Loading...
You are here:  Home  >  Archief Tijdgeest  >  Current Article

Tijdgeest Megazien 15 mei 2018

By   /   mei 18, 2018  /   Reacties uitgeschakeld voor Tijdgeest Megazien 15 mei 2018

De editie van 15 mei 2018 gaat over taalverwarring (Ziel of Zelf), vertroebelde islam, oliepijpen, kinderhaters & tienerhoroscopen.


PLASTIC & ZIEL

De wereld lijkt van plastic. Waar staan wij ondertussen? Jij en ik? Mijn hoger Zelf praat gezellig met mijn Lager Zelf. Helaas lijken die twee hinderlijk veel op elkaar. Ik luister naar The Famous Unknowns, dat helpt even. Zijn er echt voldoende mensen van goede wil, mensen die naar bewustzijnsverruiming streven, de Godzoekers, de andersdenkenden, de buitenbeentjes?

“Flying high, feet nailed to the ground,” placht mijn leermeester Osho Rajneesh te zeggen. Houd je ogen op de weg en je handen aan het stuur, zongen de meisjes vroeger op de radio. En zoiets is het ook waar dit leven om gaat. Leef gepassioneerd, stel jezelf doelen, ga voor iets, wat het dan ook is. Zonder vuur is hout maar hout. En hoe zit het dat met onze kwetsuren, onze teleurstellingen, onze mismoedigheid? Hoe zit het met je verliespijn, met je rouw en je spijt? Alles moet kennelijk gevoeld en ervaren worden. “The wound is the place where the light enters you,” dichtte de Turks-Perzische Soefi-meester Jalaluddin Rumi zo’n achthonderd jaar geleden.
Wij gaan door met een illustratief plaatje uit India!

BOEDDHA’ S WORSTELING MET WOORDEN

Boeddha was overtuigd van het voortleven van de menselijke ziel na de dood. Maar over het waartoe blijft hij onduidelijk. Herboren worden in een hemelse wereld? Hij benoemt vijf onderdelen van ons menselijke Zijn (de zogeheten Khandhas: 1. Het stoffelijke lichaam 2. Gevoelens 3. Waarnemingen 4. Mentale factoren en 5. Persoonlijk bewustzijn.
Dat zijn volgens hem allemaal vergankelijke elementen, zonder blijvende kern. Daarom zou je er maar beter niet aan kunnen hechten.
Maar Wie is de Ik die niet aan iets zou moeten hechten? Niks in het enorme Universum lijkt onveranderlijk en eeuwige. Alles is energie in beweging. Dus niks is Echt?

Boeddha presenteerde ondertussen aan zijn discipelen allerlei fraaie termen voor ons waarnemende Bewustzijn. Lees mee en verbaas je: Buddha-Dhatu (Ontwaakte Natuur, Ontwaakt Principe), Bodhichitta (Ontwaakt Bewustzijn), Pabhassara Citta (Stralend Bewustzijn), Dharmadhatu (Natuurwijsheid), Nirwanic Bewustzijn (Vrij Bewustzijn, vrij van fluctuaties en daarom de werkelijkheid ziend zoals die is), Alaya-vijnana (Allesomvattend fundamenteel bewustzijn).

Hallo en pardon? Hier is een echte mindfucker aan het werk met de verwarrende werking van taal. Taal, vette taal, dunne taal, moeilijke taal. Woorden, begrippen, praatjes. Spirituele bioscoopreclames.

ZIEL OF GEEST OF BEWUSTZIJN?!

Veda-kenner Frans Langenkamp schrijft: “De ziel is zoals Boeddha juist uiteenzette, NIET eeuwig. Het is een samengesteld lichaam, dat ooit weer zal oplossen.”
Frans, hoe weet je dat? Maar vooruit, daar gaat weer iemand los met dat vooral taalkundige onderscheid tussen geest, bewustzijn en ziel. Het zijn maar woorden, armzalig, beperkt menselijk denken! De verwarring wordt er niet minder op. Frans beschrijft verder de ziel zo: “Onze Ziel is een orgaan waardoor wij ons ZELF uit kunnen drukken, en ervaringen mee op kunnen doen.”
Hee, precies zoals ik de geest zou omschrijven. Trouwens, wie is degene die het allemaal weet? Wie durft taal als uitvlucht te gebruiken om de Enige Waarheid te verkondigen? Het Zelf? Eh, ja? En dat is weer iets heel anders dan een gelouterde Ziel?

