Loading...
You are here:  Home  >  New Age journalistiek  >  Alternatieve gezondheid  >  Current Article

Herpes als je helper?

By   /   oktober 15, 2015  /   Reacties uitgeschakeld voor Herpes als je helper?

Koortslip copy

Ruim twee miljoen Nederlanders hebben regelmatig last van herpes. Tallozen hebben het ‘slapend’ onder de leden. Er is veel aandacht voor bestrijding en onderdrukking van het fenomeen, maar de psychische component verdient evenveel aandacht. Herpes als je helper?

Je krijgt jeukende blaasjes op je mond, op je billen, geslachtsdelen, onderrug, oksels, soms op gewrichten of vingers. Er zijn mensen die het eens per jaar krijgen, anderen hebben een weekabonnement. Vijf, zes keer per jaar is het gemiddelde. Patiënten noemen zelf als beruchte veroorzakers voor een koortslip of genitale herpesaanvallen een gebrek aan slaap, te lang in de zon liggen, te gekruid eten of (te)veel chocolade, kokos, paprika, tomaten of champignons. Verder worden suiker, linzen, doperwten en (teveel) granen -ook brood- afgeraden. Ook bepaald fruit ondermijnt de acute herpespatiënt omdat er veel van het negatieve aminozuur Argine in zit: aardbeien, bananen, sinaasappels, bosbessen en druiven (dus ook rozijnen). Stress, traumatische toestanden en andere ondermijningen van je normale weerstand hakken er ook in. Behalve met letten op je voeding en analyseren waar je overgevoelig voor bent, is er veel winst te halen bij het kijken naar het nut van jouw herpes. Nut? Heeft herpes ergens om zin naast alle ellende?

ALTERNATIEVE REMEDIES

De kern van dit verhaal is dat herpes zonder uitzondering optreedt bij een verstoring van je immuunsysteem. Dat is immers bedoeld om virussen en bacteriën aan te pakken en als het niet goed werkt, komt het herpesvirus uit zijn verstopplek in je zenuwstelsel tevoorschijn.  Welke medicinale remedies helpen dan?
Men ploetert meestal met gering effect met het reguliere medicijn, Aciclovir of andere smeerseltjes op je mond of elders. Ik heb gehoord van tandpasta en van een ingedikte Epsonzoutoplossing. Minder bekende maar zeker zo werkzame remedies betreffen de inname van Lysinecapsules (ook een aminozuur), Resveratol (een krachtige antioxidant uit druivenpitjes), knoflook en Lactoferrin (een antibacteriële proteïne die in de eerste moedermelk, het colostrum zit). Extra inname van zink en foliumzuur helpt ook. Wat je bovendien op die jeukende blaasjes kunt smeren, zijn Propolis (een bijenproduct) of extracten van de Aloë Vera plant en citroenbalsem (Melissa officinalis). Bij velen werkt een zogeheten Nano-zilveroplossing.
Sommige patiënten hebben baat bij een compresje van Luvos heilaarde, anderen zweren bij homeopatische oplossingen. Ook werken bepaalde therapeuten zeer effectief met de Emotional Freedom Technique (EFT), een soort psychologische acupunctuur, waarbij men bepaalde meridianen beklopt. Er zijn verder natuurartsen die Progenitaliskorrels voorschrijven met goed resultaat, meestal in combinatie met weerstand oppeppende andere (homeopathische) middelen. Er is positief onderzoek geweest naar de effectiviteit van een hoge dosis vitamine D. Dat betrof 50 pilletjes, eens per dag gedurende 3 dagen. Gebrek aan deze vitamine kan namelijk ook al een herpesaanval veroorzaken. D werkt ook goed bij griep, dus waarom niet bij andere virale infecties?

Herpes bil

BOOS?

Goed, dat onderwerp is besproken. Nu de psychische kant van de zaak. Je bent misschien boos omdat je het virus van iemand denkt te hebben gekregen. Vaak is dat zo. De beruchte foute pijpbeurt, gelikt geworden met een extra beloning. Misschien onbeschermde seks. Veel kan. Maar hoeft niet. Veel mensen weten niet eens dat ze besmet zijn. Dat dat kleine rode pukkeltje herpes is. De dokter sprak over een ringworm of een allergie? Hij vond dat jeukende bultje op je rug een huidschimmeltje? Foutje! Je vergat bijvoorbeeld helemaal die ongewone tintelingen in je schaamstreek te melden. Je wist niet dat zoiets een voorstadium i. En al helemaal niet je lijf dan soms toch al viruscellen afgeeft. Iemand kan namelijk al in de vroege jeugd besmet zijn en het slapende virus bij zich dragen. Pas bij een heftige emotionele of fysieke stress breekt het dan voor het eerst uit. Dan zwellen je lymfeklieren pijnlijk op, je hele blaasmeridiaan aan de achterkant van je dijbenen doet zeer. Het zal niet de eerste of enige keer worden (of je bent een geluksvogel. En die zijn er).
Als je boos wordt, razend bent, teleurgesteld, verkeerd begrepen of afgezeken, als je je machteloos voelt of in de tang genomen, als je vol zelfverwijt of rancune rondloopt, tja, dan vraag je om meer herpes. Want herpes heeft een onmiskenbaar duidelijke boodschap voor: trek je terug uit al dat drama. Relativeer je ongeluk. Stijg uit boven al je emotionele gedoe. Wees dankbaar dat je niet nog veel ergere dingen overkomen zijn.

WAARSCHUWING

Er speelt nog iets. Herpes kan je waarschuwen voor een (voor jou) ongezond soort voedsel, maar ook voor bepaalde situaties, voor bepaalde plaatsen, voor bepaalde contacten. Vooral hooggevoelige mensen, de HSP-ers, zullen dit herkennen. Je gaat letten op het begin van je aanval. Om 13.00 uur was er nog niets, om 17.00 uur kreeg je jeuk? Of de bekende tintelingen? En om 20.00 uur voelde je de oedeembobbel? En nog een uur later ontstonden de blaasjes. Wat gebeurde er tussen de lunch en je diner? Met wie was je samen? Deed je iets tegen je zin in, waar je ego overheen gewalst is? Heb je je principes verloochend? Nam je jezelf dingen kwalijk, schaamde je je ergens over? Je herpes is de genadeloze helper. Als je hem onder controle wilt houden, zul je naar alle waarschijnlijkheid dus ook iets aan de gedrag en je kijkwijze moeten veranderen.
Ik weet van iemand die serieus ging mediteren: nooit meer herpes gehad na een eerste jaar. Ik ken iemand die bij Mantak Chia de training Iron Shirt ging doen: nooit meer herpes. Misschien moet je perfectionisme loslaten of je competatieve natuur. Niet meer altijd willen winnen… Een oversportieve vriendin bouwde haar afbeulprogramma goed af. Ze mailde: “Ik besefte hoe ik mezelf afstrafte, het was nooit genoeg. Nu heb ik  nog hooguit eens per jaar een koortslip.”
Bewustwording, dat is het toverwoord! Waarmee haal ik mezelf onderuit? Welk gezelschap is niet opbouwend meer voor mij? Welke gewoonten moet ik disciplineren?

En als en dan toch weer een pijnplek geestelijk in je systeem geactiveerd wordt, bedank je herpes dan voor de waarschuwing. Leer er van.  Houd vol. Met het ouder (en wijzer) worden lijken de aanvallen minder te worden.

PdH

    Print       Email

You might also like...

DE HOOGGEVOELIGHEIDSTEST

Read More →