieke dood uit het lichaam ging maar dat het weer in een foetus kan in de zwangerschap met 12-14 weken.

In Latijns-Amerikaanse landen branden op elk graf op die dag gekleurde kaarsen en er worden bloemen in de kleuren van de actieve zon (geel, oranje en paars) gelegd. Afrikaantjes zijn het meest populair. De rijkeren leggen tientallen orchideeën neer. Ook ofrendas, religieuze amuletten, plaatjes van heiligen, offergaven en kleine cadeautjes versieren de plek. In marktkraampjes kun je schedels van suikerwerk (ook Calaveras genoemd) kopen waar men dan op het voorhoofd de naam van de ontslapene kan schrijven.

Men staat stil bij de tijdelijkheid van alles. Om je eigen geluk te vieren wordt er overvloedig gegeten en gedronken. Het pan de muerto, het dodenbrood wordt met een overdosis eieren bereid. Dit is ook de dag om het geluk op te roepen door een tatoeage te zetten met een schedel.

GRAFSCHRIFT

Een goed, krachtig grafschrift is in deze landen zeer belangrijk. Hier rust onze lieve opa gaat het niet worden. Dichters bespotten in grappige gedichten in de kranten graag de schijnheilige praatjes over beroemdheden. Satires, geniepige cartoons, roddels en achterklap krijgen de ruimte. Een door mij vertaald portret: Hier ligt goddank de mond van Antonio Apenlul, een tandeloze kont, berucht om zijn stank en flauwekul.
Deze traditie wordt de Calavera genoemd en is inmiddels in Mexico uitgegroeid tot een sterk politiek getinte beweging van kunstenaars en schrijvers, die nationale wedstrijden uitschrijft voor het beste provocatieve en fraaist geïllustreerde grafschrift. Op 31 oktober, Día de los Angelitos worden de kleine kinderen (Little Angels), herdacht, op 1 november de volwassen en op 2 november alle zielen. Veel paragnosten geven dan boodschappen door. Deze dagen kun je uitstekend mediteren en communiceren met Gene Zijde. Doen als je nog iets dwars zit!

PdH

Dit artikel verscheen in het Tijdschrift Paravisie van 1 november 2017

    Print       Email

You might also like...

DE IDOOLHOF: verdwaald tussen idealen, idolen en illusies

Read More →