Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Gastcolumns  >  Current Article

Vertrouwen, lopen in het Licht

By   /   januari 12, 2021  /   Reacties uitgeschakeld voor Vertrouwen, lopen in het Licht

GASTCOLUMN DOOR JOHANNA VAN FESSEM

Wat is waar? Bewijzen of gemanipuleerde feiten? Vertrouwen of angsten? Wat spiegelt Trump voor ons?

Raak jij, net als ik, in de war door alle tegenstrijdige informatie die ons overspoelt via de media en via onze rechtse en linkse vrienden? Iedereen heeft voor alles bewijs. Kijk op Twitter, op YouTube. Kijk naar de BBC; lees het in The Daily Mail en in The Guardian. Op sociale media wordt elke veronderstelling een mogelijke waarheid; elke gefluisterde angst wordt werkelijkheid. Elke leugen, zolang deze maar vaak genoeg wordt herhaald, zal waar worden. Dat laatste zei de nazi Goebbels. Alles kan waar zijn of niet. Hoe kan ik in vredesnaam vandaag de waarheid vertellen los van de leugen? Welke kranten vertrouw ik? Zijn ze te vertrouwen? Mensen die eerlijk en goed zijn, kunnen leugens verspreiden waarvan ze zich niet bewust zijn. ‘Alternatieve feiten’ worden hartstochtelijk en oprecht verdedigd.

De Amerikaanse president kan zichzelf niet als een verliezer zien en denkt eerlijk dat alle Democraten monsters zijn die hem zijn verkiezingsoverwinning hebben ontnomen. Er is geen bewijs van massafraude, maar dat moet er wel zijn, want het is onmogelijk dat hij verliest! Zijn vader, een succesvol zakenman, voedde hem en zijn broers en zussen op met de noodzaak om nooit iemand te vertrouwen en dat iedereen die niet succesvol was, een verliezer was. Hij schaadde de ziel van zijn kinderen met dit giftige mengsel, dit recept voor vernietiging van menselijke relaties.
Trump, zijn oorspronkelijke ziel van licht vergiftigd in zijn jeugd, vergiftigt nu zijn volgelingen en ondermijnt daarmee de pijlers van de democratie, waarbij hij de fout van zijn vader op grote schaal doorgeeft…. Zelfs in het Engelse New Age centrum van de wereld, Glastonbury, geloven veel mensen dat hij een Messias is. Omdat ze het in hun hart voelen, of helderziend zeggen te zijn. Trump zal best een buitengewone rol spelen in de wereld, maar dat is niet hetzelfde als een geëvolueerd en verlicht mens zijn: een Messias. Want dat is hij duidelijk niet, ik heb medelijden met zijn dwalende ziel.  Is hij Gods Sloopkogel of is hij Gods Zoon? Het is toch de bedoeling dat we Gods kinderen zijn en niet zijn werktuig! Alles is Gods Werktuig, Zelfs de Tegenstander is dat. (Vroeger zeiden we: ‘De Satan.’)

We zijn nog steeds oké in onze persoonlijke relaties, maar zodra iets politiek begint te worden, begint het monsterlijke spel van anderen de schuld geven. Als er iets misgaat, is het altijd het egoïsme, de stompzinnigheid of de kwaadaardige bedoeling van de andere partij die het deed.

Hoe vind je nu een weg van integriteit tussen al deze waarheden, leugens, hoop, angsten? Ten eerste moet ik mijn verdwaalde voeten weer op het vertrouwde pad van het leven zetten en waar het mij brengt. Daarna heb ik besloten om geen discussies meer aan te gaan waarin verdenkingen worden opgeworpen en verondersteld bewezen te zijn, tegen mensen, systemen, politieke partijen, immigranten, Brexiteers, klimaatcriminelen en heiligen. Mijn credo moet zijn: ‘Er is geen kwaadwillende elite die de wereld probeert te beheersen voor eigen gewin.’
Dat is slechts een archetype, een krachtig archetype dat ons nu bijna overweldigt/ overschaduwt, om ons angstig, boos en bloeddorstig te maken. Het is inderdaad dit archetype dat controle over ons probeert te krijgen, en het zal niet werken voor ons. Ik weet niet zeker of er geen kwaadwillende elite is, maar ik heb besloten dat die er niet is, omdat het niet helpt om anders aan te nemen.

Liefde en vertrouwen, zelfs wanneer je (terecht?) bang bent om te vertrouwen, zijn genezers van de wereld. Die vermenigvuldigen zich naarmate ze meer worden toegepast. Overspannen wantrouwen, angst en wrok zijn vernietigers van de wereld en worden, indien toegepast, ook vermenigvuldigd. Laten we er niet in verstrikt raken. Enige achterdocht is gezond en soms zelfs noodzakelijk, maar het mag zich niet in paranoia omzetten. En hoewel we soms bedrogen kunnen worden omdat we te veel vertrouwen, is het beter om bedrogen te worden dan je hele leven achterdochtig en bang te zijn.

Ik kan een boek aanbevelen. Het heet ‘De meeste mensen deugen’ door Rutger Bregman. Het pleit voor de inherente goedheid van de mens en levert bewijs. Het geeft hoop.

JvF

Johanna van Fessem (1947) is geboren in Den Haag en woont al 13 jaar in Glastonbury. Ze schreef in 2002 het boek Lopen in het Licht, een verslag van haar pelgrimstocht van Den Haag, lopend naar Jeruzalem.

 

    Print       Email

You might also like...

Verhuizen naar Hongarije?

Read More →