Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Emancipatie en seksualiteit  >  Current Article

Hormonen, feromonen en de eisprong van je dochter

By   /   januari 22, 2013  /   No Comments

Barbie Roodkapje & de Wolf

Het merendeel van de jonge mensen neemt geheel onbewust seksuele beslissingen en maakt daaraan gekoppeld onverstandige partnerkeuzes. Ze zijn slachtoffer van een biologisch instinctief geregelde drang tot voortplanting. Hormonen en feromonen brengen ons bij elkaar maar kunnen ons ook gek maken.

Terwijl er bij jonge kinderen altijd sprake is van een natuurlijke schroom, wordt dat besef al snel afgebroken in de vaart van de verkapt negatieve seksuele voorlichting in de media.  Films en tv laten zien dat seks gewoon is, er bij hoort en dat je een goede minnaar of minnares moet leren zijn omdat je anders een muts of een watje bent. Nog sterker doorgedreven worden meisjes geprikkeld om eerder met bitcherig, hoerig en uitdagend gedrag hun status te verzekeren.  Jongens horen dat seks nu eenmaal niet te beheersen is, gewoon moet en dat hun enige verantwoording betreft het presenteren van een condoom. Of lekker blijven hangen in de orale seks, ook goed, boys. Seks lijkt slechts een recreatief fenomeen, waarbij de zeer sterke, natuurlijke  hormonale drang tot voortplanting wordt ontkend.

Eigenlijk zouden ouders hun dochters meer gestructureerd moeten voorlichten over de biochemische effecten van al die hormonen in hun lichaam. Het kind moet op tijd iets weten over die cyclische processen: eitje klaarmaken, eitje springen, afdalen in de eierstokken, innestelen in de baarmoeder en wachten op een geil ventje… “Weet je dat je vandaag en morgen een grote kans loopt op een dikke buik, schatje?”

FEROMONEN EN TESTERON

Onderzoek naar de biochemie van seks laat namelijk zien dat elke vruchtbare vrouw al enkele dagen voor de eisprong ruimschoots feromonen (geurmoleculen) afgeeft die door alle mannen in haar omgeving worden opgemerkt. Die reageren weer op die subtiele geur met een grotere aanmaak van het mannelijke geslachtshormoon testeron. Er wordt geflirt, geprovoceerd en sexappeal gedemonstreerd: strakke broeken, open bloesjes en zwoele bewegingen.  Seks in deze cyclisch bepaalde dagen leidt veelvuldig tot zwangerschap, onbewust, onbedoeld en niet zelden ongewenst.

Wat een meisje verliefdheid noemt, is meestal het effect van een natuurlijke adrenalinesoort, PEA, die pubermeisjes die nog niet zwanger zijn geweest, een paar jaar positief prikkelt om er op hun best uit te zien. Ze voelen zich vitaal, lekker, dapper en kunnen van alles aan. Biochemisch gezien gaat er na een jaar of vier ook een ander hormoon aan de slag: het opiaatachtige en eveneens verslavende Oxytocine. Dat kalmeert weer een beetje en gaat aansluiting, vriendschappen en diepgaander verbinding stimuleren. Dit hechtingshormoon piekt dan bij elk intiem contact. De meisjes worden iets rustiger, liever, iets verstandiger meestal. Sommigen meisjes en vrouwen raken echter verslaafd aan PEA omdat ze permanent verliefd willen zijn. Ze moeten dus ook steeds nieuwe relaties uitproberen. Kip of ei, maar een goede hormonale balans komt niet op gang, als de kalmerende werking van Oxytocine zo wordt afgebroken.

HORMONALE BEÏNVLOEDING

Vrouwen die fysiek worden blootgesteld aan sperma, worden door de mannelijke hormonen daarin positief beïnvloed. Ze voelen zich beter en vrolijker, zeggen onderzoekers. Die conclusie is misschien dubbel omdat vrouwen in het algemeen gelukkig worden van goede sekscontacten. Zeker is dat mannen en vrouwen veel ingrijpender chemisch op elkaars aanwezigheid reageren, dan aan de meesten bekend is.  Een bekend voorbeeld is dat van pilgebruikende meisjes. Die zijn helaas minder zuiver in het intuïtief en instinctief zoeken naar de juiste man, omdat hun lichaam hormonaal al in een staat van zwangerschap rondloopt. Zoiets kan eveneens het libido, de lust, veel verminderen. Ze verkiezen danbovendien vaker meer macho’s, hardere mannen, die een sterkere wellustprikkel aanbieden. Als de vrouwen geen pil gebruiken, zoeken ze vaker naar een zachtere, meer zorgzame partner, naar iemand waarmee ze het langer samen zouden kunnen volhouden. De vrije, risicoloze liefde is wel leuk, maar ook het zoeken naar wezenlijke liefdesverbindingen komt er soms mee in het gedrang.

Je kunt verder verslaafd zijn aan een chemische verbinding in je hersenen, die zelfs een volkomen foute partner bij je kan opwekken. Daarom worden afkickende ex-partners meestal een tijdje somber of zelfs depressief.

Kortom, het zoeken naar een passende partner zou niet te lichtzinnig moeten gebeuren. Er hangt veel levensgeluk van af. Als dat slechts bepaald wordt door een langs wapperend geil luchtje, dan wordt die toekomst nogal kwetsbaar.

PdH

    Print       Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like...

Komt er nog een man voor mij?

Read More →