Vereenvoudiging siert ons. Tot het niet simpeler meer kan graag. Mijn lichaam ademt dus ik leef. Ik denk dus er bestaat een geest. Ik zoek alert, bewust en liefst eeuwig inzicht, dus ik heb een ziel. Effe samenvatten: het vergankelijke is alles wat lijfelijk is en gedacht wordt (lichaam en geest) en alles wat blijvend benoemen we voortaan als de ziel. Dit soort onderscheid is voor de gemiddelde zoeker overzichtelijk en te bevatten. Alsmaar verdere nuancering en nog gedetailleerdere etiketten brengen ons verder af van totaal begrijpen, vrees ik.


En dan kan er nog 1 lettertje ergens te veel of te weinig staan…

ONTLUISTERENDE ISLAMGESCHIEDENIS

Over al die kleine en/of verborgen lettertjes is al veel bloed gevloeid. De net verschenen thriller Palimpset (De geheime oorsprong van de Islam) gaat over een oude uitgewassen tekst die onder een latere tevoorschijn komt. De schrijver toont in de bronnenverantwoording achterin duidelijk aan dat de islam eigenlijk een vroege (590) ketterse afsplitsing is van het Christendom, dat zijn oorsprong vond in de Jordaanse stad Petra. Meer dan honderd jaar later (in 724) werd het dorp Mekka pas in de schijnwerpers gezet. Dat de in de zogeheten Sira (een aanvullend stuk in de Koran) beschreven profeet Mohammed als zo’n persoon werkelijk zou hebben bestaan, lijkt even discutabel als de gedachte dat ene Jezus aan het kruis gestorven is. Alle geschiedschrijvers uit die vroege tijd leenden van anderen en voegden feiten toe naar wat men als dogmatisch handig bruikbaar vond. De tegenwoordig geciteerde biografie van Mohammed is een bronnenbewerking die 180 jaar na zijn dood is samengesteld door een enthousiaste evangelist, Ibn Hisham. Meer verzonnen of geïdealiseerde, apocriefe verhalen over de profeet zijn daarna vrij willekeurig terecht gekomen in een serie andere, aanvullende heilige geschriften, de Hadith. De religieuze betrouwbaarheid daarvan en vooral daarin aangevoerde rechtspraakdogma’s (de sharia) worden door allerlei moslimgeleerden betwijfeld. Het is hetzelfde gezeik als met het Oude Testament: vrouwonvriendelijk, racistisch, macho en gewelddadig wreed voor andersdenkenden. Dat de Islam dringend aan een rationele Verlichting toe is, zal niemand verbazen. Dat de profeet Isa, onze Jezus, zo’n belangrijke rol speelt in de islam, verbaast waarschijnlijk velen..

Ik ga nog maar even naar Mary Blige en U2 luisteren die hier over Oneness zingen.


Een supervoorbeeld van hoe je van je handicap een nuttig talent kan maken: dwerginsluipers hebben geen moeite met heel kleine raampjes.

MIDDEN-OOSTEN TRAGEDIE: OLIEPIJPERS

In nauwe samenwerking met de Saoedi’s, hun perverse oliepartner, en wapenexporteur Israel, de controleur van hun Deep State, is het hele Midden-Oosten aanvankelijk door Engelse geheime diensten en later door de Amerikaanse overhoop gegooid. Dat begon al in 1953 met de getructe staatsgreep tegen Mohammed Mossadegh, de toenmalige president van Iran. Dat was “een tiran, een gek en een mafkees.” Zei de CIA. CIA-operaties demoniseren namelijk als vaste prik eerst een paar jaar hun beoogde slachtoffers. In onze tijd werden Saddam Hoessein (Irak), Moammar Khadaffi (Libië), Bashar al-Assad (Syrië) en Vladimir Poetin (Rusland) plots de nieuwe Hitlers die hun eigen volk wilden/willen uitroeien. De Amerikanen waren natuurlijk de bevrijders die democratie kwamen brengen. Wij zien echter inmiddels vooral hun schaduw: historische goud- en oliedieven. Lees hier meer.

Alles gaat om oliepijpleidingen en oliemacht. Natuurlijk dokken wij sulletjes de hoofdprijs in de opvang van vluchtelingen uit die regio. In 2017 stegen de totale wereldwijde militaire uitgaven tot 1.739 miljard dollar, een stijging met 1,1% t.o.v. 2016. Daar voor betalen ondertussen alle gewone wereldburgers braaf zo veel belasting.

