Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Alternatieve gezondheid  >  Current Article

Vipassana: Boeddhistische ademhalingsmeditatie, die je hersens traint.

By   /   januari 17, 2013  /   No Comments

Facebook verslaving

In een tijd dat er veel door de neus gaat, is het slim om daar zo bewust mogelijk mee om te gaan. Een Indiase Yogi legde mij namelijk ooit uit dat de lengte van iemands leven vooral werd bepaald door het aantal hem karmisch toegestane ademhalingen! En daarom moest ik dus leren om langzamer en dieper adem te halen. Daar zat ook wat in, zeker wel. Op die manier kwam er ook meer ‘prana’ in mijn bloedbaan, zei die meneer en dat zou ook schelen bij het gezond oud worden. Oud Word Je Door Gelukkig Zijn, dat zei hij ook. Ik hoop dat het zo simpel is.

Ik beveel voor allerlei klachten tegenwoordig inderdaad een regelmatige Vipassana ademhalingsmeditatie aan. Synchroniseer eerst je beide hersenhelften met de Prana-Yama techniek. Tien keer inademen door je linkerneusgat met je rechterduim op je rechterneusgat, uitademen met je rechterwijsvinger op je linkerneusgat. En dan wisselen: tien keer inademen door je rechterneusgat en uitademen door links. Daarna ga je de duur van je ademhaling tellen: tien tellen in, elf tellen uit. Nog dieper inademen: vijftien tellen in, achttien tellen uit, enzovoorts tot je jouw maximaal lange, regelmatige en verbonden ademhaling hebt bereikt (meteen weer in na je uitademing). Mooi, nu ga je de ademhaling op zich tellen: “Dit was mijn eerste uitademing.” (…) “Dit was mijn tweede ademhaling.” Tot tien en dan gewoon weer naar “Dit was mijn eerste uitademing.” Toch nog gedachten ondanks je truc om ze weg te blazen, uit te ademen, stil te worden? Terug naar AF. Je kan zo toeschouwer worden van je eigen gedachtenspinsels en ze ook zo loslaten. Sommige mensen slapen dan moeiteloos in, anderen zijn beter af met een kwartiertje tussen de middag.
Voor fervente piekeraars beveel ik aan om een bloknootje en een pen naast je stoel te leggen. Steeds als er zich dramatisch onderwerpen herhalen, schrijf je ze gewoon even op. De geest weet dat er mee gewerkt gaat worden en ontspant met zijn hinderlijke waarschuwingsfunctie.

HERSENTRAINING

Hoe werkt die ontspanning? Je geest krijgt iets te doen met dat tellen, je ogen zijn dicht, dus je hersenvideorecorder komt even tot rust en je denkmachine ook. Dat lijkt oetlullig eenvoudig, totdat je het gaat proberen. Leven is dus ademhalen. Maar je leeft pas echt, als je zo nu en dan iets meemaakt, dat je de adem beneemt. Adembenemende schoonheid of muziek bijvoorbeeld. En daarvoor moet je natuurlijk je ogen respectievelijk je oren open houden.

Hersens zijn dus te trainen en te ontwikkelen. Zelfs door jou?! Echt? Ja. Minstens tot je 50ste kun je met puzzeltjes, oefeningen en uitdagingen je brein verder verruimen. Schaken werkt bijvoorbeeld prima. Ook je hersenmassa blijkt te kunnen groeien en meer te kunnen opslaan dan we ooit dachten vroeger, stellen neurologen vast na vergelijking van MRI-scans in onderzoeken. Goh, daar komt het gezegde van dat wijsheid komt met de jaren en de grijze haren! Hersenen repareren zichzelf ook, ze maken nieuwe cellen aan, tenminste als jij gezond eet en hun functies traint. Meditatie werkt daar eveneens prima bij. Je kunt namelijk niet tegelijkertijd heel diep en bewust ademen en piekeren.

Overigens ken ik iemand die zes dingen tegelijk kan doen. Hij luistert naar de radio terwijl hij in de keukengootsteen plast. Hij leest ondertussen de bereidingswijze op het zakje Roomsaus. Met zijn linkerhand tapt hij een pannetje water onder de gootsteenkraan, hij ruikt met zijn neus het gas van het gasfornuis waar hij met zijn rechterhand net de knop heeft omgedraaid. Dan pakt hij snel de gasaansteker. Die heeft vast een Maagd-ascendant. Dat zijn lui die er alles voor over hebben om geen tijd te verliezen.  Efficiency is een mooi iets.

PdH

    Print       Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like...

DE HOOGGEVOELIGHEIDSTEST

Read More →