Alles herhaalt zich: we lijken terug te zijn in de tijd van de kruistochten, duizend jaar geleden. De Tempeliers van toen, de Vrijmetselaars van nu, de aanbidders van afgoden en astronauten van Sirius, ze knokken zich suf. De elite is of atheïstisch (de Chinezen) of heeft zich stiekem verloren in de aanbidding van oude Egyptische, Oosterse (vrouwelijke) goden zoals Isis (de Salafisten). Anderen aanbidden simpel het geld, de Mammon (de Amerikanen). De Katholieken proberen in Latijns-Amerika en Afrika hun macht uit te breiden. Wat een avontuurlijke sfeer om in te reïncarneren!
Gelukkig kan MDMA (Ecstasy) veel posttraumatische stress verzachten (zegt eindelijk ook wetenschappelijk onderzoek).


De Katholieke Kerk gaf wel altijd een keuze: of slaag met de stok of pater’s stokbroodje vasthouden. Maar mag je daarom niet meer geloven in echte, Goddelijke liefde?

BERICHTEN VAN ONZE SPONSORS 

Alleen donateurs kunnen oproepjes plaatsen in TM. Donateur word je door eenmalige storting (tot 2018, per kalenderjaar dus) van € 25 op de rekening van de Haagse Stichting Open Ontmoeting Olivijn: NL73 INGB0005008174 onder vermelding van je mailadres. Een oproep is altijd drie regels, maximaal 25 woorden, waarvan 3-4 vet, waarvoor je een extra donatie van € 10 moet doen. Voor langere berichten geldt een tarief van € 0,50 per woord. Je annonce wordt doorgeplaatst op www.tijdgeest-magazine.nl, goed voor 6.000 views per maand. Hoofdartikelen staan voortaan ook op LinkedIn en Facebook.

* Gratis ebook: ‘Slapend fit’ met kleuren, klanken en kruidenolie en 16 tips voor een goede nachtrust’ van Praveeta Timmerman. Lekker slapen kun je leren!

* De kom van licht, Hawaïaanse wijsheid van voorouders, van Hank Wesselman. Liefde is altijd het antwoord, de liefdesrevolutie die bij jou begint, van Matt Kahn. Meer in de webwinkel van Uitgeverij Hajefa.

* Engelstalige spirituele roman In Search of Kyle van Miranda van Gaalen. Over een spirituele achtbaan, punkers vs kakkers en een Australian Alien. Verschijnt 1 september. Bestel nu en raak gefascineerd!

* Tot 14 juni kunnen 300.000 burgers hun handtekening zetten voor de definitieve referendumaanvraag over de donorwet. Teken alsjeblieft tegen de snijders: https://referendum.nl/

* Healing Festival 13-15 juli landgoed Venwoude in bossen Lage Vuursche. Kleinschalig en puur festival met keuze uit 50 spirituele workshops en healingveld.

* Internationale Pinksterconferentie, 18-21 mei 2018  in Vorden met ten Hemel gevaren Meesters en hun boodschapper Kim Michaels. Organisatie Raphael Academy, mail: [email protected] (Roeland Solcer).

* Lezing 8 juni Expanding Consciousness: Co-creating with Nature Spirits in Bennekom; Workshop 9-10 juni Healing with the Body Elemental in Werkhoven. Zie Tanis Helliwell.

* Horoscoop-, kinder- en relatieanalyses geschreven door Liz Greene, transit-analyses en horoscoopdagboeken geschreven door Robert Hand. Zie www.ariesastro.nl voor deze en vele andere astrologische rapporten!

* Vitamine B12 tekort? Bo Baden uit Bergen begeleidt jou en geeft daarnaast graag (huiskamer-)lezingen: 06 57772933. Bestellen: www.vitamineb12nu.nlGezondheid!

* Wil je meer gratis spiritueel nieuws? Hier kun je je abonneren op het zinnige Boeddhistische Dagblad.

Paraview, de wekelijkse spirituele beurs met privéconsulten, groepslezingen en mooie spirituele producten. Nu ook als App. Meer info www.paraview.nl.

* Een ideaal cadeau voor (Hoog) Sensitieve mensen: Auraschoonmaak + Trancereizen, 2 beproefde zelfhulpcd’s tijdelijk met € 5 korting! Stort € 28 op NL07 INGB 0001580509 t.n.v. Peter den Haring en vermeld je adres. Als je er € 5 bij doet, krijg je ook zijn CD Schone Lakens erbij (12 Nederlandse Liedjes). € 33 voor drie! € 36,50 voor de Belgen!

AGENDA PETER DEN HARING

* Mandala Festival in Wanroy, Park de Bergen, (exotisch kunstzinnig en vernieuwend) zaterdag 9 juni, interactieve workshop over resonantie, afstemmen, intuïtie en liefde.

* Rotterdam, Djoj, zondag 10 juni van 10.00-17.00 uur een training Spiritueel omgaan met hooggevoeligehid/HSP. Gronden, opschonen en benutten. Auraschoonmaken, trancereizen en oefenen. Aanmelden via [email protected].

* Enschede, Landgoed Algoed 24 juni dagworkshop Familie Opstellingen, thema  Afwijzing. Kosten € 75 inclusief lunch.

* Scheveningen, strandrestaurant Oscar’s (achter het Carlton Beach Hotel). 3 juni: Trancereizen 17 juni Aura schoonmaken, 1 juli Luisteren naar je intuïtie en 8 juli Familie Opstellingen. 13.00-14.30 uur. Zwembad aanwezig!

KINDERHATERS

Gezien? Bij de kassa op de grond krijsende kleuters die iets niet willen of iets anders perse moeten. Pijn bestaat natuurlijk omdat het eist gevoeld te worden. Maar…? Ouders met het pedagogisch vermogen van een vlo negeren het gegil, ze slaan of rukken het irritante wezen aan hand of voet mee naar buiten. Thuis wordt overwogen of het als ongeluk kan worden geënsceneerd als we het kind van een balkon gooien. Gepraat wordt er met niemand. En hoe begint dat gezeik toch allemaal?

Jonge baby’s leven nog een beetje op prana, op lucht, licht en liefde. Zolang je borstvoeding krijgt, lijkt dat allemaal redelijk op je hemelse begin in de baarmoeder. Maar na een paar maanden moet je plots vast voedsel gaan eten. Dingen met een smaak en een structuur. Je moet leren aarden, echt op aarde komen. Uitspugen helpt niet meer, je bange, gefrustreerde moeder propt je vol. Jij perst je lippen op elkaar, maar nee, je moet en zal eten. Anders ga je dood! DOOHOOD! Als je opgefokte moeder alsmaar je verzet breekt tegen te veel, te gezond, te groen eten, dan moet die energie er toch ergens uit. Het richt zich op de wilskracht en daarmee op het juist niet willen. Zo gaan we een lastige puberteit tegemoet.

TIENERS & ASTROLOGIE

Tieners moeten tegen zichzelf beschermd worden. Behoorlijk lezen en schrijven kunnen ze al haast niet meer. De puberteit beschrijven ze zelf als hun ‘pubertijd’. Typen gaat nog net want de telefoon corrigeert automatisch elke schrijffout. Kranten lezen ze al helemaal niet meer, ’t is allemaal online wat er staat. Ze hebben dus al vroeg een brilletje nodig want je wordt retebijziend van zo’n klein schermpje.

En virtueel verslaafd dat ze dan al zijn op hun 14e! Roken is uit, dat weten ze wel. Want een sigaret is als een eekhoorntje: totaal onschuldig tot je er eentje in je mond steekt en het andere eind aan! Maar eenzaam worden ze ook van al dat gecomputeriseerde leven. Och, Wimpie, jouw beste jeugdvriend was je goudvis? Gelukkig maak je dat nu goed met 1000 Facebook vrienden, wel, wel.

Ouders, laat mij toch eens naar de horoscoop van je kind kijken. Die knappen allemaal op als ze iets begrijpen van hun karmische opdrachten!

 

AANNAMEMOP

Marga komt heel laat thuis van haar vriendinnenavond. Ze sluipt stil naar boven. ’t Is donker maar ze hoort dat twee mensen liggen te seksen in haar echtelijk bed. Razend loopt ze naar de gangkast en komt terug met Rob’s honkbalknuppel. Terwijl ze er op los beukt, schreeuwt ze: “Zo. Nu weet je meteen hoe ik hierover denk!” Ze stormt de trap weer af en wil zichzelf een borrel inschenken in de woonkamer. Daar zit haar man nog te werken achter zijn laptop. Berend doet zijn oordopjes uit en zegt: “O schat, jouw ouders logeren hier onverwachts. Ik heb hun ons bed maar aangeboden. Heb je ze al gedag gezegd?”


VINDT JOUW PARTNER AL DAT HAAR OP JE VOETEN EN TENEN LEUK? 
Raadpleeg toch maar eens het domino orakel! En word alsjeblieft donateur! Claim je bonuscadeau, mijn nieuwste boek: De Zeven Kwaliteiten van Een Echte Heks. Leer je buurman betoveren.

Redactie Tijdgeest Magazine: Peter den Haring
Ook voor tekst, coaching, beroepskeuzeadvies,
karmische astrologie, auralezen & familie opstellingen

Kornoeljestraat 118 2564 LT Den Haag 070-3646639 www.peterdenharing.nl
Hier interviews met hem door Lisanne Hogerwerf & Lilian Ferru plus een lezing op Sterrenstof.

    Print       Email

You might also like...

Tijdgeest Magazine 15 februari 2019

Read More →